ALKMAAR - De Grote Kerk Alkmaar is het bezoeken meer dan waard! Ook deze zomer is de kerk van dinsdag t/m zondag voor het publiek geopend en gratis toegankelijk. Vanaf begin mei worden in de kerk op een vijftal donderdagochtenden rondleidingen onder leiding van een ervaren gids aangeboden. Deelname is gratis, men dient van tevoren wel een toegangskaart te reserveren.

Rijke geschiedenis
De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De kerk staat ook bekend als de Grote Sint Laurenskerk en begon als een katholiek gebouw. Sinds de reformatie in 1573 werd de kerk het centrum van de protestantse eredienst. Beide religies hebben veel sporen nagelaten: dat maakt de kerk extra bijzonder. Kunstwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Van Everdingen en een gloednieuwe permanente tentoonstelling over de indrukwekkende historie van kerk sieren de Grote Kerk Alkmaar. Of bezoek de fototentoonstelling van de Alkmaarse Hellen van Meene, gebaseerd op het schilderij ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’, dat al eeuwenlang tot het interieur van de Grote Kerk behoort.

Meer weten over de rondleidingen?
De rondleidingen worden aangeboden op 2 mei, 6 juni, 4 juli, 1 augustus en 5 september om 11.15 uur (allen op donderdag). Deelname aan de rondleidingen is gratis, maar aangezien er beperkt plek is, is het aan te raden om online een ticket te reserveren. Kijk hiervoor bij de betreffende datum op www.grotekerkalkmaar.nl.

Openingstijden Grote Kerk Alkmaar
De Grote Kerk Alkmaar kan van 30 april t/m 15 september gratis bezocht worden voor bezichtiging en bekijken van exposities. De kerk is deze periode geopend van 11.00 – 17.00 uur (raadpleeg voor uitzonderingen www.grotekerkalkmaar.nl).