BROEK OP LANGEDIJK - Diep in de Noord-Hollandse polder ligt de eerste en laatste doorvaarveiling ter wereld in het hart van het voormalige Rijk der Duizend Eilanden, een gebied dat ooit uit meer dan 15.000 eilandjes bestond. Tuinders uit de streek verbouwden hun groenten op deze eilanden, en na de oogst werd alles per schuit met de kloet (lokale benaming voor een vaarboom) naar de doorvaarveiling vervoerd om te worden verkocht. Op veildagen kwamen er soms wel 150 schuitjes op deze manier naar de veiling toe. Zij wachtten op hun beurt in de lighallen om vervolgens door de veiling te varen om hun oogst te verkopen aan handelaren. De lighallen en afmijnzaal zijn dan ook geheel gebouwd op water en rusten op palen.

Museum BroekerVeiling is een gevarieerd museum met veel activiteiten voor jong en oud. Tuinder Arie neemt bezoekers door middel van een (meertalige) audiotour mee terug in de tijd. Hij voert je mee naar exposities, over het buitenterrein en door de lighallen waar vroeger de schuitjes van de tuinders lagen. Een rondvaartboot neemt je mee door het prachtige gebied Rijk der Duizend eilanden. Tenslotte neem je plaats in de afmijnzaal, in dezelfde bankjes waar vroeger de handelaren zaten, en doe je zelf mee met een demonstratieveiling.

Zelf varen
Bij Museum BroekerVeiling kun je ook terecht voor het huren van een fluisterschuitje voorzien van een elektrische motor. Deze kunnen zowel in combinatie met een museumbezoek als apart worden gehuurd. Dat geldt ook voor kano’s en akkerschuiten (voor een uitstapje naar bijvoorbeeld Alkmaar). Voor meer informatie (ook in het Engels en Duits) en reserveringen de website www.zelfvaren.nl.