ALMAAR - Bierproeflokaal De Kleine Deugniet, gevestigd aan de Gedempte Nieuwesloot in Alkmaar, is gespecialiseerd in Belgische bieren. Daarnaast wordt het assortiment regelmatig aangevuld met nieuwe bieren.opkomst zijnde brouwerijen. Eigenaar Remco Voskuyl vertelt in update meer over zijn proeflokaal.


Bierproeflokaal De Kleine Deugniet staat bekend om de grote hoeveelheid Belgische bieren. Naast bieren hebben ze ook wijnen, likeuren en jenevers. Ze verkopen bieren van verschillende bierbrouwerijen uit België, Nederland, Estland, Amerika en ga zo maar door.

Proeverijen
Ze zijn begonnen met de verkoop van Belgische bieren. Tegenwoordig verkopen ze ook Nederlandse bieren van kleine brouwerijen en van brouwerijen die nog in opkomst zijn. ‘We zijn ooit begonnen met Belgische bieren en hadden alleen maar Belgische bieren. Maar er is meer dan België. We hebben ook bieren uit Amerika, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Estland, noem maar op’ vertelt Remco. ‘Over de hele wereld worden zoveel mooie bieren gebrouwen dat we niet meer hoofdzakelijk Belgische bieren verkopen maar ook gewoon bieren uit andere landen waar mooi bier vandaan komt’ ver volgde de eigenaar. ‘In de zaak hebben we 17 tapkranen waarvan 5 een beetje vast staan qua aanbod en 12 om te wisselen. Wij wisselen gemiddeld 7 kranen per week’ legt Remco uit. Sommige kranen hebben regelaars zodat elk biertje met de perfecte temperatuur gedronken kan worden. Niet elk biertje drink je per se koud.

Zelf heeft De Kleine Deugniet nog geen eigen brouwerij. ‘Er zijn wel gedachtes om dat te gaan doen of om bij andere brouwerijen je bier te gaan brouwen. Zo ver zijn we nog niet, maar de gedachten zijn er al wel’ aldus Remco.De Kleine Deugniet stelt bepaalde voorwaardes alvorens de bier te verkopen. ‘We proberen zo veel mogelijk bieren te verkopen die niet in supermarkten te koop zijn. Verder is smaak heel belangrijk, soms met een hoog percentage alcohol en soms laag’ legt hij uit. Naast dat het een café is, staan ze vooral bekend om hun proeverijen. Waar je bij andere proeverijen een tijdje van te voren een afspraak moet maken, is het vaak mogelijk om bij De Kleine Deugniet op de dag zelf nog een afspraak te regelen. Mits het druk is natuurlijk. Tijdens een proeverij krijg je verschillende bieren te proeven. ‘We vertellen bij elk biertje wat voor soort bier het is, wat voor smaak het is, hoe je het moet proeven en dan gaan de mensen zelf het biertje ervaren’ vertelt Remco. Aan het eind van de avond vertellen de mensen welke zij het lekkerst vonden. Heel vaak zijn het dan de soorten waarvan ze het persoonlijk niet verwacht hadden.

‘We beginnen meestal met een Deugniet. We proberen van alle soorten smaken wat te laten proeven. Dus dan heb je zoete bieren, beetje zure, bittere, donker bier en noem maar op. Zo laat je je smaakpapillen goed zijn werk doen’ legt Remco uit.

Water
Per seizoen heb je wel bieren die je beter in dat bepaalde seizoen kunt drinken. ‘Je hebt de zogeheten kerst- en winterbieren. Dat zijn de bieren die vanaf november tot ongeveer maart te drinken zijn’ aldus Remco. ‘Je hebt verder onder andere de lentebieren en herfstbokken’ vervolgt Remco. Deze bieren hebben allemaal andere/verschillende smaken die per seizoen lekkerder zijn. In de zomer zijn lichte bieren lekkerder en frisser dan donkere en zwaardere bieren. Ook al maakt het tegenwoordig niet veel meer uit. Mensen drinken in de zomer ook makkelijk een donker biertje weg en in de winter een licht biertje. Het blijft natuurlijk ook persoonsgebonden.

Benieuwd geworden naar De Kleine Deugniet? Het café is gevestigd in Alkmaar op de Gedempte Nieuwesloot 117. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van De Kleine Deugniet of op hun Facebookpagina waar ze ook laten weten welke nieuwe bieren er zijn toegevoegd aan het menu