ALKMAAR - Vanaf 25 maart te zien in de Grote Kerk Alkmaar: een fototentoonstelling over de generatie die rond de afschaffing van de apartheid werd geboren in een nieuw en vrij Zuid-Afrika. Zij worden gezien als de 'kinderen van Nelson Mandela'. In de multimediale expositie ‘Born Free – Mandela's generation of hope’ laat fotograaf Ilvy Njiokiktjien zien hoe het 25 jaar na de verkiezing van Mandela gaat met de jongeren van Zuid-Afrika.

Democratie in Zuid-Afrika
In haar beeldonderzoek besteedt Njiokiktjien aandacht aan de uiteenlopende culturen en religies en aan de verschillen in sociale, economische en culturele uitgangspunten; in haar werk laat zij zien dat het leven, de opvattingen, de mogelijkheden en de ambities van de Born Frees sterk verschillen. Er zijn jongeren die hun eigen loopbaan hebben uitgestippeld en veel bereiken. Zo is er een creatieve klasse van modeontwerpers, designers, dansers en theatermakers ontstaan. Deze jongeren hebben aan de ene kant succes maar krijgen aan de andere kant, net als hun ouders, te maken met werkloosheid, armoede en ongelijkheid. Njiokiktjien brengt dit op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld.

Ruimte voor beleving
In de tentoonstelling is de beleving het uitgangspunt. Door middel van fotografie en film kan de bezoeker zich identificeren met de Born Free generatie en in de gelaagdheid van de tentoonstelling is de nieuwe ordening in het recente Zuid-Afrika voelbaar gemaakt. De tentoonstelling won de Zilveren Camera Storytelling-prijs 2019.

Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Museum Hilversum en is in de Grote Kerk Alkmaar te zien van 25 maart tot en met 28 mei 2022. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.grotekerkalkmaar.nl.