ALKMAAR - Het kan niemand ontgaan zijn: de Grote Kerk Alkmaar bestaat 500 jaar en dat wordt groots gevierd. Na de spetterende opening op 16 februari barstte het jubileumjaar los. Meer dan 25 Alkmaarse organisaties werken mee en diverse projecten zijn werkelijkheid geworden. In het eerste half jaar werden er meer dan 130.000 bezoeken aan de Grote Kerk of een project in het kader van het jubileum gebracht.

Een aantal hoogtepunten op rij
Op vrijdag 16 februari 2018 werden alle inwoners van Alkmaar uitgenodigd voor de feestelijke opening van het bijzondere jaar. Tijdens een spectaculaire show vertelde de kerk wat het de afgelopen vijf eeuwen heeft meegemaakt. Duizenden Alkmaarders genoten van deze indrukwekkende avond, die werd gepresenteerd door zangeres Giovanca.

Een letterlijk hoogtepunt tijdens het jubileumjaar is Klim naar de Hemel. Het afgelopen half jaar genoten duizenden mensen al van het overweldigende uitzicht. En er gebeurde van alles: er werd muziek gemaakt, yogales gegeven, een huwelijk voltrokken en een aanzoek gedaan. Klim naar de Hemel is nog te bezoeken tot 1 augustus. Zie wat de kerk al 500 jaar ziet!

Ook kwam er een meesterwerk thuis. Het imposante Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck is nu tijdelijk te zien op zijn oorspronkelijke plek in de kerk, voordat het begin oktober weer terugkeert naar Zweden. Gratis toegankelijk voor Museumkaarthouders.

Nog maar op de helft!
Ook de rest van het jaar barst van de verrassende jubileumactiviteiten. Zo worden er bijzondere tentoonstellingen georganiseerd door onder andere het Grafisch Atelier Alkmaar, AIA (De Kerken van Morgen), Rick Akkerman (De Wereld op je Bord) en de Kunstuitleen Alkmaar (Bede-Vaart). Griezelen kan tijdens de film ‘Nosferatu’ (aangeboden door Filmhuis Alkmaar), waarbij live orgelmuziek te horen zal zijn. TAQA Theater De Vest maakt een spannende, muzikale familievoorstelling Het Mysterie van Alkmaar: wie kraakt de code en redt daarmee de stad? Superstar Theaterproducties sluit het feestjaar af met Scrooge, de kerstmusical.

Kijk voor het volledige programma op www.grotekerkalkmaar.nl.