ALKMAAR - Alkmaar is wereldwijd bekend als kaasstad. De eeuwenoude traditie trok vorig jaar een record bezoekersaantal van bijna 144.000. Alkmaar is kaas en aan de beleving van kaas wordt door Alkmaar verder invulling gegeven. Alkmaar introduceert dit jaar samen met de partners de avond kaasmarkt.

In 2016 werd het kaasmarkt seizoen verlengd tot eind september. Op 31 maart 2017 start het seizoen van de traditionele markt op de vrijdagochtend. Vanaf 2 mei wordt het aantal kaasmarkten verder uitgebreid met 8 kaasmarkten op de dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. De andere data zijn 23 mei, 6 juni, 4 en18 juli en vervolgens 1, 15 en 29 augustus.

Kaasmarkt in de 21ste eeuw
Alkmaar is trots op de eeuwenoude traditie van de kaasmarkt. Het Kaasdragersgilde staat sinds vorig jaar op de lijst van immaterieel erfgoed. Wethouder kaas Victor Kloos (OPA): “De kaasmarkt is een traditie die we koesteren en naar de 21ste eeuw hebben weten te trekken. We verwelkomen bezoekers van over de hele wereld en nu ook op dinsdagavonden. Goed voor onze aantrekkingskracht, goed voor onze economie.”

Een extra beleving
De avond kaasmarkten voegen een extra kaasbeleving toe aan Alkmaar waardoor op meer momenten kaas centraal staat in Alkmaar. Met diverse partijen (waaronder de winkeliersvereniging) wordt nog gesproken over extra activiteiten tijdens de avond kaasmarkt. Hierbij wordt gedacht aan thema markten zoals braderieën.

Partners
De avondkaasmarkten hebben dezelfde opbouw als de vrijdag markten met als enige aanpassing dat een strook wordt verminderd om de horeca meer ruimte te geven. Samenwerking met de vertrouwde partners van de kaasmarkt staat centraal. Gemeente Alkmaar, Friesland Campina, Cono Kaasmakers en het Kaasdragersgilde werken met veel enthousiasme samen aan deze nieuwe stap in de prachtige traditie.