ALKMAAR - Op 8 oktober wordt in Alkmaar traditioneel Alkmaar Ontzet gevierd vanwege het feit dat de stad in 1573 werd bevrijd van de Spanjaarden. Het beleg van Alkmaar tijdens de tachtigjarige oorlog duurde van 21 augustus tot 8 oktober 1573 en eindigde in een ontzet: het koninklijke Spaanse leger moest het beleg opgeven nadat Willem van Oranje opdracht had gegeven om de dijken rond Alkmaar door te steken.

Tijdens de jaarlijkse viering zijn er de gehele dag diverse festiviteiten die maadagochtend al om 08.00 uur begonnen met de vlaggenparade en het kinderontbijt. Op de Kanaalkade waren er de hele ochtend demonstraties van o.a. brandweer, ambulance, reddingsbrigade en Koninklijke Marine en op het Waagplein was er plaats voor kaasdraagwedstrijden en traden er de gehele dag diverse dansformaties en artiesten op. Ook het Oudhollands Ringsteken is al jaren een traditie tijdens de feestdag en zo was er nog veel meer te beleven.

Onze aandacht ging vooral uit naar één van de vaste hoogtepunten en dat is de jaarlijkse grote middagoptocht. Bij het Gemeentelijk Sportpark vertrok vanaf de drafbaan weer een bonte stoet van zowel praalwagens, te paard of te voet. Toen de optocht rond half drie in beweging kwam bleek al direct bij het begin op de Koning Willem-Alexanderlaan (voorheen Sportlaan) dat er duizenden mensen waren afgekomen op het tafereel en naarmate de stoet vorderde bleken dit er vele tienduizenden te zijn. In het centrum van de stad stonden mensen rijen dik om zich te vergapen aan alle pracht, kleur en diversiteit van de optocht zoals bijvoorbeeld op het Ritsevoort en de Kanaalkade.

Met als thema "Groots" kwamen dit jaar vele "grote"onderwerpen aan bod zoals natuurlijk het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk van Alkmaar, maar ook bijvoorbeeld de Formule 1, het Colosseum, Klein Duimpje, Hugo de Groot, Eric & het Klein Insectenboek en wat al niet meer passeerden de revue. Daar tussen werd de optocht aangevuld door diverse muziekkorpsen en ruiters te paard waardoor er voor ieders wat wils was zoals ook zichtbaar op onze foto's..

Een volledige fotoreportage van de grote middagoptocht is hier te bekijken.