DE RIJP - Op zaterdag 4 juni speelt het symfonie orkest "Neon Ensemble" in de Grote Kerk van De Rijp. Het orkest dat uit ruim 70 muzikanten bestaat draagt deze avond op aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Samen met de Oekraïense pianiste Oksana Pavlova spelen ze pianoconcert nr. 2 van Rachmaninov. Vervolgens spelen ze de ouverture uit de opera Taras Bulba van de Oekraïnse componist Lysenko. Het is een stuk met veel Oekraïnse elementen, met af en toe wat volksmuziek ertussen door. Als laatste werk speelt het orkest de Vijfde Symfonie van Tsjaikovski, één van de populairste werken van deze componist. Een symfonie met als thema "vrijheid door strijd".

Het Neon Ensemble heeft al vaak in De Rijp opgetreden. Het is heel bijzonder om zo'n groot orkest in zo'n kleine Grote Kerk te zien spelen. Het publiek zit bijna op de schoot van het orkest, en dat maakt hun optreden zo bijzonder. De pianiste is haar vaderland tijdelijk ontvlucht, want ze woonde voor de oorlog in Oekraïne. Met de muziekkeuze, ook voor Russische componisten, maakt ze nog eens duidelijk dat muziek over grenzen heen gaat.


De voorstelling begint op 4 juni om 20.30 uur. Kaarten kosten €12,50. In de voorverkoop zijn deze verkrijgbaar via de website www.cartouche-graftderijp.nl (betaling via Ideal) en bij DA-drogist Rijkes. Een extra gift na afloop van het concert voor de slachtoffers van de oorlog stelt het orkest op prijs.