Op zaterdag 10 september gaan de deuren van 85 monumenten gratis open voor publiek. De locaties zijn verspreid door heel Alkmaar en er zijn 12 nieuwe open monumenten bij. Het programma van deze 30ste editie is gevuld met feestelijke activiteiten voor alle leeftijden. Een vijftal monumenten is alleen te bezoeken op afspraak en de ‘verkoop’ van de benodigde gratis tickets is op 15 augustus gestart.

Tickets verkrijgbaar voor monumenten op afspraak
Het is al bijzonder dat bij 80 monumenten de deur open staat voor publiek. Extra zijn 5 monumenten te bezoeken op afspraak, omdat zij klein of kwetsbaar zijn. Op zaterdag 10 september is in Oost-Graftdijk het enige bewaard gebleven arbeidershuis met hekelhok aan Oostgraftdijk 42 te bezoeken. In Alkmaar zijn die dag het Huis met de Kogel aan de Appelsteeg 2; het uurwerk en beiaard in de Waagtoren; Huys Auerhaen aan Wilhelminalaan 6 te bezoeken. Huize De Dieu aan Langestraat 114 is op afspraak te bezichtigen op vrijdag 9 september. Er kan ook worden ingeschreven op twee stadswandelingen, op zaterdag 10 en op zondag 11 september.

Voor een bezoek aan deze 5 monumenten is een ticket nodig. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij Taqa Theater De Vest vanaf maandag 15 augustus.
Via alkmaar.nl/openmonumentendag of telefonisch: (072) 548 89 89, maandag t/m vrijdag 12.00-14.00 uur. In verband met een verbouwing niet aan de balie. De kaartverkoop sluit op tot donderdag 8 september om 12.00 uur.

Gratis routegids en plattegrond
De monumenten zijn open op zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 uur. De geopende monumenten staan in de routegids en op een losse plattegrond. In de monumenten is veel te zien, doen en beleven. De activiteiten zijn als icoontjes terug te vinden op de plattegrond en in de routegids. Beide zijn gratis verkrijgbaar bij: Bibliotheken; VVV’s; grotere musea; de drie Grote Kerken; gemeente Alkmaar; gemeentelijke servicepunten; De Horn en het Centrum voor Kunst Erfgoed.

Haal het programma nu op en kom beslagen ten ijs naar de Open Monumentendag.