ALKMAAR - De gemeente Alkmaar organiseert opnieuw het Festival Duurzame Helden Alkmaar, midden in onze binnenstad. Dit jaar vindt u onze duurzame helden op het Canadaplein op zaterdag 16 september.

Laat u verrassen en ontdek hoe makkelijk en leuk het is om zelf ook een duurzame held te worden. Met praktische tips over duurzaam wonen, recycling en afval, eerlijk winkelen en voeding. Ook zijn er toffe, duurzame kinderactiviteiten. Deze worden steeds heel positief beoordeeld door de bezoekers.

Thema's

 • Duurzaam wonen.
 • Energie besparen en zelf opwekken.

  Dit is helemaal niet zo ingewikkeld en u kunt er veel geld mee besparen. Ondernemers uit deze branche vertellen u er graag meer over.

Heeft u één of meer van onderstaande vragen?

 • Met welke maatregel bespaar ik zoveel mogelijk Energie?
 • Waar kan ik het beste mee beginnen als ik niet alles in één keer wil doen?
 • Hoelang duurt het voordat ik de investering terugverdienen?
 • Kan ik gebruik maken van subsidies?
 • Hoe kom ik voordelig aan geld voor duurzame maatregelen?
 • Kan ik in duurzame projecten in de buurt investeren en daarmee een rendement halen?
 • Kan ik samen optrekken met mensen uit de buurt?

  Bij de kraam van HVC vindt u meer informatie over het warmtenet. Dit net wordt steeds groter: steeds meer plekken in Alkmaar worden verwarmd met restwarmte van de Huisvuilcentrale op de Boekelermeer. De net is cruciaal bij de ontwikkeling naar het aardgasvrij wonen van de toekomst.

Afval scheiden en hergebruiken

Er verandert veel als het gaat om afvalinzameling. Op het Festival komt u erachter wat de planning van de gemeente en HVC als het gaat over afval scheiden. Twijfelt u wel eens wat in welke prullenbak thuishoort? De afvalcoaches kunnen u er alles over vertellen.

Duurzaam koken en eten

In de toekomst hebben we geen aardgas meer in huis, zoals nu. Veel mensen vragen zich af of ze nog wel lekker kunnen koken (en wokken) als ze niet meer op gas kunnen koken. Hoe dit nog prima kan is te zien op het Festival Duurzame Helden. Over de dag verdeeld worden meerdere (elektrische) kook demonstraties gegeven. En na afloop mag u proeven!

Natuurlijk wordt er zoveel mogelijk gekookt en gebakken met biologische en lokale producten.

Eerlijk winkelen

Een snel groeiende groep ondernemers in Alkmaar is aangesloten bij de Eerlijk Winkelen Route. Het landelijke EerlijkWinkelen initiatief wijst u op weg als u op zoek bent naar producten die met zorg voor mens en milieu zijn gemaakt. In Alkmaar zijn dit al 53 winkels. Een aantal van hun is aanwezig op het Festival en zij vertellen u hier graag meer over.

Kinderactiviteiten

Kinderen hebben het altijd erg naar hun zin op het Festival Duurzame Helden. Er zijn verschillende knutselactiviteiten en dit jaar mogen kinderen ook helpen met koken.

Zet het evenement dus in je agenda, dan zien we je op 16 september!