ALKMAAR - Dit jaar viert Alkmaar het 500 jarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. Het wordt een feest met (inter)nationale allure. Het Grafisch Atelier Alkmaar viert het feestjaar mee en presenteerd een manifestatie: 'GAA Drukt Door' waarin ze een toekomstvisie tonen.


Ze nemen de bezoeker mee naar de grafische wereld van het jaar 2518, 500 jaar de toekomst in. Daarnaast wordt tijdens deze manifestatie aandacht besteed aan de geschiedenis van grafiek. Zo komen verleden en toekomst samen. Dit doen ze door de kerk op te delen, waarbij de ene zijde het verleden behandelt en de andere zijde de toekomst inkijkt.

De boekdrukkunst is in 1450 uitgevonden door Johannes Gutenberg of Laurenz Janszoon Coster. Deze is zo’n 500 jaar geleden gebruikt voor het drukken van de Bijbel, waarmee grafiek en de kerk voor het eerst met elkaar werden verbonden.

Nu, 500 jaar later, heeft de Grote Kerk in functie grote veranderingen doorgemaakt en zal dit ook in de komende 500 jaar blijven doen. Net als de Grote Kerk maakt de grafische wereld, door de digitale media, een grote transitie door.

Zij als makers gaan aan de slag met dit vraagstuk: ‘Hoe ziet grafiek er over 500 jaar uit?’ Deze vraag staat centraal tijdens de manifestatie en zal kunstenaars, ontwerpers en andere deelnemers uitnodigen om hiermee te werken.

Er zullen een heleboel activiteiten plaatsvinden op het gebied van grafische kunst in de breedste zin van het woord. Zoals demonstraties, lezingen en workshops voor kinderen. De gehele periode laten we een tentoonstelling van grafiek zien met een wekelijkse activiteit.

Al deze aandacht voor de grafische kunst en de uitoefening van het oude ambacht heeft als uiteindelijke doelstelling: behoud van het grafische ambacht als cultureel erfgoed, en een blik werpen op de toekomstige ontwikkelingen.