ALKMAAR - FRITZ 75 jaar vrijheid heet de voorstelling over het korte leven van de Alkmaarse verzetsman Fritz Conijn. Het theaterstuk staat van 2 tot en met 5 mei in de grote zaal van TAQA Theater De Vest en is verder opgetuigd met een tentoonstelling, een fotowedstrijd, een gratis educatief lesprogramma en een stadswandeling.

In september 1944 werd Alkmaarse verzetsman Fritz Conijn op 21-jarige leeftijd in kamp Vught gefusilleerd. Nu, 75 jaar later, staat de destijds jongste knokploegleider van Nederland opnieuw in de belangstelling. Regionaal theaterproducent Superstar Theaterproducties brengt zijn verhaal rond Bevrijdingsdag op de planken en ontrukt de Alkmaarder, die een grote rol speelde in het Noord-Hollands verzet, ook met extra activiteiten aan de vergetelheid.

Het thema breekbare vrijheid staat centraal in zowel het theaterstuk als de fotowedstrijd. “Het is een thema dat deelnemers uitdaagt om het op originele wijze te verbeelden”, zegt woordvoerder Anita Ringma. Iedereen kan meedingen naar een plekje in de foyer van het theater, waar een juryselectie van de tien beste foto’s naast een tentoonstelling over het korte leven van de verzetsman te zien zal zijn. Speciaal voor docenten van het middelbaar onderwijs en groep 8 van het basisonderwijs, is er een gratis lesprogramma ontwikkeld rond het thema FRITZ 75 jaar vrijheid. “Het zijn verhalen om nooit te vergeten en ook de jongere generatie moeten we hierin meenemen”, aldus Ringma. Speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde stadsgids Jan Tervoort de stadswandeling FRITZ, Alkmaar in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van verschillende locaties worden grote maar ook kleine verhalen van Alkmaar in oorlogstijd verteld. Deze unieke wandeling is in combinatie met kaarten voor de theatervoorstelling te boeken.

Voor meer informatie over de voorstelling en activiteiten rondom FRITZ kunt u terecht op de website: www.superstar.theater