ALKMAAR - Op 12 januari ging ‘Het duel’ in première bij Het Nationale Theater in Den Haag.Het is de eerste keer in Nederland dat dit verhaal van Anton Tsjechov op het toneel wordt getoond. De cast bestaat onder meer uit Jaap Spijkers, Jacob Derwig, Joris Smit, Jacqueline Blom en Teun Luijkx. De voorstelling, onder regie van Jeroen de Man, is op vrijdag 1 februari in TAQA Theater De Vest te zien.

Het verhaal
Rusland negentiende eeuw. Een badplaats aan de Zwarte Zee en hoogzomer. Lajevski (Joris Smit) en zijn geliefde Nadezjda (Violet Braeckman) zijn twee jaar geleden naar het zuiden gereisd om aan de kust een nieuw leven te beginnen. Zij heeft, smoorverliefd, voor hem haar echtgenoot in Sint-Petersburg in de steek gelaten. Maar nu is hun liefde bekoeld en wordt Lajevski geplaagd door twijfel en zelfhaat. In de zomerse hitte lopen de spanningen hoog op. Wanneer bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski de evolutie van de mensheid schaden, leidt deze provocatie tot de ultieme survival of the fittest: een duel op leven en dood.

‘Nieuwe’ Tsjechov
Met ‘Het duel’ gaat een ‘nieuwe’ Tsjechov in première bij Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Niet eerder was deze roman op het Nederlands toneel te zien. Acht fantastische acteurs bouwen samen een Tsjechoviaanse wereld, waarin de grenzen tussen toen en nu, tussen zijn en spelen, tussen spel en bittere ernst steeds meer vervagen. Gewapend met een emmer wodka en twee geladen pistolen vechten ze samen de filosofische strijd over wat het goede leven is voor eens en altijd uit.

Meer informatie en toegangskaarten
‘Het Duel’ van Het Nationale Theater / TG Oostpool is op vrijdag 1 februari om 20.15 uur in TAQA Theater De Vest te zien. Toegangskaarten kosten € 27,50.