ALKMAAR - Op zaterdag 13 april a.s. voert de Alkmaarse Oratorium Vereniging (AOV) de Mattheus Passie uit. Nu brengt de AOV ieder jaar dit meesterwerk van Johan Sebastian Bach voor het voetlicht, maar dit jaar gebeurt het voor het eerst in de Nederlandse taal, een unieke gebeurtenis voor Alkmaar en omstreken. Het gaat hier niet om een vertaling vanuit het Duits in het Nederlands, maar het betreft de Mattheus Passie in de hertaling van Jan Rot, die in 2006 een gouden plaat ontving voor de uitvoering met het Residentie Orkest.

Hertaling
Rot had meerdere redenen om vijf jaar lang aan de hertaling van dit ongelooflijke stuk te werken, onder meer omdat hij Bach de grootste componist aller tijden vindt. Maar hij vindt ook, dat een Nederlandse tekst de traditie van het zingen van de Matthäus Passion juist versterkt! De essentie van het werk wordt dieper beleefd, zo is het door de koorleden tijdens de repetities ook ervaren.

Medewerkers
De AOV wordt dit jaar wederom begeleid door Philharmonia uit Amsterdam. Als jeugdkoor heeft de AOV de Koorschool St. Bavo uit Haarlem weten vast te leggen. Solistische medewerking is er van Jan van Elsacker, Martijn Sanders, Hanneke de Wit, André Post, Pieter Hendriks en countertenor Rob Meijers. De algehele leiding is in handen van dirigent
Johan Akerboom.

Kaartverkoop
Kaarten à € 30,- zijn, indien niet uitverkocht, verkrijgbaar op de concertavond aan de kassa in de kerk, op diverse voorverkooppunten en via de website www.aovkoor.nl.
Vanaf 19.00 uur kunnen liefhebbers en andere geïnteresseerden de tekst en muziek ondergaan in de Grote Kerk van Alkmaar. De kerk gaat om 18.00 uur open.