ALKMAAR - Of eigenlijk moeten we zeggen “10 edities van Alkmaars Eigenste Festival”. Het is 2011 als in Projekt 072 aan de Koelmalaan druk gewerkt wordt aan een mooie zaal met een goed podium en goede ideeën. John Hollenberg is één van de mensen die zijn atelier in het enorme pand heeft en mogelijkheden ziet voor zijn band Run Bowie Run. Na wat geheen - en weer met Projekt 072 wordt , in plaats van een optreden, besloten een festival te organiseren met ‘wat’ bands uit Alkmaar. Dat er uiteindelijk op 20 januari 2012 16 bands klaar staan voor de eerste editie van Alkmaars Eigenste is het bewijs dat er behoefte is aan een podium voor lokale acts.


Het festival wordt een weerzien van bekenden uit de Alkmaarse muziekscene, met de nadruk op eigen werk. Vanaf de 2e editie wordt dit zelfs een vereiste. Projekt 072 maakt na een jaar plaats voor Koel 310, het festival breidt in een paar jaar tijd uit van 2 naar maar liefst 7 podia, verspreid door het hele pand. Er wordt zelfs een paar keer een circustent in de grote hal neer gezet. Een keur aan Alkmaars talent, van oude bekenden tot nieuwe helden, komen langs. Na 8 editie aan de Koelmalaan valt daar eind 2018 het doek, het pand moet plat. Een nieuwe plek wordt gevonden in het fonkelnieuwe Podium Victorie, waar in januari 2020 de 9e editie wordt georganiseerd.

Een nieuw begin met een professionele organisatie, en nieuwe mogelijkheden. Hoewel het pand minder mogelijkheden biedt voor podia in hoeken en gaatjes, is het eerste festival in ‘de Vic’ een groot succes. Alkmaars Eigenste en Victorie blijken elkaar te versterken, een prachtige samenwerking is geboren en klaar voor de 10e editie van Alkmaars Eigenste Festival op 21 januari 2023!