ALKMAAR - Goede tradities moet je vasthouden. Zo ook de Van Foreest Publiekslezing in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Filosoof Menno de Bree spreekt tijdens de 17de Van Foreest Publiekslezing. De lezing wordt gehouden op dinsdag 14 maart 2017 en start om 20.00 uur. De muziek wordt verzorgd door het Regionaal Jeugdorkest Artiance. Adri Steenhoek bespeelt het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. De toegang bedraagt € 6,-. Toegangsbewijzen zijn vanaf maandag 6 februari te bestellen via de website van TAQA Theater De Vest, www.theaterdevest.nl.

De titel van de lezing is: ‘Liegen voor beginners’. Kinderen leren van hun ouders dat ze niet mogen liegen. Maar bijna iedereen liegt elke dag wel een keer; soms tegen hun ouders, soms tegen hun kinderen. Waarom mogen we eigenlijk niet liegen? Moeten we soms niet liegen, als we daardoor erger kunnen voorkomen? Kunnen we überhaupt zonder leugens? Of zijn leugens helemaal niet mogelijk, omdat we, volgens de voorlichter van Donald Trump, leven in een post-truth tijdperk? Als waarheid niet bestaat, kun je immers ook niet liegen. Deze lezing biedt een inleiding in de ethiek van het liegen, en knoopt aan bij inzichten van denkers van Aristoteles tot Žižek.

De spreker
Menno de Bree (1974) studeerde filosofie, en werkte bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen waar hij ethiek en filosofie doceert. Hiervoor ontving hij diverse onderwijsprijzen. Vanuit zijn bedrijf Menno Denkt (mennodenkt.nl) verzorgt hij lezingen en denktrainingen voor professionals. De Bree verzorgt verder een wekelijkse column in de zaterdagbijlage van het Financieel Dagblad.

Van Foreest Publiekslezing
Het organiserend comité is blij dat Menno de Bree dit jaar de Van Foreestlezing houdt. Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen werden gehouden door Jelle Brandt Corstius, Bert Keizer, Paul MijksenaarNelleke Noordervliet, Joost Zwagerman, Herman Pleij en Henk van Os.

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.