EGMOND - De Gilde der beHOEDers viert op zondag 28 oktober haar twintigjarig bestaan in Egmond aan Zee. De gilde richt zich op de regio Alkmaar/Kennemerland en stelt zich ten doel het dragen van de klassieke herenhoed te bevorderen. De gildebroeders hebben zich verplicht de hoed te dragen in de openbare ruimte tussen Allerheiligen en Pasen.

De Gilde der beHOEDers is in 1998 opgericht door enkele Egmondse hoedenliefhebbers. De oprichters hebben een streng reglement opgesteld de zogenoemde Standregelen, en de Gilde kent ceremoniën bij de Hoedenopzetting, de Hoedenafzetting en bij de introductie van nieuwe leden. De Gildebroeders verheugen zich weer op de komende winterperiode, als hun hoed het hoofd weer warm houdt.

BeHOEDen is hun motto! Gedurende het jaar ontmoeten de broeders elkaar voor een etentje, uitje of thema-avond. Het Hoedenjubileum vindt plaats op zondag 28 oktober en begint om 14.00 uur.

Het feest begint met een feestrede, de officiële hoedenopzetting en de inwijding van nieuwe leden, gevolgd door een amusante en leerzame causerie door Wil Gorter van het hoedenmuseum “Zet hem op” over alles wat met hoeden en het gebruik hiervan te maken heeft. Het wordt als openbaar feest afgesloten met een aangeklede proeverij. Liefhebbers van de klassieke hoed zijn van harte welkom. Voor de Gildebroeders is hun hoed een hoofdzaak, zij hebben dan ook geen hoge hoed op van petten, klakken en mutsen.

Kijk voor meer informatie en aanmelding voor het feest op www.behoeders.nl .