ALKMAAR- Hier vindt je het volledige programma van TAQA Theater De Vest van dag tot dag in Februari.

Vrijdag 1 februari


20.00 uur
Mondiavisueel- live multimedia theatershow Geheimen van de poolnacht (verhuring)
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

20.15 uur
Het Nationale Theater / Tg Oostpool – Het duel / Anton Tsjechov Met ‘Het duel’ gaat een ‘nieuwe’ Tsjechov in première bij Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Niet eerder was deze roman op het Nederlands toneel te zien. Acht fantastische acteurs bouwen samen een Tsjechoviaanse wereld, waarin de grenzen tussen toen en nu, tussen zijn en spelen, tussen spel en bittere ernst steeds meer vervagen. Gewapend met een emmer wodka en twee geladen pistolen vechten ze samen de filosofische strijd over wat het goede leven is voor eens en altijd uit.
Rusland. Negentiende eeuw. Een badplaats aan de Zwarte Zee. Hoogzomer.
Lajevski (Joris Smit) en zijn geliefde Nadezjda (Violet Braeckman) zijn twee jaar geleden naar het zuiden gereisd om aan de kust een nieuw leven te beginnen. Zij heeft, smoorverliefd, voor hem haar echtgenoot in Sint-Petersburg in de steek gelaten. Maar nu is hun liefde bekoeld en wordt Lajevski geplaagd door twijfel en zelfhaat. In de zomerse hitte lopen de spanningen hoog op. Wanneer bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski de evolutie van de mensheid schaden, leidt deze provocatie tot de ultieme survival of the fittest: een duel op leven en dood.
Toegang: € 27,50

Zaterdag 2 februari

20.15 uur
Pieter Derks – Voor wat het waard is
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

20.30 uur
Anneke van Giersbergen – Inchecken
In 1994 stond Anneke van Giersbergen voor het eerst op het podium met metalpioniers The Gathering. Ze kreeg vrijwel direct wereldwijd erkenning als rockzangeres, maar muzikaal is ze altijd grenzen blijven verkennen. Met haar kraakheldere stem betovert ze zowel liefhebbers van akoestische luisterliedjes als metalheads. In al die jaren trad Anneke op in ruim veertig landen en nog steeds geniet ze van het onderweg zijn. Tijdens de vluchten wordt er gekletst en gelachen, worden er plannen gesmeed en herinneringen opgehaald. In het theaterconcert ‘Inchecken’ geeft ze een inkijkje in haar leven onderweg. Anneke vertelt anekdotes en zingt akoestische uitvoeringen van songs uit haar 25-jarige carrière. Een feest van herkenning voor vaste volgers, een verrassende kennismaking voor nieuw publiek.
Toegang: € 19,50


Zondag 3 februari

14.30 uur
De Kleine Zeemeermin De Musical – Sita Vermeulen e.a. (4+)
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Dinsdag 5 februari

14.00 uur
The Bentleys – To Liverpool And Back (dinsdag matinee)
Bent u theaterliefhebber maar gaat u ’s avonds liever niet meer op pad? In het nieuwe theaterseizoen hebben wij op vijf dinsdagmiddagen in de Kleine Zaal voorstellingen geprogrammeerd. De bevlogen muzikanten van The Bentleys nemen je mee op de spannende reis die de rock-‘n-roll maakte van de VS naar Engeland en terug. Vol passie creëren ze de sound, sfeer en swing van de fifties en sixties. Ze zingen en spelen rhythm-and-blues van Ray Charles, rock-‘n- roll van Jerry Lee Lewis, beatmuziek van The Beatles, rock van de Rolling Stones, maar ook de Amerikaanse antwoorden daarop, zoals The Monkees en Creedence Clearwater Revival. Ondersteund door sappige verhalen en vrolijke entr’actes brengen zij een ode aan deze muziek; de soundtrack van een opkomende jeugdcultuur. Wanneer je ook geboren bent: de muziek uit de fifties en sixties is een feest der herkenning.
Toegang: € 18

Woensdag 6 februari

20.15 uur
Brigitte Kaandorp – Eh…
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Donderdag 7 februari

20.30 uur
Jens van Daele’s Burning Bridges – NachtHexen II: La Parisienne
Met ‘NachtHexen I’ startte Jens van Daele afgelopen seizoen een cyclus over heldinnen uit de wereldgeschiedenis. Hij baseert de serie op een Russisch nachtbommenregiment, Taman geheten, dat in zijn geheel uit vrouwen bestond. Van piloten tot technici. Met lichte zweefvliegtuigjes bombardeerden deze nachtheksen tijdens WOII met succes Duitse stellingen. Deel één, waarin Jeanne d’Arc centraal stond, kreeg vier sterren van de Volkskrant: “Choreograaf Jens van Daele vervlecht de geschiedenissen subtiel tot een pakkend geheel. (…) Stoere, krachtige bewegingen.” Ook in het vervolg brengt Van Daele’s immer van bezetting wisselende collectief van dansers, muzikanten, schrijvers, acteurs en dramaturgen een ode aan straffe vrouwen in sterke tijden. ‘NachtHexen II: La Parisienne’ is krachtige en ingetogen dans, stevig en gevoelig teksttheater en doordringende en verstillende livemuziek.
Toegang: € 19,50

Vrijdag 8 februari

19.00 uur – 23.00 uur
Hielander Whisky Festival – Grote Kerk Alkmaar
Wil je alles over whisky te weten komen? Kom dan op vrijdag 8 en zaterdag 9 februari naar de 9e editie van het Hielander Whisky Festival. Noord-Holland Noord heeft haar eigen jaarlijks terugkerende whisky festival met de oer-Schot Wullie MacMorland als gastheer! Op zo’n 2.500 m2 presenteren whiskyleveranciers hun beste whisky’s, zijn er Schotse lekkernijen te krijgen, is er een intensieve randprogrammering en veel, heel veel whisky… Kleur, geur en smaak zijn de belangrijkste ingrediënten voor een proeverij van klasse. U krijgt uitleg over de whisky’s en over de distilleerderijen waar deze geproduceerd worden. Ook andere onderwerpen komen aan de orde, zoals productieproces, kenmerken van whisky’s, hout en vaten, water en turf, ketels en andere technische aspecten. De entreeprijs bedraagt € 35,- p.p., deze is inclusief proefglas, festival-smaakwijzer en het proeven van de meest gangbare whisky's. Voor meer bijzondere whisky's moet bijbetaald worden, maar u hebt zelf de keuze of u dit wel of niet wilt doen. Bij 10 tickets, krijg je er eentje gratis en betaal je dus voor 9 tickets. Voor het festival geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. Geldig identiteitsbewijs is verplicht. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een origineel proefglas met opdruk en een festival-smaakwijzer. Op de genoemde tijdstippen gaan de deuren open en kan het publiek binnenstromen en de jassen ophangen. Een kwartier na aanvang wordt het festival geopend. Het Schotse restaurant Hielander heeft voor het Whisky Festival haar activiteiten naar de Grote Kerk verplaatst, zodat tijdens de proeverij ook heerlijk en in stijl gegeten kan worden. U kunt uw reservering voor masterclasses, rondleiding of blind-proeven plaatsen via whiskyticket@gmail.com.

20.15 uur
Brigitte Heitzer, René van Kooten e.a. – Evita / Andrew Lloyd Webber
Brigitte Heitzer of Esmée Dekker (understudy) en René van Kooten spelen, begeleid door een liveorkest, de hoofdrollen in een nieuwe en groots opgezette Nederlandse versie van de wereldberoemde musical ‘Evita’. Het meesterwerk van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, met hits als ‘Don’t Cry For Me Argentina’ en ‘You Must Love Me’, gaat over de ambitieuze Eva Duarte, die het van tweederangs actrice tot machtigste vrouw van Argentinië schopte. Ze was geliefd bij haar volk, gehaat door de elite en is tot op de dag van vandaag omstreden. Een vrouw die tot het uiterste ging, een heilige en een hoer, die jong stierf en altijd een mythe bleef. In onze tijd van machtige vrouwen als Hillary Clinton, Angela Merkel, Theresa May, Madonna en Claire Underwood toont ’Evita’ iemand die hen voorging in niet te stuiten ambitie.
Toegang: € 49,50

20.30 uur
Tall Tales Acrobatics – Langs
Het jonge Rotterdamse circusgezelschap Tall Tales Acrobatics, opgericht in 2012 door Maartje Bonarius en Harm van der Laan, gaat voor het eerst de zaal in! Na hun circusopleiding Codarts in Rotterdam in 2012 maakten ze al verschillende voorstellingen voor festivals en straattheater. Tall Tales maakt beeldende circustheatervoorstellingen waarin objectmanipulatie en acrobatiek worden gebruikt om verhalen te vertellen. Menselijk theater, magisch, met risico en een vleugje humor. Met 'Langs' zal het duo voor het eerst de theaters van Nederland en België bespelen. 'Langs' schetst het beeld van twee eenzame zielen die verlangen een ander te ontmoeten. Hortend, stotend, voorzichtig proberen ze hun zelf opgeworpen schild af te werpen. Maar dan blijkt, dat als je bij elkaar weet te komen, je nog steeds langs elkaar heen kunt leven…
Langs is een kaleidoscopisch portret van een relatie waarin de strijd tussen trouw blijven aan jezelf en het verlangen naar overgave theatraal op de spits wordt gedreven. Jongleren, (lucht) acrobatiek, goochelen, dans en theater. Dit jonge, nieuwe Nederlandse circus-duo zorgt ervoor dat eenzaamheid er nog nooit zo spectaculair heeft uitgezien.
Toegang: € 18,50

Zaterdag 9 februari

13.00 uur
Hielander Whisky Festival – Grote Kerk Alkmaar
Zie vrijdag 8 februari.

19.00 uur
Hielander Whisky Festival – Grote Kerk Alkmaar
Zie vrijdag 8 februari.

20.15 uur
Brigitte Heizer, René van Kooten e.a. – Evita/ Andrew Lloyd Webber
Zie vrijdag 8 februari.

20.30 uur
Stefano Keizers – Erg Heel
“Ben ik hier zojuist verschrikkelijk bij de neus genomen of zag ik een briljante voorstelling?”, vroeg de Theaterkrant zich af na het zien van ‘Erg Heel’ en besloot uiteindelijk toch vier sterren te geven. NRC Handelsblad ging nog een ster verder: “Keizers alleen ontregelend noemen doet hem eigenlijk tekort, want deze voorstelling is ook een intelligente deconstructie van het zogenaamd ontregelende cabaret.” Het grote publiek kent hem van het tv-programma ‘De Slimste Mens’, waar hij zich ontpopte tot een wolf in clownskleren. Nu gaat hij verder op zijn pad van ontregelen, tarten, slopen, op het verkeerde been zetten en het creëren van ongemakkelijke situaties.
Toegang: € 19,50

Zondag 10 februari

9.30 uur, 10.30 uur en 11.30 uur
Makiko Ito – Koro Koro (6 t/m 18 maanden)
‘Koro Koro’ ('iets rollends’ in het Japans) is naast ‘BB’ de andere babyvoorstelling door Makiko Ito. Een bijzondere, interactieve dansvoorstelling voor de allerkleinsten. Een magisch spel, clownesk, dansant en muzikaal. De dansers en muzikanten lopen rond, rollen, glijden, springen en omringen de baby's met klanken. Samen improviseren ze op de bewegingen en geluiden van het piepjonge publiek. Ter plekke ontstaat een ontroerend, uniek dialoog tussen artiesten, baby’s en peuters.
Toegang: € 17,50 voor volwassene en baby tezamen. Een extra toeschouwer neemt plaats op de tribune en betaalt € 6,50.

14.30 uur + 20.15 uur
Brigitte Heitzer, René van Kooten e.a. – Evita / Andrew Lloyd Webber
Zie vrijdag 8 februari

Dinsdag 12 februari

19.30 uur (inleiding om 18.30 uur)
OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging – Vivaldi – Dangerous Liaisons
OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging presenteren een spiksplinternieuwe barokopera met muziek van Antonio Vivaldi. De vurige en virtuoze operamuziek van de Venetiaanse componist is bezig aan een ware comeback en in ‘Vivaldi - Dangerous Liaisons’ komen zijn mooiste aria’s samen. Het opwindende libretto is gebaseerd op de roemruchte briefroman ‘Les Liaisons Dangereuses’. Marquise de Merteuil en Vicomte de Valmont spelen een gevaarlijk spel met de liefde. De voormalige geliefden troeven elkaar af met sensuele wreedheden. Ze dagen elkaar uit om anderen te verleiden. Hun relatie komt op scherp te staan als Valmont echt lijkt te vallen voor de verleidelijke maar kuise presidentsvrouw Tourvel. In de venijnige strijd die volgt gaan alle betrokkenen uiteindelijk ten onder. Een sprankelende internationale cast en de topmusici van de Bachvereniging brengen deze fatale liefdesgeschiedenis annex portret van een tijdperk waarin de verveelde elite bezwijkt onder haar eigen intriges. In het Italiaans gezongen, met Nederlandse en Engelse boventitels.
Toegang: € 30

Woensdag 13 februari

20.30 uur
LAKSHMI – ADEM Lakshmi Swami Persaud is een groot talent en wist in korte tijd veel indruk te maken in de Nederlandse muziekscene met haar pop-noir. Ze is niet voor niets vernoemd naar de godin van de liefde: op haar debuutalbum bezingt LAKSHMI de liefde in al haar vormen. Maar de liedjes gaan ook over twintiger zijn, het leven van een vrouw in een mannenwereld, antiheld willen zijn, maar tegelijk verlangen naar erkenning. Ze verpakt haar persoonlijke, poëtische verhalen in donkere, elektronische pop met strijkers en heftige synths. Lana Del Rey meets Warhaus meets Massive Attack. Na intensief toeren langs clubs en festivals debuteert ze met ‘ADEM’ in het theater.
Toegang: € 20

Donderdag 14 februari

19.30 uur
The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands - Requiem & Krönungsmesse
Het Requiem van Mozart werd door de film Amadeus bekend bij het grote publiek. Dirigent Pieter Jan Leusink vraagt het uiterste van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands: uitvoeren op het allerhoogste niveau.
De feestelijke Krönungsmesse laat een heel andere Mozart horen. De aartsbisschop bepaalde bij de kroning van de koning van de Boheme dat de mis niet langer dan 45 minuten mocht duren. Ondanks, of misschien wel juist door deze beperking, straalt de mis van vitaliteit en energie. Miserere mei mocht van het Vaticaan niet door anderen worden gezongen. Nadat de 14-jarige Wolfgang Amadeus Mozart Allegri’s Miserere mei had gehoord in de Sixtijnse kapel in Rome, noteerde hij het eenmaal thuis gekomen. Dankzij het wonderkind kunt u genieten van een van de mooiste composities uit de muziekgeschiedenis.
M.m.v. Pieter Jan Leusink (dirigent), Olga Zinovieva (sopraan), Sytse Buwalda (countertenor), Martinus Leusink (tenor) en Thilo Dahlmann (bas).
Toegang: € 49,95

20.15 uur (19.30 uur Muziekcafé)
Nederlands Kamerorkest – Katia en Marielle Lebèque, piano
De Franse zussen Katia en Marielle Labèque zijn al jaren een gouden duo. Met het Nederlands Kamerorkest spelen ze maar liefst twee stukken van componisten uit hun geboorteland. In Le carnaval des animaux is hun rol misschien minder prominent, maar onmisbaar en vaak heel geestig. In Pianistes bijvoorbeeld, waarin ze als oefenende pianisten opgevoerd worden tussen de kippen, olifanten, schildpadden en andere dieren die Saint-Saëns zo treffend en humoristisch schetst.
Ook Poulencs neoklassieke Concert voor twee piano’s en orkest is humoristisch en serieus tegelijk. Het larghetto is prachtig elegant, de energieke finale een waar feest. Mozarts Symfonie nr. 39, één van zijn laatste symfonieën, is een grandioze afsluiter van dit concert.
Toegang: € 35; CJP (+ jongeren tot 30 jaar) € 15

20.30 uur
Alex Ploeg – Ultimatum Alex Ploeg is lid van Comedytrain, won in 2016 de publieksprijs op Cameretten en de Volkskrant riep hem onlangs uit tot comedytalent van 2018. In zijn eerste avondvullende show stelt hij zichzelf meteen een ultimatum. Soms moet dat. Bepalen wie je bent. Ergens voor staan. Alex weigert dit al jaren. Want kom op, hoe doe je dat als je een vat vol tegenstrijdigheden bent? Alex Ploeg is namelijk een zelfverzekerde jongen die het allemaal niet weet. Die rake vragen stelt over onderwerpen die er niet toe doen. Die razendsnel is, maar stagneert. ‘Ultimatum’ is een coming of age story, après la lettre.
Toegang: € 18

Vrijdag 15 februari

20.15 uur
Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman – Genoeg nu over jou!
‘Genoeg nu over jou!’ is een heerlijke, bitterzoete komedie, waarmee actrice Ingeborg Elzevier (82) haar zestigjarig toneeljubileum viert. En natuurlijk doet ze dat in goed gezelschap. Annick Boer schitterde afgelopen seizoen met haar komisch talent in de zwarte komedie ‘Aquarium’, en ook de immer innemende en indrukwekkende Peter Tuinman staat op het podium. De voorstelling werd speciaal voor het drietal geschreven door Magne van den Berg, een van de grootste toneelschrijvers van het moment. Als de dochter des huizes haar man verliest, is het de vraag wie daar het meeste onder lijdt: de dochter of haar moeder. De dochter is in staat het leven weer op te pakken, de moeder blijft hangen in diepe rouw. Maar was de relatie tussen schoonmoeder en -zoon wel zo hecht? En hoe staat de (schoon)vader in dit verhaal?
Toegang: € 29,50

20.30 uur
Agrupación Señor Serrano - Birdie
Agrupación Señor Serrano was een paar jaar geleden al eens in Nederland met ‘House in Asia’. “Origineel en imitatie lopen steeds ingenieuzer door elkaar. (…) Dit beeldend objectentheater geeft laag na laag nieuwe inzichten prijs”, schreef toen de Volkskrant. Dit keer komt de groep uit Barcelona met ‘Birdie’, dat scherpe kritiek op de huidige maatschappij bevat. Gedurende de hele voorstelling zijn fragmenten uit de film ‘The Birds’ van Hitchcock te zien. In deze thriller wordt een familie in hun huis en dorp belaagd door vogels, voor Agrupación Señor Serrano het symbool voor de immigrantenstroom. Uitgangspunt voor ‘Birdie’ is de iconische foto van José Palazon, gemaakt in Melilla, de Spaanse enclave in Marokko. Op de voorgrond staan twee mensen te golfen, terwijl op het hoge hek achter hen immigranten naar Spanje proberen te klimmen. De foto is nagebouwd als maquette en met dit schaalmodel en videoprojecties bouwt Agrupación Señor Serrano aan een ingenieuze voorstelling, waarin de puzzelstukken langzaam in elkaar vallen.
Toegang: € 18,50

Zaterdag 16 februari

19.30 uur
Dansklooster – Ecstatic Dance
Ecstatic Dance is dé Freedom Dance die na Amerika ook Nederland heeft veroverd. Het concept is heel eenvoudig en daardoor zo krachtig en geliefd! No talking, No shoes, No phones, No pictures, No alcohol… just dance. Hier kom je, omdat je jouw dans mag dansen zoals hij is... 3 uur lang met lekker veel mensen die dat ook willen. Meer info kan je lezen op http://ecstaticdancealkmaar.nl
Toegang: € 15


20.15 uur
Katinka Polderman – Polderman draagt een steentje bij
Al vijftien jaar draagt Katinka Polderman, de meest onverschrokken liedjesbakker van de lage landen, haar unieke steentje bij aan het cabaret. Ook in haar zesde voorstelling is de tegendraadse taalvirtuoos ongepolijst, gortdroog, origineel en onverstoorbaar. De Zeeuwse trekt weer onverdroten ten strijde tegen vertrutting en kuddegeest, eigenwijs en met de haar kenmerkende nuchterheid. Polderman is niet langer een goed bewaard geheim, maar hoort bij de elite van het Nederlands cabaret, zag ook Theaterkrant tijdens haar vorige show ‘Polderman tiert welig’: “Haar teksten zitten altijd geheid goed in elkaar. Vol originele gedachtes, vuile grappen, spot en grappige schaamteloosheid.”
Toegang: € 19,50

20.30 uur
Jack Wouterse - De Laatste / Oscar van Woensel
Je denkt: “Dan begin ik toch gewoon iets nieuws?” Nou dat valt niet mee kan ik u zeggen. Kom op zeg. Ik doe gewoon alles zelf. Zelf schrijven, zelf decor maken, alles zelf, de hele mik. Dat heb ik altijd willen doen. Nog eenmaal alles uit de kast. Ooit begon hij als circusartiest. En nu, na een lange turbulente reis langs theater, filmdoek en beeldbuis, is hij alleen tussen zijn schilderijen. Voordat hij is opgebrand, wil hij nog éénmaal vlammen en zijn grote filmdroom waarmaken. Moederziel alleen, verdwaald op zijn zolderkamer vertelt de oude man met zijn IPhone, camerabeelden, maquettes en moodboard het verhaal wat nog verteld moet worden: De oudere Jacob leidt samen met zijn hond Alibaba een teruggetrokken leven op het Spaanse platteland. Jacob houdt zich staande door te leven naar een brief die zijn overleden vrouw Laura hem heeft nagelaten. Deze brief is zowel een liefdesverklaring aan Jacob als een rijtje leefregels, zodat Jacob niet wegzakt in een diep, donker moeras. Dus wandelt, eet, praat, schildert en danst hij iedere dag en vindt zelfs een vriendin. Langzaamaan lijkt hij op te krabbelen. Tot het moment dat hij een brief ontvangt uit Nederland over zijn enige dochter Megan. In een poging om de slechte relatie met haar te herstellen onderneemt hij een gevaarlijke reis… Verleden, heden en toekomst van een speelbeest worden verpakt in een tragikomedie waarin werkelijkheid en fictie naadloos samenvallen.
Toegang: € 20

Zondag 17 februari

14.30 uur
Het Laagland – De Kleine Cowboy (4+)
Tip voor de voorjaarsvakantie: JeugdTheaterWeek.
Deze voorstelling is onderdeel van de JeugdTheaterWeek. Kom in de voorjaarsvakantie naar één van de mooie jeugdtheatervoorstellingen en geniet van leuke extra's!
Deze western van oer-Hollandse bodem gaat over klein zijn in een grote wereld. ‘De Kleine Cowboy’ is een avontuur vol stoere cowboys en zingende cactussen, compleet met zanderige soundtrack en live geluidseffecten. De kleine Boy woont met zijn knuffelkoe Cow op de boerderij, met koeien, trekkers, wilde kattenjacht en minstens zeven sloten. Maar dan ineens is Cow weg. Zij is niet in de schuur en niet op het land. Er zit niks anders op: Boy trekt zijn stoutste laarzen aan en gaat haar achterna, naar het Wilde Westen. Zo beleeft Boy het avontuur van zijn leven, waarbij hij de meest vreemde figuren ontmoet. “Alle ruimte voor de fantasie.” (De Limburger ****) Voor én na de voorstelling kan naar hartenlust worden gespeeld op een grote speelmat! Er is volop Playmobil geheel in western - en boerderijstijl; zo kunnen kinderen met de figuren en thema's uit de voorstelling hun fantasie de vrije loop laten gaan. Deze speelranch is er vanaf 1 uur voor aanvang tot 45 minuten na afloop van de voorstelling.
Toegang: € 9,50 (incl. limonade en garderobe)


16.00 uur
Familie Flöz – Hotel Paradiso (12+)
Tip voor de voorjaarsvakantie: JeugdTheaterWeek.
Deze voorstelling is onderdeel van de JeugdTheaterWeek. Kom in de voorjaarsvakantie naar één van de mooie jeugdtheatervoorstellingen en geniet van leuke extra's! Gedurende de hele JeugdTheaterWeek worden de huisjes van onze theaterspeelplaats bewoond. In het toneelspeelhuisje woont een acteur, in het tekenhuisje een tekenaar en in het filmhuisje leeft een cameraman. De bewoners van de theaterspeelplaats nodigen alle kinderen uit om bij hen thuis te komen spelen. Doe je mee?
Het Berlijnse theatergezelschap Familie Flöz is gevierd in eigen land en maakte het afgelopen decennium ook in Nederland diepe indruk met de voorstellingen als ‘Garage d’Or’ en ‘Teatro Delusio’. Over de laatste schreef Algemeen Dagblad: “Zouden er Olympische Spelen bestaan voor magisch illusiespel, dan won Familie Flöz glansrijk goud, zilver én brons.” ‘Hotel Paradiso’ is opnieuw een staaltje ongekend beeldend maskertheater. Familie Flöz creëert er zelfs een nieuw genre mee: de Alpenthriller. Er gebeuren vreemde dingen in Hotel Paradiso, het aloude bergresort dat onder leiding staat van een oude dame en haar familie. Terwijl een nabijgelegen geneeskrachtige waterbron wonderen belooft voor allerhande fysieke en mentale problemen, pakken donkere wolken zich dreigend boven de bergen samen. Het kamermeisje berooft de gasten en de kok snijdt meer dan alleen de koteletten. Als er een lijk in de lift gevonden wordt, is van een vreedzame vakantie plots geen sprake meer en verandert het idyllische oord in een regelrechte nachtmerrie.
Toegang: € 22,50

Woensdag 20 februari

20.15 uur
The Simon & Garfunkel Story (reprise)
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Donderdag 21 februari

20.30 uur
Het Zuidelijk Toneel & BOG. – Iemand die slaapt
'Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.' Een muzikale voorstelling waarin BOG. het boek ‘Een man die slaapt’ uit 1967 van Georges Perec — één van hun grootste inspiratiebronnen — bewerkt om het alledaagse, het tijdloze, het eenzame en het gemeenschappelijk van het menselijk bestaan voelbaar te maken. Voor 'Iemand die slaapt' maakt BOG. voor het eerst een voorstelling op basis van een bestaande tekst. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs eind jaren ‘60. Terwijl de wereld op springen staat, neemt hij niet langer deel aan het leven dat hij verwacht wordt te leiden. Perec schreef de tekst in de je-vorm waardoor jij als publiek direct wordt aangesproken. Alsof jij je terugtrekt. Alsof jij het bent die wandelt, kijkt, registreert, niet oordeelt, poogt niet te verlangen, niets zoekt, niets vindt.
BOG. is de Vlaams-Nederlandse collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen. BOG. maakte onder meer de voorstellingen ‘MEN. de mening herzien’ (2014), ‘GOD’. (2015), ‘OER. een oefening’ (2016) en ‘KID! (2017).
Toegang: € 18

Vrijdag 22 februari

14.30 uur
Theater Terra - Aladdin (6+) Tip voor de voorjaarsvakantie: JeugdTheaterWeek.
Kom in de voorjaarsvakantie naar de JeugdTheaterWeek en geniet van leuke extra's! Er zijn fantastische voorstellingen voor iedereen vanaf 4 jaar. Gedurende de hele JeugdTheaterWeek worden de huisjes van onze theaterspeelplaats bewoond. In het toneelspeelhuisje woont een acteur, in het tekenhuisje een tekenaar en in het filmhuisje leeft een cameraman. De bewoners van de theaterspeelplaats nodigen alle kinderen uit om bij hen thuis te komen spelen. Doe je mee? In deze compleet nieuwe familiemusical, naar het wereldberoemde sprookje van Duizend-en-een-nacht, sleept Theater Terra iedereen vanaf 6 jaar mee naar de magische wereld van Aladdin. Dit lefgozertje probeert in een betoverde stad een mooie Arabische prinses uit handen van een boze tovenaar te redden. Met hulp van de geest uit een magische wonderlamp heeft Aladdin de gave om een machtige prins te worden. Maar de tovenaar probeert natuurlijk ook om deze magische lamp in handen te krijgen. Om de prinses te redden en de tovenaar te verslaan moet Aladdin bewijzen dat hij het in zich heeft om een echte prins te worden!
Toegang: € 18,50; Kind € 15

20.30 uur
Maaike Ouboter – Vanaf nu is het van jou In 2015 verscheen haar debuutalbum – “een prachtige Nederlandstalige luisterplaat”, aldus OOR – en speelde ze haar eerste theaterconcert, waarin ze jaren aan muziek, notities en zinsflarden uit haar opschrijfboekjes met het publiek deelde. Drie seizoenen verder is Maaike Ouboter weer terug. Haar nieuwe liedjes gaan over menselijkheid en de duizenden verschillende relaties die we met elkaar aangaan. Relaties die soms pijnlijk, ongemakkelijk en hilarisch zijn, maar toch vooral teder. ‘Vanaf nu is het van jou’ gaat over onmacht en hoe aandoenlijk we kunnen zijn in al onze onhandigheid. Omdat we het zo hard proberen. En dat is ook wat waard. Maaike neemt je mee in haar muzikale wereld en vertelt ontwapenende anekdotes en verhalen.
Toegang: € 22,50

Zaterdag 23 februari

16.30 uur
Rondom Bach – Grote Kerk Alkmaar
Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Vijf gratis toegankelijke concerten op zaterdagmiddag om 16:30 die wij u van harte aanbevelen. De concerten vinden plaats op 1 december, 26 januari, 23 februari, 30 maart en 11 mei. Vandaag spelen ensembles van het Sweelinck Barokorkest olv Peter Kooij en Mieneke van der Velden laat 17de eeuwse solo cantates uit Noord-Duitsland en J.S.Bach, met medewerking van Pieter van Dijk - orgel.
Toegang gratis, donatie na afloop is welkom

20.15 uur
Petra Berger & Amici – PASSIONE ITALIANA
Beleef het betoverende Italië van Petra Berger in ‘PASSIONE ITALIANA’. De zangeres met de kristalheldere stem zong al vaak in het Italiaans en wisselt klassiek repertoire moeiteloos af met lichte muziek. Voor de gelegenheid wijdt ze een heel programma en een cd aan Italiaanse aria’s, pophits, filmmuziek en eigen repertoire. Van Puccini tot Bocelli en van Caccini tot Cocciante, van de klassieker ‘O Mio Babbino Caro’ en werk van Morricone tot Petra’s eigen nummer ‘Terra Promessa’. Zij wordt begeleid door een band met Italiaanse musici, onder wie zanger, pianist en chef-kok Alessandro Neri. Vol vuur vertelt hij over de Italiaanse keuken en haar tradities.
Toegang: € 24

20.30 uur
Blind Date: George & Eran producties – George & Eran worden racisten
George & Eran dragen al jaren hun steentje bij aan een betere wereld. Ze willen het juiste doen, aan de goede kant van de geschiedenis staan, tolerant en begripvol zijn. Dus vragen ze zich hardop af waarom vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen. Waarschuwen ze voor de politie die doorgaat met etnisch profileren. Stellen ze vast dat de Nederlandse identiteit vervaagt. Nemen ze stelling in de #MeToo-discussie. En waarom is Zwarte Piet nog steeds niet van kleur veranderd? Maar deugen is tegenwoordig niet zo makkelijk als het lijkt. Want hoe hard je ook probeert om goed te doen, er is altijd wel iemand die zich beledigd voelt. In deze brandend actuele komedie zoeken de bruine vrienden samen met het witte zangduo Nordgrond naar de (on)mogelijkheid om er samen uit te komen als het gaat om ongelijkheid en discriminatie. Met een flinke dosis vrolijke boosheid. Want George & Eran zijn van goede wil hè, vergeet dat niet!
Toegang: € 18,50

Zondag 24 februari

12.00 uur
Koffieconcert Cello & Piano – Andreas Schmalhofer speelt cellosonates De Duitse cellist Andreas Schmalhofer is door de pers in zijn vaderland al omarmd als de enige echte opvolger van zijn leermeester Jean-Guihen Queyras. Vorig jaar viel hij nog in de prijzen bij de gerenommeerde Internationale Rubinstein Cello Competition. Met steun van de Chinese pianist Ji Lin Jiang, die inmiddels bewezen heeft internationaal mee te tellen, speelt hij een programma met drie baanbrekende cellosonates van Strauss, Debussy en Sjostakovitsj. Sjostakovitsj schreef zijn sonate vlak voor zijn beroemde veroordeling in de Pravda. Hoewel het werk alle kenmerken heeft van de Sjostakovitsj van die tijd, werd deze Cellosonate nimmer verboden.
Toegang: € 15

13.30 uur en 15.30 uur
Unieke Zaken – BUZZ 5 – KIGOTTE (8+) (première) – Canadaplein
Tip voor de voorjaarsvakantie: JeugdTheaterWeek.
Deze voorstelling is onderdeel van de JeugdTheaterWeek. Kom in de voorjaarsvakantie naar één van de mooie jeugdtheatervoorstellingen en geniet van leuke extra's! BUZZ 5 – KIGOTTE’ is de vijfde aflevering van het BUZZproject van Unieke Zaken. Op het Canadaplein klappen zij hun vrachtwagen uit tot een minitheater met een tribune. Op een speelvlak van twee bij twee meter voltrekken zich de grootste avonturen, vlak voor de ogen van het publiek... In een klein Spaans dorpje in de streek La Mancha woont een man die niks liever doet dan lezen. Hij leest over ridders en kastelen, jonkvrouwen, zwaarden en paarden. Hij leest zoveel verhalen, dat hij alles om zich heen vergeet. En voor je het weet, verliest hij zich in een verhaal waarvan hij zichzelf de hoofdpersoon waant; de dolende ridder Don Kigotte. Hij strikt zijn buurman Sancho Panza en benoemt hem tot zijn schildknaap. Samen trekken ze de wijde wereld in op zoek naar het grote avontuur.
‘BUZZ 5 – KIGOTTE’ is een eigenzinnige bewerking van "De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha". Het is een theatrale roadmovie met poppen, projecties, voice-overs, objecten en een flinke dosis verbeeldingskracht voor iedereen vanaf 8 jaar.
Toegang: € 9,50

16.00 uur
Try - Out Café – maak kennis met aanstormend talent
Kom ook kennis maken met jong, veelbelovend talent in het Try-Out Café! Dit theaterseizoen maar liefst 4 x in de Plein Zaal van TAQA Theater De Vest. Ben jij een theaterliefhebber en in voor avontuur? Ontdek jij graag nieuwe talenten en heb je open oog en oor voor kleinkunst, cabaret en stand up comedians? Kom dan naar het Try-Out Café! In een café-chantant setting maak je onder het genot van een drankje kennis met aanstormend talent en misschien wel de grote namen van morgen. Elke laatste zondag van de maand, tussen 16.00 en 18.00 uur. Daar wil je bij zijn! Elk Try-Out Café biedt ook een podium voor jong regionaal talent onder de naam 'Streekproducten'. Deze lokale talenten worden geprogrammeerd door Coene Wouters.
Toegang: € 9

16.00 uur
Woezel & Pip en de Tijdmachine (2+) Tip voor de voorjaarsvakantie: JeugdTheaterWeek.
Deze voorstelling is onderdeel van de JeugdTheaterWeek. Kom in de voorjaarsvakantie naar één van de mooie jeugdtheatervoorstellingen en geniet van leuke extra's! Kinderhelden Woezel & Pip komen naar het theater met alweer zo’n fantastisch theateravontuur voor de allerjongste bezoekers. Een verhaal dat bovendien nog niet eerder in boekvorm verscheen. Zou jij ook willen weten hoe het is om groot te zijn? Woezel & Pip kunnen niet wachten.
Als de Wijze Varen even niet kijkt, stappen ze met hun vriendjes Buurpoes en Charlie stiekem in zijn nieuwe tijdmachine. Op naar het land van nog niet gebeurd. Bam, boem, knars, zoem! Als dat maar goed gaat … Laat je meevoeren naar de meest bijzondere plekken in de Tovertuin. Zing en dans mee met nieuwe liedjes en schuif naar het puntje van je stoel als het een klein beetje spannend wordt. Na afloop kun je Woezel & Pip knuffelen in de foyer!
Toegang: € 18

Maandag 25 februari

20.30 uur
Jazz Café - Jazz op zijn best en voor iedereen!
De Plein Zaal van TAQA Theater De Vest verandert dit seizoen wederom in een intieme Jazz Club voor de nieuwe serie ‘Jazz Cafés’. Onder het genot van een drankje kan publiek luisteren naar een afwisselende line-up met de top van de Nederlandse jazz. Onder andere Eric Vloeimans, Martin Fondse en Denise Jannah betreden dit seizoen het podium en worden begeleid door initiatiefnemers Marc Schenk (percussie) en Kasper Kalf (bas). Marc Schenk (o.a. bekend van Gare du Nord) kijkt ontzettend uit naar de tweede editie van het Jazz Café. “Als inwoner van Alkmaar miste ik een echt jazzpodium waar topmusici komen spelen en waar een jazzminnend publiek de moeite neemt om concerten te bezoeken. We hebben een zeer succesvol eerste seizoen achter de rug.” Collega Kasper Kalf (o.a. bekend van Hans Teeuwen / The Painkillers) vult aan: “Het creëren van een podium waar de ware jazz muziekliefhebber zijn hart op kan halen, is zeer geslaagd vorig seizoen. We willen het publiek dit seizoen weer verrassen met mooie, inspirerende, eigentijdse en toegankelijke jazzconcerten van top niveau.” Komend seizoen staan er weer vier Jazz Cafés gepland. Op maandagavond 29 oktober vindt de eerste editie plaats, met Bart Wirtz (alt sax), Jan van Duikeren (trompet) en Timothy Banchet in een Cannonball Adderley tribute. Gevolgd door Eric Vloeimans (trompet) en Martin Fondse (piano) op maandagavond 26 november. Op maandagavond 28 januari spelen Martijn van Iterson (gitaar) en Karel Boehlee (piano) en op maandagavond 25 februari wordt de serie afgesloten met zangeres Denise Jannah en Colijn Buijs (piano).
Toegang: € 11

Dinsdag 26 februari

20.15 uur
Osiris Trio – Stichting Alkmaarse Kamermuziek
Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat het Osiris Trio in onze kamermuziekserie optrad; tijd dus om de kennismaking te hernieuwen. Een uitnodiging aan dit ensemble, dat in 2014 zijn 25-jarig jubileum vierde, om tijdens ons eeuwfeest op te komen treden lag dan ook voor de hand en werd, ondanks de drukke agenda, door Osiris met enthousiasme aanvaard. Het trio staat garant voor een avontuurlijke en kwalitatief hoge programmering, waar hedendaagse muziek een belangrijke plaats inneemt. Dat geldt ook voor dit concert, waarop naast in alle opzichten klassiek te noemen werken van Sjostakovitsj en Beethoven, ook een moderne compositie van Bob Zimmerman op het programma staat. Hij schreef het speciaal voor het Osiris Trio. Het resultaat is, in de woorden van de componist: ‘Een raadselachtig, maar glashelder, ernstig speelstuk.’ Toegang: € 20

Woensdag 27 februari

20.15 uur
Patrick Laureij – Nederlands Hoop
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

20.30 uur
Via Berlin en Cello Octet Amsterdam – Instant Love / Ko van den Bosch
‘Instant Love’ is het verhaal van Grace, die door de charmante pooier en meedogenloze bedrieger King een gouden toekomst wordt beloofd en zo de wereld van de prostitutie in wordt gelokt. Zonder paspoort of papieren is ze rechteloos en onbeschermd. Het stuk laat zien hoe kwetsbaar mensen zijn als ze de autonomie van hun leven kwijtraken. Zo verandert wat het mooiste tussen twee mensen zou moeten zijn, in het meest afschuwelijke. Harald Austbø schreef speciaal voor ‘Instant Love’ nieuwe composities voor Cello Octet Amsterdam: lyrische melodieën die kapseizen en overspoeld worden door dissonanten, aanstekelijke schlagers die schurend traag ondermijnd worden. Hemelse muziek met vette rafelranden. De gloednieuwe en actuele tekst van Ko van den Bosch in regie van Ria Marks is na ‘Instant Happiness’ (2016) het tweede deel van een maatschappelijk theatraal en muzikaal drieluik over door macht gedreven systemen, gespeeld door muziektheatergezelschap Via Berlin en Cello Octet Amsterdam.
Toegang: € 20

Donderdag 28 februari

20.15 uur

Theater Utrecht – Caligula / Albert Camus (regie: Thibaud Delpeut)
“De mensen sterven en zijn niet gelukkig.” Tot dit verpletterende inzicht komt de jonge, onervaren keizer Caligula na de dood van Drusilla, zijn zus én minnares. Er ontsteekt een storm in zijn hoofd. Getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven onderwerpt Caligula zijn onderdanen aan een genadeloos en gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood. Regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht brengt zijn veelgeprezen interpretatie van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus nu naar de grote zaal van de schouwburgen. “Eigenlijk zou je een stuk als Caligula elke vijf jaar moeten spelen om te zien wat het nu betekent” aldus Thibaud Delpeut. De titelrol wordt opnieuw vertolkt door acteur Vincent van der Valk. Naast hem spelen Bram Gerrits, Martijn Nieuwerf (Arlecchino 2014 voor zijn rol in Caligula) en twee nieuwe acteurs: de gevierde actrice Sylvia Poorta en het jonge talent Abdulaal Hussein, die beiden voor het eerst spelen bij Theater Utrecht.

De liefde heeft de Romeinse heerser Caligula (Vincent van der Valk) afgezworen, maar hij weigert zich neer te leggen bij de zinloosheid van het bestaan. Koortsachtig zoekt hij naar een reden om te leven in een wereld zonder betekenis. De mens is pas echt vrij met de dood voor ogen, dat weet Caligula zeker. Hij organiseert een steeds grimmiger wordend regime van willekeurige terreur. Terwijl de adel het onder leiding van zijn grootste tegenstrever Cherea (Martijn Nieuwerf) na drie jaar wel genoeg vindt en een samenzwering tegen hem op touw zet, vervreemdt Caligula zich één voor één van zijn laatste medestanders: zijn minnares Caesonia (Sylvia Poorta), de jonge dichter Scipio (Abdulaal Hussein) en zijn loyale dienaar Helicon (Bram Gerrits). In de ogen van zijn onderdanen wordt hij steeds waanzinniger. Maar ís Caligula wel waanzinnig? Of is hij alleen maar angstaanjagend eerlijk? In de regie van Thibaud Delpeut draait Caligula de camera’s om en richt ze op de mensen die hem bekijken. Als een chirurg, met videocamera’s als instrumenten, verricht hij zijn ‘sectie op de ziel’.
Toegang: € 24

20.15 uur (inleiding 19.30 uur)
Nederlandse Bachvereniging – Bach, Schütz en Mendelssohn
In dit programma: twee van Bachs bekendste motetten. Allereerst de weinig uitgevoerde Johannes-Passion van Heinrich Schütz, Bachs grote voorbeeld: indringende muziek voor een a-capellakoor. Daarna drie geestelijke koorwerken van Felix Mendelssohn die een sfeer van stille plechtigheid ademen en tegelijkertijd krachtig zijn. Heel expressief zijn bijvoorbeeld de verontwaardiging in Warum toben die Heiden en het prachtige vraag-en-antwoordspel tussen voorzanger en koor in Mein Gott, warum hast Du mich verlassen. Van Bach zelf wordt onder meer zijn onsterfelijke Jesu, meine Freude gezongen. De leiding is in handen van de vermaarde tenor Christoph Prégardien: wereldwijd bejubeld als liedzanger en evangelist in Bachs passies en inmiddels een gevierd dirigent.
Toegang: € 28