ALKMAAR - Donderdagavond 26 oktober vertelt historicus en archeoloog Christiaan Schrickx over de opkomst en ontwikkeling van de laatmiddeleeuwse kloosterbeweging in onze regio. De nieuwe religieuze gemeenschappen die in de veertiende en vijftiende eeuw ontstonden, lieten overal kloosters met kapellen bouwen. Daardoor veranderde het aanzien van steden als Alkmaar en Hoorn drastisch. Schrickx geeft tijdens de lezing ook voor het eerst uitleg over de opgraving die september 2017 plaatsvond op het terrein van het voormalig vrouwenklooster Bethlehem bij Hoorn.

De broeders en zusters van de nieuwe kloosters namen kloosterregels aan, organiseerden zich in grotere kloosterverbanden en bouwden eigen kapellen. In 1572 komt abrupt een einde aan de kloosterbeweging, als de steden in de kop van Noord-Holland de kant van Willem van Oranje kiezen. Schrickx, die in 2015 promoveerde op het onderwerp “Bethlehem in de Bangert” en bij Archeologie West-Friesland werkt, geeft uitleg over de beweging. Alkmaar komt aan bod en er wordt ingezoomd op het vrouwenklooster Bethlehem, dat tussen 1475 en 1572 vlak buiten Hoorn bestond. De vondsten die er zijn gedaan maken het middeleeuwse kloosterleven bijna tastbaar. En u hoort als eerste over de recentste opgraving!

Kaartjes zijn vooraf te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.