ALKMAAR - Alkmaar staat 2018 in het teken van het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk. Ook het Historisch Café gaat niet voorbij aan dit jubileumjaar. De eerste lezing van 2018 wordt gegeven door Christi M. Klinkert, conservator van het Stedelijk Museum. Ze kijkt door de ogen van zeventiende-eeuwse schilders Pieter Saenredam en Salomon van Ruysdael naar de Grote Kerk. Daarbij betrekt ze ook werk van hedendaagse fotografen. De lezing vindt 27 februari plaats – in de Kerk zelf.

Klinkert geeft haar lezing naar aanleiding van de tentoonstelling over Saenredam en Ruysdael in het Stedelijk Museum. De kern van daarvan wordt gevormd door de interieurschilderingen van de Kerk door Saenredam en de gezichten van buitenaf door Van Ruysdael. Het werk van de schilders uit de Gouden Eeuw wordt bovendien gecombineerd met het werk van twee hedendaagse fotografen: Hans van der Meer en Karin Borghouts. Historisch en modern werk is in elkaars nabijheid geëxposeerd.

De lezing van Klinkert is de eerste van een nieuwe serie lezingen van het Historisch Café. Kaarten voor 27 februari zijn enkel in de voorverkoop te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk – er is geen reductie van toepassing. Locatie: Grote Kerk, Alkmaar. Aanvang 20.00 uur.