ALKMAAR – Doe het maar eens. Het voorprogramma van een bekende band vullen en dan de handen van het publiek op elkaar krijgen. Het Noord-Hollandse Cold Turkey slaagde zaterdagavond in Podium Victorie met vlag en wimpel toen zij als support-act optraden voor The Pilgrims.

Doorgaans dient een voorprogramma als opvulling, en er zijn verhalen bekend van artiesten die bewust een mindere support gebruiken om zelf nog sterker te klinken. Bij het optreden van The Pilgrims bleek echter dat men jonge talenten ook kan laten etaleren. Geheel in het beleid van leadzanger Reniet Vrieze van The Pilgrims, die in zijn studio te Zaandijk vele jonge muzikanten de kans geeft zich te ontplooien, was er deze avond namelijk ook een hoofdrol weggelegd voor Cold Turkey.

Belofte
De jonge formatie kreeg in een ruim half uur de kans om hun toekomstmogelijkheden te laten zien aan een volgepakte kleine zaal van het Alkmaarse poppodium. Met een serie nummers, door de band zelf geschreven, lukte het de Noord-Hollanders niet alleen om het publiek warm te krijgen voor de hoofd-act later op de avond, maar klonk de eigen sound als een klok die door de menigte werd gewaardeerd. Hiermee maakt het de belofte volledig waar om af te stappen van het coverband-idee en zich volledig te gaan richten op eigen composities.

Saturday Night
Vanaf de eerste tonen gaven zij een stevige rockshow weg en iedere track leverde een luid applaus op van het publiek waarvan het overgrote deel toch voor The Pilgrims zijn gekomen. De jonge honden van Cold Turkey lijken met hun goede uitstraling en dito sound echter de toekomst in handen te hebben. In een interview twee weken geleden lieten zij ons al weten enkele nieuwe nummers van de in het najaar uit te komen EP te gaan spelen en het moet gezegd dat dit in het mooie poppodium stond als een huis. Het nummer “Old Friend”, wat al op de eigen social media is gedropt als akoestische versie, is wat ons betreft zelfs hitgevoelig. Eenmaal werd een uitstapje gemaakt door toch een cover te spelen op deze avond,maar klassieker “Saturday Night” van Herman Brood & his Wild Romance werd op een dusdanige wijze vertolkt dat zelfs dat bijna “eigen” klonk.

Passie
Zangeres Suzan de Reus, die later op de avond ook zou optreden in de backing vocals bij The Pilgrims, heeft een bijzonder eigen stemgeluid, en de melodieuze riffs van de zeer talentvolle gitarist Thomas van Walstijn zijn een lust voor het oor. Ondersteund door de strakke drums en baspartijen van Boris Piscaer en Thijmen Leegwater, droop de passie er af en toonde men waar men met deze band naar toe wil. Voor de gelegenheid was er nog een tweede gitarist in de persoon van Alex Padding en dat maakte deze avond het plaatje compleet. Met de eerste EP een daaropvolgende tour op komst kan het niet uitblijven dat meer muziekliefhebbers deze band gaan (h)erkennen in het komende jaar.

Fotografie: Diane & Paul