NEDERLAND - Wij spraken met Dolf en Mark McCambridge, zanger van Arborist, over de samenwerking, de tot standkoming van zowel het album als de show, toekomstplannen en meer.

Dolf, allereerst hoe gaat het met je?

Het gaat heel goed met me. Het is raar, ik ben heel erg druk met allerlei voorstellingen en het aardige is dat ik nu begonnen ben met een tour met een band en dan nog 4 keer speel met Arborist. Wat helemáál een spannend project is want we hebben elkaar alleen nog maar gesproken via Skype. Ze spelen 7 keer in Nederland, waarvan 4 keer met mij.

Hoe is het contact gelegd met Arborist?

Ik heb een nachtshow op Radio 2 die heet ‘Afslag Thunderroad’. Daar draai ik elke week 2 uur nieuwe, maar vooral oude muziek. En alles wat in de hoek zit van Americana, singer songwriting of popmuziek en folk.
Arborist kreeg ik door via een fan. Ik vond het gelijk een geweldige band en begon ze vaker te draaien. Toen nam Willem van het impresariaat van Arborist contact met me op en die vroeg of ik iets met ze samen wilde doen. Ik zei gelijk ‘’ja!’’ en ging later kijken naar wat er mogelijk was.

Je bent cabaretier en je vindt een Ierse band goed. Maar hoe kom je er dan bij om met ze op tour te gaan?

Ik wil altijd iets nieuws proberen en dingen samen doen. Met singer-songwriter Marike Jager heb ik een liedje uitgebracht, met Tim Knol heb ik weleens op het podium gestaan en met meerdere Nederlandse artiesten. Soms doe ik samen een liedje, maar het leukste vind ik het als er iets nieuws ontstaat. Wat ik met Arborist ga doen en wat ik al doe met the LSB Experience is vertellen, stand-uppen, poëzie vertellen maar we gaan ook een aantal nummers samen spelen. We gaan ook nummers doen die zij normaal niet spelen maar die wel passen bij Ierland of bij wat we allebei mooi vinden. Ja, ik zing dus ook mee. Ik tour al bijna 30 jaar en ik heb ongeveer vier bandtours gedaan waarvan twee Lebbis en Jansen tours en twee solo tours. Ik heb altijd gezongen maar ik praat veel want ik ben geen muzikant. Dus als je geen muzikant bent ben je afhankelijk van samenwerkingen. Maar het worden in ieder geval vier unieke avonden met een combinatie van muziek en verhalen.

‘’..we gaan ook een aantal nummers samen spelen’’.

Wat kunnen mensen verwachten van de show?

Het wordt een combinatie van vooral veel muziek. We gaan twee covers doen uit het rijke Ierse verleden, oude en nieuwe platen. En ik ga tussen de muziek door verhalen vertellen, stand-uppen en vertellen over de band die ik heb met Ierland. Mijn moeder is Iers dus ik ken Ierland al mijn hele leven. Ik kom er minimaal twee keer per jaar. Als een band Iers is ben ik al iets meer geïnteresseerd en zo zijn er bands die er bovenuit stijgen zoals The Frames, Hothouse Flowers en dus de Arborist. Er zit een klein stukje gezond nationalisme in me.

‘’Er zit een klein stukje gezond nationalisme in me’’.

Wil je dat in de toekomst vaker gaan doen?

Ja en nee. Ik wil dit soort dingen graag blijven doen, die combinatie maken met mensen uit de muziek die ik mooi vind. Maar de basis is mijn eigen show en radioprogramma’s.

Mark McCambridge, zanger van Arborist, geeft zijn kijk op de samenwerking met Dolf.

Ik heb mijn debuut album uitgebracht in november 2016 en via de wondere wereld van sociale media kwam ik in contact met Dolf Jansen. Willem kwam met het idee om shows samen te gaan doen. Ik had nooit verwacht mijn muziek te combineren met een cabaretier als Dolf. Je kunt veel zeggen over mijn muziek maar het is nu niet bepaald stand-up comedy. De combinatie van Dolf zijn radioshow, humor en voorkeur voor muziek past toch erg goed in het plaatje.

‘’Ik had nooit verwacht mijn muziek te combineren met een cabaretier als Dolf’’

Wat kunnen mensen van de show verwachten?

De muziek is grotendeels geïnspireerd op mijn omgeving en nogal persoonlijk. Momenteel woon ik in Belfast in Noord-Ierland. Ik zal niet liegen, het kan hier nogal grimmig zijn, vaak een grijze lucht en veel regen. En ik heb het gevoel dat de grimmigheid van de omgeving zich in mijn teksten en muziek heeft geworteld.
Wij zijn geen politieke band, maar je kunt op dit moment de politiek niet ontlopen met de Brexit. Op dit moment zijn de dingen hier nogal onbestendig. Het grootste gedeelte van de mensen hier zit niet op de Brexit te wachten maar het gebeurt toch en dat geeft een constante spanning. Ook dat heeft invloed gehad op mijn muziek. Dus ik denk dat mijn eerste album nogal morbide is, omdat ik daarmee probeerde te dealen. Muziek helpt en natuurlijk mijn gezin. De kleine dingen hebben vaak de grootste impact op je leven, zo probeer ik mijn creatieve leven te combineren met het gezinsleven. Die uitdaging is ook in mijn muziek gekropen. Dolf gaat de show op verhalende wijze aan elkaar praten en hij zal ook nummers met ons spelen.

Hoe ziet op dit moment een dag in het leven van Arborist eruit?

Momenteel zijn we vooral druk bezig met het versturen en beantwoorden van e-mails. En we zijn bezig met het opnemen van ons tweede album. Dat doen wij in studio Real World in Engeland, die van Peter Gabriel, voormalig zanger van Genesis. We werken hard aan de vocalen en strings, dat duurt langer dan gedacht maar dat komt het album allemaal ten goede. Dus mijn dagelijks leven bestaat voornamelijk uit het beluisteren van muziek, het opnemen van aanpassingen en het aangaan van samenwerkingen. We zijn er bijna, het is vooral organiseren en plannen nu.

Waarom moeten mensen naar de show komen?

Ik denk dat wat Dolf en Willem hebben neergezet uniek is. Er komen een hoop bands uit de Verenigde Staten, Engeland en ga zo maar door naar Nederland om op te treden op grote podia. Nederland is een geweldig land om in op te treden als muzikant. Maar wat Dolf en Willem hebben neergezet is vrij uniek en onbekend op Europees niveau, het heeft grote potentie en ik hoop natuurlijk dat wij binnen een aantal jaren de grote podia kunnen betreden, maar dan wél in intieme sfeer.

Dolf Jansen en Ierse band Arborist treden op in onder andere Alkmaar en Heemskerk

SPEELDATA: