ALKMAAR - AIA-Lezing op dinsdag 19 maart om 20.00 uur Door Hans Goverde (Kraaijvanger Architects, Rottterdam) De lezing vindt plaats in de Pleinzaal, TAQA Theater De Vest, Canadaplein 2, Alkmaar Toegang: 5 euro l vrienden 3 euro

Dinsdag 19 maart geeft Hans Goverde, partner architect van Kraaijvanger Architects te Rotterdam, een lezing over “hoe maak je de vitale stad?”. De lezing wordt georganiseerd door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar en vindt plaats in de Pleinzaal van TAQA Theater De Vest te Alkmaar.

De vitale stad
De stad leeft. De stad is onze identiteit, laat ons de geschiedenis zien en blikt vooruit naar hoe het straks zal zijn. Mensen veranderen en de stad verandert mee. Wij willen dat mensen gelukkiger werken, leven en leren. Dat is het doel. Ontwerpers creëren ruimtes daarvoor. Daarbij gaan we zorgvuldig om met onze grondstoffen door circulair te ontwerpen en te bouwen. Zoals bij ons Cradle-to-Cradle ontwerp voor Stadskantoor Venlo. Architectuur en stedenbouw hebben effect op langere termijn en ondersteunen de vitaliteit van een stad door de juiste condities te scheppen, te ordenen en te inspireren. Verschillende mensen, functies, plekken en gebouwen bestaan dicht bij elkaar. Goede ontwerpen hebben de veerkracht om de diversiteit van voortdurend veranderende behoeftes en activiteiten te huisvesten. Met duurzaamheid, schoonheid, sociaal contact, betekenis en identiteit als belangrijke factoren. Zo maak je de Vitale Stad.

Hans Goverde
is partner architect van Kraaijvanger Architects. Het ideaal van Kraaijvanger is een gebouw dat energie levert, lucht en water zuivert, ruimte biedt aan biodiversiteit en geen afval produceert. Zijn meest spraakmakende recente werk betreft het Stadskantoor Venlo, een Cradle2Cradle ontwerp dat gericht is op de gezondheid van gebruikers en omgeving. Actuele projecten van zijn hand zijn verder Woongebouw De Binck Den Haag, Spieghelstraat Alkmaar en Lapis Lazuli Heerhugowaard. Ook is Hans supervisor van de gebiedstransformatie Hart van Zuid Rotterdam. Zijn architectuur wordt gekenmerkt door oog voor de menselijke schaal binnen een grootschalige - vaak binnenstedelijke - context. Als partner van Kraaijvanger Architects richt Hans Goverde zich op complexe binnenstedelijke opgaven, multifunctionele gebouwen en geïntegreerde ontwerpprocessen.