ALKMAAR - In het voorjaar van 2024 organiseert Grote Kerk Alkmaar de eerste editie van een nieuwe tentoonstellingsreeks: Hallelujah! Actuele Altaarstukken. Op het hoogkoor van de kerk is het nieuwe werk I Wan’na Be Like You van kunstenaarsduo Margit Lukács en Persijn Broersen te zien.


Hallelujah! Actuele Altaarstukken

In deze gloednieuwe tentoonstellingsreeks vormt het hoogkoor van de Grote Kerk ieder voorjaar een podium voor een kunstwerk van een hedendaagse maker waarin actuele vraagstukken het uitgangspunt van het werk vormen. In een tijd waarin de gevolgen van stijgende zeespiegels en extreme weersomstandigheden almaar tastbaar worden, richt de serie zich op het werk van kunstenaars die zich in hun praktijk bezighouden met de klimaatcrisis. De kerk poogt met dit programma een dialoog te starten over de invloed van klimaat op erfgoed, menselijke omgang met de aarde en de impact van westerse geschiedenis op ons beeld van de natuur. Hallelujah! Actuele Altaarstukken brengt hedendaagse installaties naar het hoogkoor die in gesprek gaan met de ruimte en zich verbinden met religieuze beeldtaal, in lijn met de historische altaarstukken die ooit kerken sierden.

I Wan’na Be Like You

In de nieuwe film I Wan’na Be Like You onderzoeken kunstenaars Margit Lukács en Persijn Broersen de westerse perceptie van 'de jungle'. De wildernis wordt vaak beschouwd als een onbeschreven blad, een 'Terra Nullius', een symbool van verlangen. De film onthult de gelaagde geschiedenis van 'de wildernis', ooit geconfisqueerd door koloniale machten en vervolgens gereproduceerd in de Europese botanische tuinen. Nog altijd ziet de Westerse maatschappij de natuur als eigendom. Zo wordt het oerwoud tot op vandaag de dag uitgebuit en geëxploiteerd.

Deze tuinen vormen in de film een virtuele representatie van de veroverde jungle, zoals je die nog altijd tegenkomt in glazen kassen in Europa, en het decor voor een avatar uit het koloniale verleden. De avatar danst op een speciaal gecomponeerd lied, gebaseerd op de Monkey Song uit Disney's Junglebook (1967), opnieuw geïnterpreteerd als eerbetoon aan de New Orleans Jazz-traditie en als aanklacht tegen onderliggend racisme. In samenwerking met zangkoor Black Harmony, jazzband David Lukács, Berend Dubbe en choreograaf en danser Andreas Hannes en Laura Costa wordt een hybride jungle gecreëerd waar realiteit en virtualiteit samensmelten, waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten en een nieuw perspectief op het beeld van de wildernis en de betekenis ervan in onze tijd wordt gevormd.

Margit Lukács en Persijn Broersen

Persijn Broersen en Margit Lukács vormen een kunstenaarsduo gevestigd in Nederland. Beiden studeerden aan de Rietveld Academie Amsterdam, gevolgd door een Master aan het Sandberg Institute Amsterdam en een residentie aan de Rijksakademie. Hun werk, dat bestaat uit videofilms, gelaagde projecties, digitale animaties en ruimtelijke installaties, is wereldwijd tentoongesteld in gerenommeerde instellingen en organisaties, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam (NL), FOAM (NL), Centre Pompidou (FR), Culturele Hoofdstad van Europa Esch (LU), Kröller Müller (NL) en A Space, Toronto (CA).

Grote Kerk Alkmaar is in deze periode geopend van vrijdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Kijk voor actuele informatie voor bezoek op www.grotekerkalkmaar.nl.