NOORD- HOLLAND - Het leven van de Joodse zakenman Otto Silbermann komt op losse schroeven te staan. Hij dreigt in korte tijd alles kwijt te raken: zijn huis, klanten en het contact met zijn (niet-Joodse) vrouw, familie en vrienden. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan, maar hij kan geen kant op. Silbermanns wurgende angst, paniekerige overwegingen en uitzichtloze situatie nemen je mee op zijn voelbare en beklemmende reis.

Het aannemen van de antisemitische Neurenbergse rassenwetten en de gebeurtenissen tijdens de ‘Kristallnacht’, die in de nacht van 9 op 10 november 1938 door heel Duitsland raasde, hebben veel Joden ertoe gebracht het Duitsland van de nazi’s halsoverkop te verlaten. Ook het leven van de Joodse zakenman Otto Silbermann, gespeeld door René Groothof, komt op losse schroeven te staan. Hij dreigt in korte tijd alles kwijt te raken: zijn huis, klanten en het contact met zijn (niet-Joodse) vrouw, familie en vrienden. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan, maar hij kan geen kant op. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven om zo aan zijn belagers te ontsnappen en neemt trein na trein. Hij verblijft op perrons en in restaurants waar hij een bonte stoet aan mensen, allen gespeeld door Leny Breederveld, ontmoet. Vluchtelingen, nazi's, goede en slechte mensen. Silbermann maakt ons deelgenoot van zijn verbazing, ongeloof en twijfel. Wie is de eens zo succesvolle Silbermann nog wanneer hem alles wordt afgenomen en hij als een opgejaagd dier moet vluchten? De wurgende angst, paniekerige overwegingen en uitzichtloze situatie van Silbermann grijpen je bij de strot.

De aangrijpende voorstelling maakt voelbaar hoe het vijanddenken onder de ‘gewone mensen’ ineens kan groeien en woekeren en wat dat voor het individu en diens identiteit betekent. Wie ben je nog als je jezelf niet meer herkent in je rol, als je uitgestoten wordt door je naasten, je groep, je samenleving? Vragen die nog steeds relevant, herkenbare en actueel zijn voor miljoenen (vluchtende) mensen.

Spel: René Groothof en Leny Breederveld
Regie: Aike Dirkzwager
Tekstbewerking: Helmert Woudenberg
Vormgeving: Rogier Willems
Geluidsontwerp: Mauro Casarini
Productie: BEER Muziektheater, Arjen Berends