ALKMAAR - Tijdens de Week van de Mediawijsheid worden er in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard veel activiteiten georganiseerd. Je kunt leren vloggen met Timo Verbruggen, vliegen met een mini-drone of meehelpen een oplossing te bedenken voor plasticsoep. Bij de CoderDojo junior kun je spelenderwijs leren programmeren. En… Coolest Projects biedt je de mogelijkheid om jouw gave project te laten zien. Kom tijdens de Week van de Mediawijsheid naar de bibliotheek en doe mee.


Hoe maak je een vlog? (voor kinderen)
Leer je eigen vlog maken met tips en tricks van Timo Verbruggen. De vlogger van AZ!
Timo geeft op zaterdag 17 november om 14.00 uur een workshop vloggen in de bieb in Alkmaar Centrum. Je gaat vooral ook zelf aan de slag. Voor iPads wordt gezorgd, maar je mag natuurlijk ook je eigen telefoon of tablet meenemen. De toegang is gratis maar vooraf aanmelden is gewenst.

Mini-drone vliegen
Kinderen van 12 t/m 14 jaar kunnen in de bibliotheek in Alkmaar Centrum en in Heerhugowaard een mini-drone uitproberen. Bestuur je mini-drone, maak een korte rondvlucht en ga op zoek naar je favoriete boek in de bibliotheek. De toegang is gratis maar vooraf aanmelden is gewenst. Viegen met de mini-drone kan op zondag 18 november in de bibliotheek in Alkmaar Centrum en op woensdag 21 november in Heerhugowaard. Aanvangstijd is 13.00 uur.

Samen ruimen we plastic soep op! 8+
Samen kijken we naar filmpjes over hoe plastic soep ontstaat. Waar vind je eigenlijk plastic soep? Daarna mag je met Lego (WeDo) een apparaat bouwen dat plastic uit de zee en rivieren kan opruimen. Help jij ook mee? De toegang is gratis maar vooraf aanmelden is gewenst. Meedoen kan op maandag 19 november in Heerhugowaard, op dinsdag 20 november in Bergen of op woensdag 21 november in Castricum. Tijdstip is in alle vestigingen van 15.30 tot 17.00 uur.

CoderDojo Junior
Er wordt steeds vaker gesproken over leren programmeren voor kinderen. Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe kun je daarmee aan de slag gaan? Nieuwsgierig? Kom dan samen met je kind naar CoderDojo junior en leer van alles over programmeren met de materialen van de bibliotheek. Voor kinderen van 4-9 jaar onder begeleiding van hun ouders. De CoderDojo junior is op woensdag 21 november van 14.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek in Bergen.
En op donderdag 22 november van 15.30 tot 16.30 uur in Heerhugowaard.

Coolest Projects
Bij CoderDojo Kennemerwaard zijn we er van overtuigd dat er in onze regio creatieve jonge uitvinders, vernieuwers en ondernemers actief zijn. Deze kinderen roepen we op om hun projecten te showen tijdens Coolest Projects Kennemerwaard 2018.
Ben jij tussen de 7 en 17 jaar oud en heb je een app, een website, een automatiseringsproject voor je huis of school gemaakt of iets héél anders? Meld je dan vóór 17 november aan via www.eventbrite.nl/tickets-coolest-projects-kennemerwaard om mee te doen aan Coolest Projects Kennemerwaard!
Coolest Projects Kennemerwaard is op zaterdag 24 november van 11.00 tot 16.00 uur in De Hub, Pettemerstraat 7 in Alkmaar. Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail dan naar Sanneke: info@coderdojo-kennemerwaard.nl

Inloopspreekuur Creatief met Apple
Op elke Apple is standaard software aanwezig om muziek te kunnen maken, foto’s en films te bewerken en je digitale muziekbibliotheek op te bouwen. Heb je hier vragen over of wil je (iets) meer te weten komen? Kom dan naar het inloopspreekuur Creatief met Apple.
Met ingang van 20 november elke dinsdag van 15.30-16.30uur in het MediaLab op de begane grond in de bieb in Alkmaar Centrum.

Team Cybercrime van de Politie
Je hebt vast wel eens gehoord van phishing, malware, hacken en internetfraude. Maar wat is dat nu precies, welke risico’s loop je en wat kun je er zelf tegen doen? Wat kan en dóet de politie tegen zogenaamde cybercriminelen als je hiervan aangifte hebt gedaan? Binnen de politie is een team specialisten werkzaam die recherche onderzoeken ondersteunen met hun kennis en expertise én complexe zaken zelfstandig oppakken. Jack en Jessica van het Cybercrimeteam van de Politie vertellen deze avond over wat zij tegenkomen in hun werk, de risico’s die je loopt, en vooral ook wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt. Donderdag 22 november om 20.00 uur in de bibliotheek in Alkmaar Centrum.

Heb jij het onder de duim? Thema van de Week van de Mediawijsheid
Met de opmars van de smartphone is onze duim een machtig instrument geworden. Of we er nu mee scrollen, klikken of swipen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, met je volgers delen wat je vandaag hebt meegemaakt of op zoek naar een nieuwe date? Je duim regelt het allemaal. Maar de ene duim is de andere niet, en lang niet iedereen is er even handig mee. Dat is een groeiend probleem. Want of het nu gaat om het doen van je bankzaken, het vinden van een baan of het regelen van je privacy instellingen: het wordt steeds belangrijker om een bepaalde mate van mediawijsheid in de vingers te hebben.