BERGEN - Op 23 en 24 september herleeft een belangrijk stuk geschiedenis van Bergen: De Slag bij Bergen. In een periode van nog geen drie maanden tijd heeft in 1799 één van de meest bloedige veldslagen uit de Nederlandse geschiedenis plaatsgevonden met meer dan 20.000 gesneuvelden. Maar weinig mensen zijn zich bewust dat in de hele provincie meerdere gemeenten te maken hebben gehad met deze korte, maar hevige oorlog. De Slag bij Bergen is een theatraal spektakel dat waar is gebeurd. Het evenement is gratis toegankelijk.

Soldatenbivak
Op vrijdag 22 september zetten zo’n 250 Engelse, Russische, Franse en Nederlandse (Bataven) soldaten hun bivak op aan Het Voert 15, net buiten Bergen. De soldaten, allemaal re-enactors, hebben daar gedurende de voorbereiding van de De Slag bij Bergen hun onderkomen. Zij keren tweehonderd jaar terug in de tijd.

Zaterdag 23 september is er een evenement aan De Voert 15. Bezoekers treffen daar niet alleen de soldaten aan, maar ook zo’n honderd gekostumeerde leden van de Historische Vereniging Bergen. De geur van hooi en de voorbereidingen voor het soldatenmenu zijn te ruiken. Maar bovendien vertellen de soldaten van de Engels Russische invasie hun verhaal. Bezoekers ervaren hoe zij zich voorbereiden op de nabootsing van De Slag bij Bergen. Er wordt een historisch festivalhart ingericht met talloze activiteiten voor jong en oud.

Terug in de tijd
Zondag 24 september vormt het centrum van Bergen het decor van De Slag bij Bergen. In de ochtend zorgen de kleurrijk geüniformeerde soldaten voor de opbouw rond de Ruïnekerk. Zij marcheren door het centrum van Bergen. ’s Middags om 14.30 uur wordt De Slag bij Bergen nagespeeld door het internationale gezelschap van 250 re-enactors, de leden van de Historische Vereniging en een drietal acteurs. Bijzonder wordt de integratie van het kerkorgel bij dit evenement.

Workshops en tentoonstelling

Daar blijft het niet bij. In Museum Sterkenhuis is niet alleen de bijzondere permanente collectie te zien, maar worden ook bijzondere kostuums uit 1799 tentoongesteld. En kijk niet raar op wanneer er ineens ‘echte’ soldaten rondwandelen. Landgoed Het Hof aan de Eeuwigelaan is de plek waar aansprekende verhalenvertellers zijn aanwezig. Bezoekers kunnen ook meedoen aan workshops, bijvoorbeeld archeologie en kleermakerij.


Kijk voor meer informatie op

www.deslagbijbergen.nl