ALKMAAR – Met hun nieuwe EP ‘A Fireproof House Of Sunshine’ op zak komt de Amerikaanse rootsband Hackensaw Boys op zondag 24 mei naar Alkmaar. Het vijftal kent een rijke historie en na het formeren van een nieuwe line-up onder leiding van frontman David Sickmen is er een tour gepland.

Het verhaal begint in 1999 in Charlottesville, Virginia, wanneer gitarist David ‘Shiner’ Sickmen en zijn vrienden zich op de Americana-muziek storten: een mix van alternative country, bluegrass, folk en blues. Maar dan wel met een flinke dosis punk-attitude. Vanaf dat prille moment laat de band er geen gras over groeien. Zoals het vele Amerikaanse muzikanten betaamt, is de instelling er één van niet lullen maar poetsen, en gaat de groep vrijwel direct op tour. Theaters, barretjes, straathoeken, steegjes en later de betere clubs en festivals zoals Bonnaroo en Pukkelpop; Hackensaw Boys speelt overal en wint steeds meer zieltjes. Niet in de laatste plaats door hun creativiteit als het gaat om hun instrumentarium: een Buick werd ingeruild voor een contrabas en omdat de band geen standaard drummer wilde hebben, creëerde men de ‘charismo’: een van oud hout, afval en conservenblikken vervaardigd geheel dat met brushes en lepels bespeeld wordt, en waaraan tijdens het touren nieuwe onderdelen, bijvoorbeeld een fietsbel, aan toegevoegd worden.

Op die punk-manier wordt het schrijven van nieuw repertoire ook benaderd: de band voegt tijdens shows spontaan nieuwe stukjes toe, slaat aan het jammen. Helaas heeft die rusteloosheid ook gevolgen voor de line-up, die allesbehalve continuïteit kent. Hackensaw Boys is in de 20 jaar dat de groep bestaat altijd een duiventil geweest, maar ook dát aspect maakt de band interessant. Het is een soort oer-benadering van muziek maken, hetgeen terug te horen is in de sound. 20 jaar non-stop de wereld rond touren heeft 8 albums en nu een 4e verse EP opgeleverd, vele nieuwe bandleden met David Sickmen als enige constante, maar altijd is er die ouwe, trouwe, rauwe sound van Americana in haar puurste vorm, van een groep die niet van ophouden weet. Of, zoals Sickmen het zelf uitdrukt: ‘It’s not about the past 20 years we put in, it’s more about the next 20 years we want to put in.”

Wie het meest rauwe voorbeeld van een échte live band wil zien, doet er daarom goed aan een ticket aan te schaffen voor hun show op 24 mei in Victorie. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.podiumvictorie.nl en kosten €16,00.

Ticketlink: http://bit.ly/Hackensawboys

Podium Victorie

Pettemerstraat 5
Alkmaar
072 – 303 37 00
www.podiumvictorie.nl