ALKMAAR - Donderdag 10 maart in Theater de Veste: BEHIND THE iMASQ. Een voorstelling die depressie bespreekbaar maakt via urban dans, muziek, spoken word en visuals.

Tot en met april 2022 staat Xclusiv Company in de Nederlandse theaters met BEHIND THE iMASQ. Onze topdansers uit de urban scene zetten hun (figuurlijke) masker af en laten hun worsteling of ervaring met sociale druk en depressie zien.

Eén van de performers in de voorstelling is Tawatha Steendam, die met haar danspartner De Dansmarathon van SBS6 won. Zij maakt al sinds 2017 deel uit van Xclusiv Company, als popping en waving danseres.

Met vogue, hiphop, popping, waving, breakdance en moderne dans verbeelden de dansers hun emoties. Een grote kubus, midden op het podium, staat symbool voor de innerlijke strijd waar ze mee moeten dealen. Gevoelens van onmacht, verdriet en schaamte worden versterkt door muziek, spoken word en (grafische) beelden die op de kubus worden geprojecteerd.

De muziek in BEHIND THE iMASQ - een mix van deep house, hiphop en broken beats – beweegt mee met de emoties van de dansers. Spoken word maakt de negatieve gedachtes, die rond buitelen in hun hoofd, hoorbaar. Het is het stemmetje dat ze influistert dat ze niet goed genoeg zijn. Want dat is wat depressie met je doet.⁠

In onze vluchtige en snel veranderende (digitale) wereld probeert vrijwel iedereen te voldoen aan (zelf)gecreëerde idealen. De drang om te moeten presteren en erbij te horen is - vooral op social media - groter dan ooit. Steeds meer (jonge) mensen ontwikkelen hierdoor een negatief zelfbeeld. Ze worden gekweld door sombere gevoelens en glijden langzaam in een depressie. Maar dat mag de buitenwereld niet weten! Dus zetten ze een masker op, om hun ware ik te verbergen.

BEHIND THE iMASQ roept op om onze maskers af te zetten en ons te bevrijden van culturele, seksuele, religieuze en sociale kaders. Je mag zijn wie je bent: je pure zelf!

Meer informatie: www.xccc.nl/behind

OVER XCLUSIV COMPANY

Het Rotterdamse Xclusiv Company vervult al 20 jaar een voortrekkersrol als hiphop, vogue en urban dance company. De uitwisseling die ontstaat als verschillende (sub)culturen elkaar ontmoeten, is het snijvlak waarop Xclusiv opereert.

In ons werk vormen persoonlijke verhalen – in relatie tot een actueel, maatschappelijk thema - het uitgangspunt. Daarmee willen wij een andere kijk op onze ontwikkeling als individu, als groep en als maatschappij laten zien.

Op die manier creëren wij kunstervaringen waarin een divers publiek zichzelf én de ander kan ontdekken. En brengen wij verbinding tot stand tussen werelden, die aan de buitenkant van elkaar verschillen.