ALKMAAR - Cineville bestaat tien jaar! Om dat te vieren trekt het platform voor filmfanaten op zondag 24 maart door het land met tien van de beste films van het afgelopen decennium, samengesteld door Cineville-pashouders. Publiekslievelingen als Moonlight, La Grande Bellezza, Jagten en Black Swan zijn nog één keer te zien op het grote doek in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Deventer, Groningen, Hilversum, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Wageningen.


Cineville bestaat tien jaar en viert dit op 24 maart met een jubileum-filmprogramma waarbij de beste films van het afgelopen decennium nog één keer vertoond worden. Cineville organiseert door het hele land speciale vertoningen, waaronder in Alkmaar. In Filmhuis Alkmaar draaien op deze dag toppers als Black Swan en La Grande Bellezza.

Cinevillepashouders konden vanaf januari hun stem uitbrengen op favoriete films van de afgelopen tien jaar, samengevat in twintig categorieën.

Volgens Lauren Murphy, Hoofd Content van Cineville, is het een ‘mooie en verrassende’ lijst geworden: “Het is vrijwel onmogelijk om één allerbeste film te kiezen uit een decennium vol bijzondere films. Daarom nomineerden we honderdvijftig van onze eigen lievelingsfilms in twintig verschillende categorieën. Bij welke film zag je door de tranen de film niet meer? Wanneer liep je de zaal uit met meer vragen dan antwoorden of hervond je je geloof in de liefde? Hierbij keken we niet alleen naar de best bezochte films, maar ook naar films waarvan wij vinden dat iedereen ze een keer moet zien.”

Tien van de twintig publiekslievelingen vormen de bouwstenen voor het jubileum-filmprogramma op zondag 24 maart, dat bestaat uit Black Swan, Borgman, Call Me by Your Name, Inception, Jagten, La Grande Bellezza, Moonlight, Spring Breakers, The Grand Budapest Hotel en The Red Turtle. De volledige lijst met speciale voorstellingen en Cineville-favorieten is te vinden op op.cineville.nl/debestefilmsvan10jaar

Hoe het allemaal begon…
Het idee voor Cineville werd in 2008 geboren aan de bar van filmtheater Kriterion, waarna in 2009 de eerste Cinevillepassen de deur uit vlogen. In de afgelopen tien jaar is Cineville uitgegroeid tot een landelijk merk met een heldere missie: de grenzeloze liefde voor film verspreiden. Inmiddels hebben meer dan 43.000 filmfanaten voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang tot 43 verschillende filmtheaters in meer dan twintig steden.
Als slotstuk van deze jubileummaand organiseert Cineville op vrijdag 29 maart Vive la Ville - 10 jaar Cineville: hét knalfeest van ieders filmdromen.