SCHERMERHORN - Afgelopen zaterdag trad in Café 's Lands Welvaren de in de jaren '80 en '90 razend populaire formatie Break op tijdens een reünieconcert. De Noord-Hollandse formatie was in die jaren een graag geziene gast op vele dorpskermissen en feesten in de regio, en verzorgde ook vele optredens buiten de eigen provinciegrenzen.

Tegenwoordig zijn de mannen allemaal wat ouder, maar de muziek verdwijnt nimmer uit het vijftal Gerard Borst, Ben Koole, Peter van Vleuten, Loek Manshande en Jan Does. Drie, vier keer per jaar verzorgt men nog een soort van reünieconcert zoals bijvoorbeeld eerder dit jaar ook al twee keer in Medemblik gebeurde. Nu was Break in vroeger jaren ook altijd een vaste gast op de kermis in Schermerhorn en mede daarom had Anqelique van Etten van het plaatselijke Café 's Lands Welvaren wel oren naar een dergelijk optreden. Toevallig kwam de Heerhugowaardse leadzanger Gerard Borst eerder dit jaar eens fietsend langs voor een "bakkie" in Schermerhorn en eigenlijk was de afspraak toen zo gemaakt.

Borst liet vorige week nog aan ons weten uit te kijken naar het optreden: 'We kijken er weer enorm naar uit en hopen op een echte reünie, dus dat we heel wat bekenden van vroeger daar weer gaan tegen komen. We willen er in ieder geval iets heel moois van maken'.

Klassiekers
En mooi werd het want hoewel niet uitverkocht was de Schermerhornse kroeg zaterdagavond gezellig volgepakt en werd het bovenal een feest der herkenning met vele hits uit met name de jaren '80 met af en toe wat zeventiger en negentiger jaren werk.Met zowel Nederlandstalige covers van o.a. Het Goede Doel, The Scene en de Frank Boeijen Groep als Engelstalige klassiekers als Radar Love, Love Games, In The Dutch Mountains, Sultans of Swing, Only When You Leave en vele anderen kreeg men het publiek al snel warm.

Herkenningsfeest
Met een prima geluid bleken de ervaren muzikanten nog steeds prima op elkaar te zijn ingespeeld en voelden elkaar qua timing goed aan. Naast leadzanger Borst kregen ook de overige bandleden een vocale rol en het moet gezegd worden dat dit een ieder goed afging. Het publiek raakte in de sfeervolle zaal ook op warmte na het nuttigen van wat (alcoholische) versnaperingen. Waar men in het begin van de avond nog wat afwachtend achterin de zaal (dichtbij de bar) bleef staan kwam men steeds meer los en was met name na de pauze tijdens de ruim drie uur durende show de dansvloer goed gevuld. Behalve voor de band was het daarnaast ook voor dit publiek een herkenningsfeest. Naast dat men de band al jaren niet had gezien kwam men binnen personen tegen die men al vijf, tien, twintig jaar of zelfs nog langer niet had gezien wat zorgde voor mooie herinneringen en volop gezelligheid zonder enige wanklank. Geheel gepast, want de sneeuw kwam buiten gestaag naar beneden sloot de band ook nog eens af met "Do They Know It's Christmas".

Zowel Borst als bassist Ben Koole klonken na afloop dan ook tevreden. 'Het ging heel lekker vanavond en superleuk om al die mensen weer eens te zien na al die jaren.' Voor wie Break in 2019 ook eens aan het werk wil zien daar gaat men komend jaar weer een aantal van deze reünieconcerten verzorgen. De eerste daarvan zal zijn op 2 maart in Wervershoof en daar zullen wij uiteraard nog over berichten.