ALKMAAR - De Alkmaarse victorie op de Spanjaarden in 1573 is welbekend, maar veel minder faam geniet Alkmaar als bakermat van de Nederlandse windmolenindustrie. Die industrie, die nergens ter wereld haar gelijke had, begon met de komst van molens aan weerzijde van het Zeglis. Historicus Herman Kapitein vertelt dinsdagavond 22 mei over de opkomst en invloed van de molenindustrie, tijdens het volgende Historisch Café.

Tegenwoordig is energietransitie een dringende kwestie. Dat was rond 1600 niet anders. De opkomst van de windmolenindustrie was een mechanische revolutie die het mogelijk maakte om meren droog te malen en het productieproces aanzienlijk veranderde. Zo leverden de molens een essentiële bijdrage aan de enorme welvaartsgroei in de Republiek. In de regio had de molenindustrie ook grote invloed – dorpen als Graft en De Rijp kregen er stedelijke allure door.

De glorie van de windmolenindustrie kwam rond 1850 ten einde, toen moderne energiebronnen het overnamen van de wind. Herman Kapitein, historicus en auteur van het pas verschenen en met de I.J. de Kramerprijs gelauwerde boek Nijverheid op windkracht, vertelt over de opkomst, verspreiding, uitbreiding en het verdwijnen van de molenindustrie, in haar bakermat Alkmaar en tegen de achtergrond van de nationale ontwikkeling.

Kaarten voor dinsdagavond 22 mei zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje.

Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.