ALKMAAR - Europa is om de haverklap in het nieuws en dat zijn niet altijd positieve berichten. De kritiek op het samenwerkingsverband is groot, maar is dat altijd terecht? Onbekend maakt duidelijk onbemind en dat is de reden dat Europe Direct Noord-Holland Noord, Bibliotheek Kennemerwaard en het Netwerk Europese en internationale oriëntatie (NEIOS) in het najaar van 2017 een viertal zondagmiddagen ‘Europa’ organiseren. Van 17 september tot en met 5 november krijgt iedereen, die geïnteresseerd is in de wereld waarin hij leeft, de mogelijkheid zichzelf gedegen te laten informeren over actuele onderwerpen als Brexit, duurzaamheid en ontwikkelingen rondom de relatie tussen Europa, Trump en de opkomst van China. Feiten worden van fabels gescheiden en dus kunnen er echte meningen gevormd worden, in plaats van op suggesties gebaseerde aannames. Natuurlijk is er ruimte voor vragen en discussie.

Een stukje geschiedenis
De sprekers die voor deze middagen worden uitgenodigd zijn zowel vanuit persoonlijke interesse als vanuit hun vakgebied kenners van Europa. Zo zal de Alkmaarse drs. Natasja Nikolic op 17 september het spits afbijten. Die middag komt de huidige staat van Europa aan de orde. Waar zitten we nu en wat merken we in ons dagelijks leven van ‘Brussel’. Hebben wij eigenlijk zelf wel invloed? En: waar gaan we naar toe?

Brexit is geen ver-van-mijn-bed-show
Op 1 oktober neemt drs. Liane Vissers van ’t Hof het stokje over om dieper in te gaan op Brexit. Welke gevolgen heeft het vertrek van de UK uit de Europese Unie voor de Britten, Europa, de Nederlanders en de Noord-Hollanders? Het is geen ver-van-mijn-bed-show. Integendeel!

Duurzaamheid & Veiligheid
Duurzaamheid is een belangrijke prioriteit van de Europese Commissie. Op 29 oktober gaat drs. Gerhard Akkerman dieper in op veiligheidsaspecten van klimaat en duurzaamheid. Nederland scoort Europees gezien niet zo goed, als het om duurzaamheid gaat. Vanzelfsprekend komt ook het Verdrag van Parijs aan de orde en andere aspecten van veiligheid, zoals
migratie en handel.

Trump versus Europa
Natasja Nikolic en Gerhard Akkerman sluiten deze lezingenserie op 5 november af met ‘Europa en de wereld’. De relaties met leiders als Trump, Erdogan en Poetin staan onder druk. Wat betekent dit voor Europa en de wereld? Hoe verhouden wij ons met Europa tot andere opkomende grootmachten als China. Zijn we eigenlijk nog onafhankelijk of houden we elkaar in een (wurgende) greep?

‘Europa Actueel’ vindt op zondagmiddag 17 september, 1 en 29 oktober en 5 november plaats van 13.30 – 16.30 uur in Bibliotheek Kennemerwaard, vestiging Alkmaar Centrum. De toegang is gratis. Reserveren is gewenst via http://www.europainnoordholland.nl/agenda