ALKMAAR - Alkmaar Marketing, opgericht in 2002, is verantwoordelijk voor de citymarketing in Alkmaar. Alles wat zich in Alkmaar afspeelt op het gebied van bijvoorbeeld evenementen, uitgaan, winkelen, maar bijvoorbeeld ook musea en andere bezienswaardigheden vindt u terug op de website www.alkmaarprachtstad.nl.

‘Alkmaar Marketing is de citymarketing organisatie om Alkmaar en omgeving regionaal en (inter)nationaal op de kaart te zetten en om meer (toeristische) bezoekers naar Alkmaar te trekken. We voorzien bezoekers vóór en tijdens hun verblijf van informatie over interessante activiteiten, bezienswaardigheden en evenementen en stimuleren hen om de stad en haar omgeving ten volle te ontdekken en nog eens terug te komen. Daarnaast is het doel een verbinding te leggen tussen de stad Alkmaar en omstreken en haar bewoners. Hierbij geven wij invulling aan het merk Alkmaar Prachtstad’, zo vertelt een woordvoerder van Alkmaar Marketing.

Daarbij brengt Alkmaar Marketing vier keer per jaar het Alkmaar Prachtstad Magazine uit met een oplage van 103.000 bezoekers, en communiceren ze via de social-media kanalen van Alkmaar Prachtstad. Hierin wordt een ieder geïnformeerd over wat er doen is in en rondom de stad. Ook de Oud-Holland Campagne is een initiatief van Alkmaar Marketing waarbij internationale bezoekers van Amsterdam worden verleid om ook de wijde regio te verkennen zoals Alkmaar. Ook voor grote evenementen als Koningsdag en de Victoriefeesten speelt Alkmaar Marketing een grote rol in zowel de promotie als communicatie met evenementenorganisatoren en bijvoorbeeld de gemeente Alkmaar.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van waar Alkmaar Marketing zich mee bezig houdt.

Jubileumjaar 2018
Het jaar 2018 was en is een bijzonder feestelijk jaar voor Alkmaar. Zoals bekend bestaat de Grote Kerk 500 jaar, het Alkmaarse Kaasdragersgilde 425 jaar en het lekkerste museum van Nederland - het Hollands Kaasmuseum bestaat 35 jaar. Alkmaar Marketing heeft een rol gespeeld in het promoten van al deze festiviteiten.

De Grote Kerk.
De Grote Kerk in Alkmaar bestaat in 2018 alweer 500 jaar, een mijlpaal waaraan men zeker niet voorbij kon gaan. Het is een van de mooiste en belangrijkste historische plekken van Alkmaar. In de stad kan men er letterlijk en figuurlijk niet omheen. Vele Alkmaarders, bezoekers en toeristen lopen wekelijks binnen bij de Grote Kerk die zowel van binnen als buiten prachtig is. Het hele jaar 2018 zijn er in en rondom de Grote Kerk dan ook tal van evenementen, voorstellingen en optredens.

Kaasdragersgilde
Minstens net zo belangrijk als de Grote Kerk is de Alkmaarse kaasmarkt en ook hier zat dit jaar een feestelijk tintje aan met het 425-jarige bestaan van het Kaasdragersgilde en het 35-jarige bestaan van het Hollands Kaasmuseum. Rondom het jubileum van het Kaasdragersgilde was er in juni een extra feestelijke kaasmarkt en deed men een wereldrecordpoging kaas proeven. Kaas speelt een belangrijke rol in Alkmaar want al sinds 1365 wordt er kaas gewogen en verhandeld in de stad. Zonder kaasdragers is er echter ook geen kaasmarkt en het eeuwenoude kaasmarkt vol traditie en gebruiken wordt dan ook gekoesterd en volop gepromoot door Alkmaar Marketing.

Alkmaar Prachtstad
Naast de bovenstaande onderwerpen die in 2018 zo belangrijk waren voor Alkmaar bruist de stad van de evenementen en bezienswaardigheden. Tips over uitgaan, lekker eten, stadswandelingen, fietsroutes, een museumbezoek, zomaar een dagje uit, maar ook over hotelovernachtingen en nog veel meer staan op de website van Alkmaar Marketing of in het vierjaarlijkse magazine.

2019
En wat staat er in 2019 te gebeuren in Alkmaar? Op 21 januari 2019 komt TEDx naar Alkmaar. In de Grote Kerk delen (on)bekende sprekers, zowel internationaal als van om de hoek hun verhaal. Alkmaar Marketing is premium partner van dit bijzondere evenement. Een groot evenement die nu ook al op de kalender staat is Victorie Sail Alkmaar 2019. Eind juli vindt dit historische spektakel plaats met meer dan 200 historische binnenvaartschepen. Daarnaast is Alkmaar Marketing ook volgend jaar weer volop actief met alles wat er gebeurd rondom Alkmaars Ontzet/Victoriefeesten, Koningsdag, de kaasmarkt en nog veel meer. Half december verwacht Alkmaar Marketing nog veel meer bekend te maken over de activiteiten in het nieuwe jaar welke dan zijn te volgen op www.alkmaarprachtstad.nl.