ALKMAAR - Vanuit het desolate, prachtige IJsland concentreerden de jonge bandleden van Mezzoforte zich op het maken van muziek. Met succes, want in 1983 brak de fusion band onverwachts wereldwijd door met het instrumentale nummer ‘Garden Party’. Sindsdien is Mezzoforte een van de belangrijkste fusion bands van Europa. Op 6 juni komt de IJslandse formatie naar Podium Victorie.

Eythor, Fridrik, Johann en Gulli waren amper 16 toen ze in 1977 in Reykjavik hun band oprichtten. De vier tieners deelden een passie voor muziek, variërend van heavy-rock tot jazz-rock, fusion en funk. Hun enthousiasme en energie werd al snel opgemerkt en trok de aandacht van platenbaas Steinar Berg. Na 3 albums reisde de band in 1982 naar Londen voor de opnames van het vierde album ‘Surprise Surprise’. Daar werd het kenmerkende sound van Mezzoforte stevig neergezet. Catchy melodieën en strakke grooves, afgewisseld met spannende solo partijen.

Na het uitkomen van ‘Garden Party’ in 1983 ging de bal pas echt rollen. Het nummer werd een gigantische hit in de Londense scene en het succes leidde tot een optreden bij ‘Top of the Pops’. De rest van de wereld volgde snel en het album werd uiteindelijk wereldwijd uitgebracht. De daarop volgende albums ‘Observations’, ‘Rising’, ‘No Limits’, ‘Playing for time’ en ‘Daybreak’ ontvingen allemaal mooie recensies. Door de jaren heen deelden de mannen het podium met o.a. Steps Ahead, Passport, Weather Report, Al Jarreau en Spyro Gyra.

De kenmerkende sound van Mezzoforte is onlosmakelijk verbonden met de herkomst van de bandleden. Geïsoleerd van Europa en wars van genre begrenzingen produceert Mezzoforte nog altijd muziek die tijdloos mooi, elegant en spannend tegelijk is. Al 40 jaar doen zij waar ze zelf in geloven en dat levert hen nog altijd veel waardering op, van gevestigde muzikanten en publiek.

Het concert van Mezzoforte vindt plaats op 6 juni. Dit is een concert met zitplaatsen waarbij geen vaste plekken worden toegewezen. Bezoekers die een plek vooraan willen doen er goed aan tijdig naar het concert te komen. Tickets voor deze avond kosten €28,- en zijn te bestellen via de website www.podiumvictorie.nl of aan de kassa (à €29,-) tijdens openingstijden.

Podium Victorie
Pettemerstraat 5
Alkmaar
072 – 303 37 00
www.podiumvictorie.nl