ALKMAAR - Op vrijdag 14 september om 10.00 uur luidt de toernooi voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament Myra Rooselaar, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt wordt mevrouw Rooselaar samen met Jeroen van den Berg (toernooi directeur) en een afvaardiging van de toernooiorganisatie in het stadhuis ontvangen door wethouder Pieter Dijkman.

Opening Chess On Tour Alkmaar
Op woensdag 16 januari 2019 komt het Tata Steel Chess Tournament naar Alkmaar. Deze Chess on Tour wordt gehouden in Taqa Theater De Vest en start om 14 uur in aanwezigheid van alle deelnemende internationale schaakgrootmeesters. Naast het topschaken vinden er in De Vest en aan het Cultuurplein verschillende activiteiten plaats gericht op het schaken. Bezoekers kunnen aanschuiven bij het Engelstalig live commentaar waar twee aansprekende schaakkenners de partijen van de grootmeesters bespreken en kunnen ook zelf een partijtje schaken. Verder worden in aanloop naar 16 januari diverse schaak gerelateerde evenementen georganiseerd zoals schaakfilms, een jazzavond met schaken als thema en schaakevenementen voor jeugd en ouderen.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Alkmaar staat over de hele wereld bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Vorig jaar trok dit kleurrijke evenement een recordaantal bezoekers (ruim 169.000). De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 30 maart tot en met 28 september op vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast werden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.