ALKMAAR - In de maand september zijn er drie culturele zaterdagen (8,15 en 22 september) rond het pontje over het kanaal, tussen het Schermereiland en de Alkmaarse binnenstad.

Iedere zaterdag staat er een kunstvorm centraal. Op 8 september wordt er geschilderd (aan de beide oevers van het Noordhollands kanaal), op 15 september staat fotografie centraal en 22 september staat in het teken van poëzie.

Kunstenaars maken samen met de bewoners van het Schermereiland op die dagen kunst. Ze geven workshops maar maken ook hun eigen kunst: fotograferen of schilderen het eiland en de bewoners; of schrijven er gedichten over.

Ook de kinderen van de basisschool op het Schermereiland De Zes Wielen doen mee. Ze maken per groep samen met de kunstdocenten hun mooiste kunstwerken. Die worden op het eiland en op het pontje tentoongesteld en officieel onthuld door wethouders. Maar ook voor alle overige jeugd is er vanalles te doen op het eiland. Zo is er een theatervoorstelling en verzorgt Straatgeluid een workshop drone vliegen voor kinderen.

Verder zijn er museumstraten op het eiland. Bewoners van die straten hangen of zetten op de zaterdagen hun mooiste of meest geliefde kunstwerk voor het raam. Op zaterdag 22 september is er ook een extra gedichtenroute: langs de eilandswal hangen levensgrote banieren met daarop gedichten over het eiland en het pontje, speciaal geschreven door bekende dichters voor dit project. Een ode aan het Schermereiland.

De activiteiten worden omringd door muziek, uitgevoerd door professionele muzikanten en amateurs: van rap en volkszang tot en met klassiek.

Vanzelfsprekend is meedoen, kijken, luisteren en genieten niet alleen voor de bewoners van het Schermereiland. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om van deze kunstdagen te genieten. Ook is een fotowedstrijd waaraan iedereen mee kan doen. Verrassende foto’s van het Schermereiland worden ingestuurd en vormen zo een unieke kijk in de wijk. Men kan nu al foto's insturen.

Men dient zich in te schrijven voor de activiteiten die de kunstenaars gaan begeleiden. Dat geldt voor schilderen aan de waterkant en voor de workshops portretfotografie en poëzie. Naast de verschillende workshops is er na afloop van elke zaterdag een feestelijke afsluiting in Buurthuis De Wachter met muziek en tentoonstellingen.

"De Verbinding" is een initiatief van Buurthuis De Wachter, haar vrijwilligers, bewoners van Het Schermereiland en kunstenaars. De werkgroep bestaat uit: Wilfried van Hal (bestuur De Wachter), Rob Komen (kunstenaar en kunstdocent), Nathanya Zwart (Voor Mekaar Oudorp/Schermereiland).

Voor verdere informatie en agenda: zie de website: www.deverbindingalkmaar.nl of kijk op Facebook en Instagram.

Contact en inschrijving voor workshops: info@deverbindingalkmaar.nl