ALKMAAR - In maart reist het Nederlands Kamerkoor door het land met de bijzondere concertvoorstelling ‘Vergeten’: een muzikale reis door het hoofd van iemand met dementie. Aan de voorstelling werkt een keur aan artiesten mee: acteur Arjan Ederveen, blokfluitist Erik Bosgraaf en zanger Spinvis, die teksten en muziek schreef. Het concert is op vrijdag 15 maart om 20.15 uur in de Grote Kerk Alkmaar te beluisteren. Na afloop kan het publiek een speciale aftertalk bijwonen.

Over ‘Vergeten’
Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie: een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties en waanbeelden. Nu, vijf jaar na zijn dood, stelt het Nederlands Kamerkoor zich met muziek de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en waar begint het universum? Het concert ‘Vergeten’ is een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek. De tournee valt samen met de ‘Brain Awareness Week’, van 13 t/m 19 maart.

Samenwerking
Voor dit multidisciplinaire concert werkt het Nederlands Kamerkoor samen met diverse kunstenaars. De teksten in ‘Vergeten’ werden geschreven door Erik de Jong, ook bekend als Spinvis, die een nieuw nummer componeerde voor de voorstelling. Acteur Arjan Ederveen speelt de rol van een huisarts die bij zichzelf beginnende dementie constateert, maar kruipt ook in de huid van diens familie. De virtuoze blokfluitist Erik Bosgraaf speelt en improviseert, en neemt livegeluidskunstenaar Jorrit Tamminga mee. Componist Matijs de Roo schreef in opdracht van het Nederlands Kamerkoor een driedelig werk voor blokfluit en koor.

Randprogramma en aftertalk
Bij het concert ‘Vergeten’ is een randprogramma ontwikkeld door zangeres en trainer Maartje de Lint, in samenwerking met het Alzheimercentrum Amsterdam. Door middel van een speciale training leren mantelzorgers en zorgprofessionals hoe zang een rol kan spelen in de zorg voor mensen met dementie en in het activeren van het brein van iemand met dementie. Na afloop van de voorstelling is er een een aftertalk, met professor Philip Scheltens van het VU Alzheimercentrum, Maartje de Lint, zangeres en trainer in de zorg bij dementie, en Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor.

Meer informatie en toegangskaarten
Het concert ‘Vergeten’ van het Nederlands Kamerkoor is op vrijdag 15 maart in de Grote Kerk Alkmaar te zien en te beluisteren. Toegangskaarten kosten € 26 en kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa, tel 072 – 548 99 99 (dagelijks tussen 12.00 – 16.00 uur).