ALKMAAR - Jazzformatie BRUUT! bracht afgelopen maand hun nieuwe album ‘Machine’ uit en weet daarmee wederom een genre overstijgend geluid neer te zetten. Momenteel zijn ze bezig met een clubtour rondom het verschijnen van de plaat – op 2 mei komen ze met het nieuwe werk op zak naar Victorie.


Dansbaar experiment
Met het uitbrengen van ‘Machine’ trekt BRUUT! de koers door die ze met het dansbare ‘Zest’ zijn ingeslagen - gedurfd, aanstekelijk en vol van experiment. De jazz wordt daarbij onbevreesd in de mix gegooid met bijvoorbeeld drum ’n bass en afrobeat. Er is ruimte voor een gastrol van dichter Joost Oomen en zelfs voor een cover van Nirvana’s “In Bloom”, met de saxofoon van Maarten Hogenhuis in de rol van Kurt Cobain.

Smeltkroes van genres
Het Amsterdamse viertal staat al jaren bekend als een formatie die niet bang is om zo ongeveer alle mogelijke genres binnen de popmuziek te verwerken in hun geluid. Altijd op basis van jazz, maar dus ook open voor invloeden uit allerlei verschillende hoeken. Hun unieke smeltkroes van genres bracht ze al naar landen als Japan, Rusland en Burkina Faso en zorgt ervoor dat geen show hetzelfde is – BRUUT! is dan ook eigenlijk gewoon een genre op zichzelf.

Een waarbij de invloed van The Chemical Brothers en Trentemøller vermengd wordt met de sound van Oost-Duitse orgels en goedkope speelgoed synthesizers. Hoe dat live klinkt, is elke keer weer een verrassing. Voor de show in Victorie op 2 mei zijn nog kaarten beschikbaar. Meer informatie is te vinden via www.podiumvictorie.nl