ALKMAAR - Tijdens een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst zondagmiddag 13 september in de Grote Kerk in Alkmaar heeft beeldend kunstenaar Dirck Nab de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten ontvangen uit handen van juryvoorzitter en burgemeester van Heiloo Hans Romeyn. Voorafgaand aan de prijsuitreiking ontving de oprichter van de 30-jarige cultuurprijs, Ger Voorn, het ere-insigne van de gemeente Alkmaar.


Tekenaar, graficus en schilder Dirck Nab (80) woont en werkt in Bakkum. Hij tekent al jaren de zee en het duinlandschap. ‘Je zou de winnaar kunnen typeren als monomaan én trouw aan zijn onderwerp, een kunstenaar die zich toespitst op zijn onderwerp en dat niet meer loslaat, ongeacht alle artistieke trends. Nab koppelt kunst aan de werkelijkheid en daarmee laat hij ons met andere ogen kijken naar wat wij denken te kennen’, aldus juryvoorzitter Hans Romeyn, burgemeester van Heiloo. Dirck Nab was samen met beeldend kunstenaars Lonneke de Groot en Elly Baltus genomineerd voor de prijs. Het werk van de drie kunstenaars is nog tot en met 22 november te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Ere-insigne
Voorafgaand aan de prijsuitreiking ontving de oprichter van de cultuurprijs, Ger Voorn (78), uit handen van burgemeester Piet Bruinooge het gouden ere-insigne van de gemeente Alkmaar voor zijn grote betrokkenheid bij culturele initiatieven en zijn jarenlange inzet als bestuurder bij maatschappelijke organisaties. De Cultuurprijs viert dit jaar haar 30-jarig jubileum.
Ger Voorn was behalve oprichter van de cultuurprijs o.a. initiator van het maandblad Uit in Alkmaar. Daarnaast was hij vaak sponsor van tentoonstellingen, poëzie- en prozawedstrijden, Hofliteratuur en een mecenas voor veel musici en kunstenaars. Voorn heeft met zijn vele initiatieven mede bijgedragen aan de ontwikkeling van de cultuur in Alkmaar.

Over de Victoriefonds Cultuurprijs

Iedere twee jaar reikt stichting Cultuurprijs regio Alkmaar drie cultuurprijzen uit aan kunstenaars, schrijvers en podiumkunstenaars die zich op een bijzondere manier in hun vak onderscheiden en een relatie hebben met de regio Alkmaar. Een vakjury onder leiding van een burgemeester uit de regio benoemt de genomineerden en kent de prijzen toe. Ook roept zij de winnaar uit van de Jong Talent Prijs.