AMSTERDAM - Van 11 tot en met 25 april 2019 toert de Nederlandse Filmnacht door het land met een speciale voorpremière van Dirty God, het Engelstalige speelfilmdebuut van Sacha Polak (Hemel, Zurich). Maar liefst 18 filmtheaters in 17 steden nemen deel aan deze eerste editie van het jaar: Amersfoort, Alkmaar, Amsterdam (in twee theaters), Arnhem, Delft, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Haarlem, Hilversum, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Sittard, Utrecht, Zaandam en Zutphen. Tijdens de Nederlandse Filmnacht wordt bij iedere filmvertoning een inleiding of nagesprek aangeboden met regisseur Sacha Polak, actrice Vicky Knight of producent Marleen Slot.

De nieuwe film van de Nederlandse regisseur Sacha Polak (Hemel, Zurich) gaat over een jonge
alleenstaande moeder, die haar leven weer moet oppakken na een tragisch ongeval. Een portret van
een sterke vrouw en haar gevecht tussen uiterlijke schoonheid en innerlijke waardigheid.
Jade (Vicky Knight) woont samen met haar 2-jarige dochter bij haar moeder in een arbeiderswijk in
Londen. In de bloei van haar leven heeft een wraakactie - een zuuraanval door haar ex - haar achtergelaten met blijvende littekens. Het bruisende nachtleven was voor Jade en haar vriendinnen een wekelijks hoogtepunt, maar tegenwoordig wordt ze in clubs geconfronteerd met starende blikken. Hierdoor wordt ze gedwongen een herdefinitie van schoonheid te vinden. Ondanks alle pijnlijke ervaringen laat Jade zich niet uit het veld slaan, en neemt ze het besluit om de weg naar zichzelf en haar dochter terug te vinden. Dirty God vertelt een verhaal over moederschap, moed en zelfacceptatie in het Londen anno nu.

De Nederlandse Filmnacht brengt de Nederlandse arthouse cinema en het publiek dichter bij elkaar in het filmtheater en focust zich op een jong publiek. Tickets voor de Filmnacht zijn te verkrijgen via de filmtheaters voor de prijs van een regulier filmticket. Bezoekers in het bezit van een CJP-pas en lezers van de Volkrant kunnen tickets bestellen voor een speciaal (gereduceerd) tarief. In het merendeel van de filmtheaters is Cineville geldig.

De Nederlandse Filmnacht wordt georganiseerd door het NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, de Filmkrant en de deelnemende filmtheaters. Dirty God is geproduceerd door Viking Film in co-productie met Emu Films (UK), A Private View (BE) en Savage Productions (IRL). Distributeur Cinéart brengt Dirty God op 25 april uit in de Nederlandse bioscopen.

Eerdere edities van de Nederlandse Filmnacht stonden in het teken van Stop Acting Now (2016), Broers (2017) en Niemand in de Stad (2018). De editie in april is de eerste uit vier edities van de Filmnacht in 2019. De editie tijdens het Nederlandse Film Festival (van 27 september tot en met 4 oktober) kenmerkt zich door een uitgebreider randprogramma op elke locatie. Ga naar www.nederlandsefilmnacht.nl voor meer informatie.

Data Nederlandse Filmnacht Dirty God
11 april Focus Filmtheater, Arnhem
12 april Kijkhuis Leiden
12 april Filmhuis De Domijnen, Sittard
13 april Natlab Eindhoven
14 april De Lieve Vrouw, Amersfoort
15 april Rialto, Amsterdam
16 april Filmhuis Lumen, Delft
17 april Filmhuis Den Haag
18 april Het Ketelhuis, Amsterdam
18 april Filmhuis De Keizer, Deventer
19 april LantarenVenster, Rotterdam
19 april Filmtheater Luxor, Zutphen
20 april Filmtheater Hilversum
20 april De Fabriek, Zaandam
24 april Filmhuis Alkmaar
24 april LUX Nijmegen
25 april Filmschuur, Haarlem
25 april Louis Hartlooper Complex, Utrecht