ALKMAAR - Het is weer Zomer op het Plein! Elk weekend van 1 juli t/m 12 augustus programmeert TAQA Theater De Vest gratis optredens op het Canadaplein in hartje Alkmaar. Kom op zomerse zaterdagavonden sprankelende shows en artiesten bewonderen en luister op de zondagmiddagen naar schitterende concerten en ingetogen singer-songwriters.

Zomer op het plein barst weer los

In het theater mag het tijdens de zomermaanden dan even rustig zijn, op het Canadaplein gaan we gewoon door! In de zomer treedt TAQA Theater De Vest naar buiten met Zomer op het Plein: een prachtige reeks gratis toeganklijke concerten. Er staan geweldige artiesten op het programma zoals Wende, Maaike Ouboter, Sjors van der Panne, Yentl en de Boer en vele anderen. Op zondag 1 juli opent soulzangeres Shirma Rouse het zomerseizoen en zij wordt daarbij begeleid door talentvolle studenten van het Conservatorium Haarlem.

Bekijk hier het programma

Thuiskomst van een meesterwerk

In 1538-1542 maakte Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens altaarstuk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentiusaltaar. Dit altaarstuk is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt. Na de Reformatie verloor dit meesterstuk zijn functie; in 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds.

500 jaar Grote of Sint-Laurenskerk
In 2018 viert Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk.
De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De Grote Kerk huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, speciaal vervaardigd voor de kerk, is na de reformatie naar Linköping (Zweden) verhuisd. De zijluiken worden in het kader van dit jubileum voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. Ze zijn in de kerk te zien vanaf 21 april 2018. Ook het NOS Journaal besteedde aandacht aan deze bijzondere thuiskomst! Lees hier het interessante achtergrondartikel en bekijk het fragment.

In Stedelijk Museum Alkmaar
Tijdens deze periode zal in het museum een presentatie te zien zijn over de totstandkoming van het altaarstuk. In de tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar tonen we contracten tussen schilder en opdrachtgevers, portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder rond een zeer bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Daarbij tonen we een film over het hele proces van terugkeer: voorbereidingen voor transport en verpakking en de installatie op de originele plek in de Grote Kerk in Alkmaar.

Openingstijden
Van 21 april t/m 7 oktober is de kerk geopend op dinsdag t/m zondag van 11:00 - 17:00 uur, met uitzondering van onderstaande data!

Uitzonderingen
16 juni 2018 hele dag gesloten

Combiticket
Zowel het Laurentius-altaarstuk in de Grote Kerk als de focustentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar bezoeken? Kies dan voor het voordelige combiticket!

Museumkaart
Voor houders van de Museumkaart is toegang tot het altaarstuk gratis.

Bestel hier je kaarten voor Grote Kerk Alkmaar