ALKMAAR - Het programma voor de maand januari is bekend bij TAQA Theater De Vest. Wij hebben het programma voor je op een rijtje gezet.

Woensdag 2 januari

20.15 uur
Theateralliantie & Opus One – The Color Purple / Marsha Norman

De bestseller ‘The Color Purple’ van Pulitzer Prize-winnaar Alice Walker uit 1983 werd verfilmd door regisseur Steven Spielberg, met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey in de hoofdrollen. In 2005 ging de bekroonde musicalversie op Broadway in première. Het aangrijpende stuk is nu voor het eerst in Nederland te zien.‘The Color Purple’ vertelt het tijdloze levensverhaal van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika aan het begin van de twintigste eeuw. De slavernij is afgeschaft, maar de gevolgen zijn nog sterk voelbaar. Het leven van hoofdpersoon Celie wordt gedomineerd door armoede, misbruik en geweld. Maar Celie ontsnapt aan de ellende door haar gevoel van eigenwaarde en knokt zich een weg naar geluk, geholpen door haar schoonzusje Sofia en Shug Avery, een rondreizende zangeres.
Toegang: € 36,50

Donderdag 3 januari

20.15 uur
Theateralliantie & OpusOne – The Color Purple / Marsha Norman

Zie woensdag 2 januari.

Zaterdag 5 januari

20.15 uur (19.30 uur: een voorspel in 300 seconden)
Theateralliantie & OpusOne – We zijn hier voor Robbie

Maria Goos is terug in de Nederlandse theaters met het hilarische en hartverscheurende ‘We zijn hier voor Robbie’. Een gloednieuw tragikomisch toneelstuk over een totaal mislukt familiediner met o.a. steracteurs Mark Rietman, Romana Vrede, Stefan de Walle en Tamar van den Dop. ‘We zijn hier voor Robbie’ is een herkenbaar familieverhaal vol scherpe humor en emotionele confrontaties. In het pas gerenoveerde ouderlijk huis komt een Haagsche familie samen om Robbie te herdenken. Het beladen familiediner loopt echter uit op een fiasco. De cateraar laat het afweten, de parketlak is niet uitgehard en het stucwerk is nog nat. Nieuwe liefdes worden voorgesteld, maar oude scheidingsperikelen zijn nog duidelijk voelbaar. Voor de ogen van een nieuwe gast aan tafel ontvouwt zich een pijnlijk demasqué. En tot overmaat van ramp stort ook nog de chic gedekte tafel in. Op de keukenvloer, tussen de scherven, evalueren de personages hun levens.
Toegang: € 40,50

Zondag 6 januari

20.15 uur

Theateralliantie & OpusOne – We zijn hier voor Robbie
Zie zaterdag 5 januari

12.00 uur
Koffieconcert Callisto Trio – Kamermuzieksensatie uit de VSHet Callisto Trio is de jongste kamermuzieksensatie uit de Verenigde Staten. In mei 2016 was het Callisto Trio het jongste ensemble ooit dat een medaille won bij Senior Division van de prestigieuze Fischoff National Chamber Music Competition. Het trio, dat al sinds 2011 samenspeelt, maakte vooral indruk met hun verfrissende vertolking van het werk van Charles Ives, maar ook hun doorleefde lezing van Dvořák mag er zijn. Het pianotrio is naast het strijkkwartet misschien wel het voornaamste kamermuziekensemble dat sinds de klassieke tijd een grote rol speelt in de kamermuziek/ De harmonieuze drie-eenheid van melodie-instrument, akkoordinstrument en bas maakt het Callisto Trio tot een miniatuurorkest. Componisten als Dvořák en Ives wisten die rijkdom van drie instrumenten volledig uit te buiten. Zij schreven werken die in de vertolking van het Callisto Trio garant staan voor een memorabele luisterervaring.
Toegang: € 15

Vrijdag 11 januari

20.15 uur
Jon van Eerd, Vera Mann e.a. – Charley – de komische musical

Jon van Eerd, de meester van de lach, combineert in zijn nieuwe stuk weer dwaze verwikkelingen, gekke fysieke kapriolen en gierende dialogen met prachtige shownummers. Samen met West End- en Broadwaycomponist Michael Reed schreef hij een hilarische musical, gebaseerd op de bekende komedie ‘De Tante van Charlie’. Als Charley (Jon van Eerd) gedwongen wordt zich voor te doen als een charmante tante om twee jonge verliefde stellen uit de brand te helpen, komt hij er al snel achter dat hij niet echt voor vrouw in de wieg is gelegd. Zeker niet als de twee vaders hun oogje op hem eeh… haar laten vallen. En alsof het nog niet nog erger kon, arriveert zijn lang verloren liefde Ella met de echte tante! Je zult het theater schaterend verlaten en de liedjes, begeleid door een liveorkest, zullen nog lang in je hoofd meezingen.
Toegang: € 39,50

20.30 uur
Louise Korthals – Alles is er

In 2011 won ze het Amsterdams Kleinkunst Festival, voor haar eerste avondvullende programma ‘Vlieguur’ ontving ze de Neerlands Hoop en opvolger ‘Zonder Voorbehoud’ werd met een sterrenregen ontvangen. Hebben we er met Louise Korthals een nieuwe cabaretvedette bij? Daar lijkt het wel op! Afgelopen jaar zette zij met Dolf Jansen haar tanden in 2017 en dat bleek een oudejaarsconference zoals die hoort te zijn: vol rake grappen, scherpe observaties en indringende liedjes. In ‘Alles is er’ gaat Korthals de muzikale confrontatie aan met alles en schuurt ze langs de rafelranden, schaduwkanten en zonovergoten momenten van mateloze levens en onbeperkte mogelijkheden. Waarom je hoofd boven water houden als je ook in bad kan liggen? Alles is er tenslotte. Of toch niet?
Toegang: € 22,50

Zaterdag 12 januari

20.15 uur

Tommie Christiaan – In een ander licht
Tommie Christiaan gaat het theater in. Dat is niks nieuws, want een groot deel van zijn carrière speelde zich af in het theater. Maar een eigen theatershow deed hij nog niet eerder. Na succesvolle musicalrollen en optredens in het tv-programma ‘Beste Zangers’ besloot Tommie zijn hart te volgen en voor de muziek te gaan. ‘Barcelona’, een weergaloos duet met Tania Kross, belandde op nummer 1 bij iTunes en deed het aantal views op YouTube door het dak gaan. Op zijn in maart verschenen minialbum ‘Zoveel Liefde’ laat Tommie horen dat hij ook met zelfgeschreven Nederlandstalige nummers uit de voeten kan. Sterker nog: hij staat te trappelen om ermee de podia op te gaan. ‘In een ander licht’ wordt een show met eigen liedjes, maar ook nummers van artiesten die het heilige vuur in hem aanwakkerden.
Toegang: € 27,50

Woensdag 16 januari

14.00 uur
Tata Steel Chess Tournament - Tata Steel Masters 5e ronde

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Wereldkampioen Magnus Carlsen, die momenteel in Londen zijn titel verdedigt, is in januari weer van de partij tijdens het Tata Steel Chess Tournament. Naast Carlsen doen nog vijf grootmeesters uit de top tien van de wereld mee: Shakhriyar Mamedyarov (3), Ding Liren (4), Anish Giri (5), Vladimir Kramnik (7) en Viswanathan Anand (8). De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2019. Traditiegetrouw zijn er ook weer twee Chess On Tour evenementen. Op woensdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters de 5e ronde in TAQA Theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar en op woensdag 23 januari spelen ze de 10e ronde in de Pieterskerk in Leiden. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen. “De 81e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft een erg sterke bezetting”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “De Tata Steel Masters groep heeft een gemiddelde rating van 2755 en telt maar liefst zes grootmeesters uit de top tien van de wereld.”
Toegang: gratis

Donderdag 17 januari

19.30 uur

155 (eenvijfvijf) – Motors (14+)
155 (eenvijfvijf) is een collectief dat dans en video op spetterende wijze combineert. Nadat de mannen de poppodia en festivals veroverden met ‘LIJF’, keren ze terug naar de theaters met ‘Motors’. Dat ze daar thuishoren, hoeven ze niet meer te bewijzen. “Een explosie van onversneden dansplezier”, schreef Het Parool en gaf vier sterren aan ‘Episch’. Wat ‘Motors’ precies is, valt moeilijk te zeggen. Is het theater, is het dans, is het iets met motoren? Gaat het over vrienden die altijd alles samendoen en stiekem ook hun eigen identiteit weten te behouden? “Dikke boeie”, aldus de mannen, want als je maar hard genoeg gas geeft, hoort niemand je huilen in je helm. 155 maakt in ieder geval voorstellingen vanuit hun fascinatie voor de wereld waarin zij (en wij) nu leven en bewegen. En ja, motoren en dans zijn toevallig wel hun grootste hobby’s.
Toegang: € 15,50

Vrijdag 18 januari

20.15 uur
Freek de Jonge – De Suppoost

Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zaterdag 19 januari

19.30 uur
Dansklooster – Ecstatic Dance

Ecstatic Dance is dé Freedom Dance die na Amerika ook Nederland heeft veroverd. Het concept is heel eenvoudig en daardoor zo krachtig en geliefd! No talking, No shoes, No phones, No pictures, No alcohol… just dance. Hier kom je, omdat je jouw dans mag dansen zoals hij is... 3 uur lang met lekker veel mensen die dat ook willen. Toegangskaarten worden uitsluitend verkocht aan de deur.
Toegang: € 15

20.15 uur
Percossa – BAM!

Percossa werd door de lezers van de Slagwerkkrant uitgeroepen tot Beste Slagwerkgroep 2017 van de Benelux. In ‘BAM!’ laten ze horen waarom. De vier percussionisten maken niet alleen muziek en theater met traditionele instrumenten van over de hele wereld, maar halen uit werkelijk alles knetterstrakke ritmes en verrassende klanken. Je gelooft het niet? Neem tandenborstels, kinderwagens, klompen, koffieblikken, toiletrollen, badeendjes of wat dan ook mee naar deze voorstelling en daag de mannen uit. “‘BAM!’ is weer een muzikale achtbaan. Humor, ontroering en interactie met het publiek zorgen voor ‘oorverdovende uitspattingen’ en ‘breekbare composities’.” (de Volkskrant ****).
Toegang: € 24,50

Zondag 20 januari

14.30 uur
De Toneelmakerij – Jazz duzz (6+)

‘Jazz duzz’ is een theatraal jazzconcert voor cool cats en hot dogs vanaf zes jaar, over buiten de lijntjes kleuren en 1+1 = 3, zelfverzonnen woorden en melodieën zonder eind. En over Dizzy, een heel gewoon jongetje dat op de kleuterschool zat. Maar vandaag is de grote dag: Dizzy gaat naar groep 3. Best leuk, maar ook ingewikkeld. Want waarom zijn er zoveel regels? Over hoe je je potlood vast moet houden. En dat je rechtop moet zitten. “Er wordt een lekker potje muziek gemaakt in ‘Jazz duzz’. En het wordt duidelijk dat buiten de lijntjes kleuren zo gek nog niet is.” (Het Parool ****).
Toegang: € 9,50 incl. limonade en garderobe

Maandag 21 januari

9.30 uur
TEDxAlkmaar

TEDx staat voor het “verspreiden en delen van revolutionaire ideeën die de wereld kunnen veranderen door middel van inspirerende en persoonlijke verhalen!”Op 21 januari 2019 vindt de eerste editie van TEDxAlkmaar plaats in de Grote Kerk van Alkmaar City. TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten "de presentatie van hun leven" te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Tijdens een conferentiekomen tientallen sprekers aan het woord, afgewisseld door diverse korte dans- en muziekshows.Tijdens TEDxAlkmaar wordt er een koppeling gemaakt met de Sustainable development goals (SDG) van de United Nations. Hoe leven deze doelstellingen in de regio? Wat kunnen wij als Alkmaarse ondernemers en burgers betekenen voor de rest van de wereld? Sprekers uit binnen - en buitenland stimuleren en inspireren met persoonlijke verhalen, nieuwe ontwikkelingen en hebben altijd een boodschap voor de maatschappij”. Het thema “Design your future” staat voor het mogelijk maken van een wereld waar wij iets voor elkaar en de wereld kunnen betekenen.
Toegang: € 60 (incl koffie/thee, lunch en borrel)

Woensdag 23 januari

9.00 uur
Het is weer Peuterfestival!

Kom samen met je (groot)ouders naar het allerleukste festival in De Vest: het Peuterfestival op woensdag 23 januari 2019! Een ochtend vol mooie voorstellingen met voor ieder wat wils. Voor en na de voorstelling kunnen de kinderen lekker spelen in de Noord- en Zuidpool speeltuin en meedoen met Kleurfeest. De kleintjes kunnen helemaal opgaan in de wondere wereld van de Noord-en Zuidpool. In de bovenfoyer is een speciaal voor hen ontworpen Noord - en Zuidpool gecreëerd. Al spelend in deze inspirerende omgeving creëren ze een eigen theatrale wereld en maken ze kennis met de natuur en de dieren van de Noord- en Zuidpool. De peuters kunnen met ijsschotsen in de weer, op de rug van een orka de wereld om hen heen bekijken, of ontdekken hoe een zeehond zijn visjes vangt. En als ze juist wat rust willen na de voorstelling(en), kunnen ze zich ook met een boekje terugtrekken in een iglo of een behaaglijk warm huisje. In de benedenfoyer kunnen alle kinderen die het Peuterfestival bezoeken meedoen met Het Kleurfeest. Natuurlijk zijn er tijdens het festival ook een paar mooie en spannende voorstellingen te zien. Een voorstelling kost € 10,- per persoon. Een kaartje voor één van de voorstellingen geeft gratis toegang tot alle Peuterfestival verrassingen. Vóór en na de voorstellingen is er alle gelegenheid om heerlijk te spelen.
De voorstellingen tijdens het Peuterfestival:
Casier & Dies – Moes (9.00 uur, 10.30 uur en 12.00 uur)
Tg. Winterberg – In de kelder staat een huis (9.30 uur en 11.00 uur)
Dadodans – Gaia Gonnelli – Mappamondo (9.45 uur)
BonteHond – Pak ‘m (10.00 uur en 11.30 uur)

Donderdag 24 januari

20.30 uur
Panama Pictures – Requiem for Lost Things

Panama Pictures van choreograaf Pia Meuthen staat voor ongepolijst en rauw theater, waarin dans en circus met een natuurlijke souplesse in elkaar overvloeien, gebracht door een internationale cast van dansers en acrobaten. ‘Requiem for Lost Things’ gaat over wat je allemaal kwijtraakt in een leven. Mensen. Spullen. Momenten. Idealen. Van sommige voel je het verlies, van andere vergeet je dat je ze had. Ons wispelturige geheugen speelt ons parten. De dansers en acrobaten ontmoeten elkaar op het podium in parallelle werelden: een bijzonder hellend en hangend decor verdeelt de ruimte in verschillende lagen. Panama Pictures vroeg haar vaste componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een compositie te maken waarin hun elektronische klankwereld de dialoog aangaat met de klarinet en contrabas van Han Stubbe en Hannes d’Hoine. Deze eigenzinnige muzikanten van het Antwerpse DAAU voeren de muziek live uit. Op hun meeslepende ritmes en warme tonen dagen de performers elkaar uit met spannende lucht- en vloeracrobatiek.
Toegang: € 18,50

Vrijdag 25 januari

Het Nationale Theaterweekend – een weekend lang voorstellingen voor slechts € 10

Een weekend om niet te missen: het Nationaal Theaterweekend! Van 25 t/m 27 januari 2019 ademt heel Nederland theater. Ook bij TAQA Theater De Vest kun je dit weekend terecht voor mooie, grappige én indrukwekkende voorstellingen voor slechts € 10 per kaartje.

20.15 uur
Legendary Albums Live - Bruce Springsteens ‘Born In The U.S.A’

Bruce Springsteen was op de toppen van zijn kunnen, toen hij in 1984 ‘Born In The U.S.A.’ uitbracht. Het album bevat maar liefst zeven Top 10 hits, zoals ‘Dancing In The Dark’, ‘I'm On Fire’, ‘My Hometown’ en het titelnummer. Vijfendertig jaar, dertig miljoen verkochte exemplaren en talrijke onderscheidingen verder, speelt Legendary Albums Live het volledige album. Een twee uur durend rockspektakel, gespeeld door Erwin Nyhoff en de LA Live Band, plus een videopresentatie van Jan Douwe Kroeske. ‘Born In The U.S.A.’ is alweer het vierde Legendary Albums Live, dat naadloos aansluit bij de kwaliteit van het rijtje ‘The Joshua Tree’ van U2, ‘Songs In The Key Of Life’ van Stevie Wonder en ‘Brothers In Arms’ van Dire Straits.
Toegang: € 10

20.30 uur
Anne - Marie Jung - RAM

Anne-Marie Jung ken je wellicht als sidekick van André van Duin, van ‘Wie is de Mol?’ of van haar eerste solovoorstelling ‘De Exoot’, waarmee ze in 2016 het theater inging. Daar genoot het publiek zó van, en zijzelf ook, dat een vervolg niet kon uitblijven: ‘RAM’, genoemd naar haar sterrenbeeld. Anne-Marie kan sowieso aardig door rammen. Over van alles. Samen met boogschutter en regisseuse Marije Gubbels zorgt ze voor een avond vol excentrieke, maar toch herkenbare types; van de overspannen barista in het koffietentje op de hoek tot een totaal geobsedeerde dure-merkenfanaat. ‘RAM’ wordt een kleurrijke muzikale reis door hun hoofden en ook stiekem door dat van Anne-Marie – je weet wel; die blonde met die rode lippen! Ze gaat rammen tot ze erbij neervalt!
Toegang: € 10

Zaterdag 26 januari

16.30 uur
Rondom Bach – Grote Kerk Alkmaar

Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Vijf gratis toegankelijke concerten op zaterdagmiddag om 16:30 die wij u van harte aanbevelen. De concerten vinden plaats op 1 december 2018, 26 januari, 23 februari, 30 maart en 11 mei.Vandaag presenteert Pieter van Dijk Bach's Complete Organ works 3: Leipziger Choräle.
Entree gratis, donatie na afloop is welkom.

19.30 uur
Matzer Theaterproducties – Alone@Home (8+)

Met ‘Alone@Home’ hebben we het perfecte winteruitje voor de hele familie in huis. Want jong en oud zullen zeker smullen van deze verrukkelijke komedie met slapstick, aanstekelijke livemuziek, spannende stunts én natuurlijk een vette knipoog naar de bijna gelijknamige filmklassieker uit 1990.Twee kinderen – die elkaars bloed kunnen drinken – zijn alleen thuis, wanneer twee stuntelige, niet al te snuggere criminelen hun huis proberen binnen te dringen. Lukt het onze jonge helden om de inbrekers te slim af te zijn met valstrikken en boobytraps? Een geräuschmacher schept met huis-, tuin- en keukengerei een fantastisch geluidsdecor, de livemusici spelen de heerlijke liedjes van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker. ‘Alone@Home’ is, behalve een doldwaze komedie, een voorstelling over pesten versus gepest worden en over hoe ieder kind soms worstelt met onzekerheid. Een verhaal over vriendschap, kwetsbaarheid en vindingrijkheid. Met hoofdrollen voor onder anderen Joep Onderdelinden en Eddie B. Wahr.
Toegang: € 10

20.30 uur
René van Meurs – Ik beloof niks

Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zondag 27 januari

13,.00 uur en 16.00 uur
Try - Out Café – maak kennis met nieuw aanstormend talent

Kom ook kennis maken met jong, veelbelovend talent in het Try-Out Café! Dit theaterseizoen maar liefst 4 x in de Plein Zaal van TAQA Theater De Vest. Ben jij een theaterliefhebber en in voor avontuur? Ontdek jij graag nieuwe talenten en heb je open oog en oor voor kleinkunst, cabaret en stand up comedians? Kom dan naar het Try-Out Café! In een café-chantant setting maak je onder het genot van een drankje kennis met aanstormend talent en misschien wel de grote namen van morgen. In de Plein Zaal van TAQA Theater De Vest. Elke laatste zondag van de maand, tussen 16.00 en 18.00 uur Daar wil je bij zijn! Op 27 januari treden voor je op: Felix Heezemans (stand-up), Kasper van der Laan (stand-up), Anne & Lisa en Glodi Lungungu (stand-up/storytelling). Presentatie: Nina de la Croix.
Toegang: € 10

13.30 uur
Theatrale rondleidingen tijdens het Open Huis

Neem op zondag 27 januari tussen 13:30 en 16:30 uur een kijkje achter de schermen bij TAQA Theater De Vest! In het kader van het Nationaal Theaterweekend houden we die dag namelijk Open Huis en ben je van harte welkom om deel te nemen aan een van de rondleidingen. De rondleidingen zullen ongeveer een uur duren en nemen je mee naar plekken waar het publiek normaliter niet komt, zoals de kleedkamers en de artiestenfoyer. Ook zullen de medewerkers theatertechniek demonstraties geven en kom je onderweg een leuke theatrale verrassing tegen... Gratis kaartjes voor de rondleiding zijn vanaf vrijdag 25 januari 12:00 uur te verkrijgen aan de kassa.

16.00 uur
Zin op Zondag - met Dolf Jansen, Eva Meijer, Frank Meester, De Kift en verse soep

Deze editie van Zin op Zondag staat in het teken van ‘Duurzaamheid’. Cabaretier Dolf Jansen betreedt dit keer de kansel voor een moderne preek en filosoof Eva Meijer neemt plaats voor een diepte-interview met presentator Frank Meester. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de theatrale punkband De Kift. In de prachtige kerk worden lange tafels gedekt zodat u na afloop kunt napraten met een bekende of onbekende onder het genot van een heerlijke kop verse soep. Wij, eenentwintigste-eeuwse mensen, zitten in een spagaat. We weten zo langzamerhand allemaal dat we duurzamer moeten leven, want als we zo doorgaan stevenen we recht op de afgrond af. Tegelijkertijd hebben we een wereld gecreëerd waarin het zo goed als onmogelijk is om niet schuldig te zijn: dagelijks kopen we in plastic verpakte producten, rijden we in auto’s die giftige gassen uitstoten en eten we groenten en fruit dat bespoten is met insecticiden waardoor insecten uitsterven. Hoe kunnen we weigeren mee te doen aan deze wereld? Of is er een andere mogelijkheid om een milieuramp te voorkomen?
Toegang: € 15

Maandag 28 januari

20.30 uur
Jazz Café met Martijn van Iterson (gitaar) en Karel Boehlee (piano)

De Plein Zaal van TAQA Theater De Vest verandert dit seizoen wederom in een intieme Jazz Club voor de nieuwe serie ‘Jazz Cafés’. Onder het genot van een drankje kan publiek luisteren naar een afwisselende line-up met de top van de Nederlandse jazz. Onder andere Eric Vloeimans, Martin Fondse en Denise Jannah betreden dit seizoen het podium en worden begeleid door initiatiefnemers Marc Schenk (percussie) en Kasper Kalf (bas). Marc Schenk (o.a. bekend van Gare du Nord) kijkt ontzettend uit naar de tweede editie van het Jazz Café. “Als inwoner van Alkmaar miste ik een echt jazzpodium waar topmusici komen spelen en waar een jazzminnend publiek de moeite neemt om concerten te bezoeken. We hebben een zeer succesvol eerste seizoen achter de rug.” Collega Kasper Kalf (o.a. bekend van Hans Teeuwen / The Painkillers) vult aan: “Het creëren van een podium waar de ware jazz muziekliefhebber zijn hart op kan halen, is zeer geslaagd vorig seizoen. We willen het publiek dit seizoen weer verrassen met mooie, inspirerende, eigentijdse en toegankelijke jazzconcerten van top niveau.” Komend seizoen staan er weer vier Jazz Cafés gepland. Op maandagavond 29 oktober vond de eerste editie plaats, met Bart Wirtz (alt sax), Jan van Duikeren (trompet) en Timothy Banchet in een Cannonball Adderley tribute. Gevolgd door Eric Vloeimans (trompet) en Martin Fondse (piano) op maandagavond 26 november. Op maandagavond 28 januari spelen Martijn van Iterson (gitaar) en Karel Boehlee (piano) en op maandagavond 25 februari wordt de serie afgesloten met zangeres Denise Jannah en Colijn Buijs (piano). Een toegangskaartje kost € 11 incl. drankje. Voor de muziekliefhebber is het Jazz Café een unieke kans om bij de kleine groep te horen die deze intieme concerten van dichtbij mee gaan maken.
Toegang: € 11

Dinsdag 29 januari

20.15 uur
Stichting Alkmaarse Kamermuziek - Kurios Klarinetkwartet

Een kwartet van vier klarinettisten hoor je niet iedere dag. Reden genoeg om voor dit vierde concert in ons jubileumseizoen te kiezen voor het Kurios Klarinetkwartet, dat in 2002 werd opgericht en zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot een veelzijdig ensemble. Het kwartet stelt zich ten doel zoveel mogelijk originele muziek voor deze bezetting uit te voeren en beweegt zich niet alleen op het terrein van de klassieke muziek maar ook onder meer op dat van de Klezmermuziek. Franse componisten hebben zich opmerkelijk vaak tot de toepassing van de klarinet in de kamermuziek aangetrokken gevoeld. Zodoende kon Kurios een interessant programma samenstellen met als titel: Maître et compagnon La Clarinette Française. Dit jaar viert de Stichting Alkmaarse Kamermuziek met deze bijzondere concertserie dat honderd jaar geleden, in 1918, een zestal Alkmaarse muziekliefhebbers de 'Alkmaarsche Kamermuziek Vereeniging' oprichtten. Kamermuziek kreeg hierdoor een vaste plaats in het Alkmaars muziekleven. TAQA Theater De Vest feliciteert het SAK met deze prachtige mijlpaal! Kaarten à € 20 zijn te koop aan de deur op de avond van het concert, of voorafgaand te reserveren via info@alkmaarsekamermuziek.nl of 025 1655211. Leerlingen tot 18 jaar van muziekscholen in Alkmaar en omliggende gemeenten krijgen gratis toegang. Lees meer over abonnementsprijzen en het programma op www.alkmaarsekamermuziek.nl.

Donderdag 31 januari

20.30 uur
Hotel Modern & Arthur Sauer - De Grote Oorlog

In de jaren 1914-1918 schreven miljoenen soldaten vanuit de loopgraven brieven naar hun dierbaren. Ontelbaren stierven vervolgens in het vuur en de modder, velen kwamen thuis met verhalen die niet verteld of gehoord konden worden. Zoals na elke oorlog. Hotel Modern maakt de ervaringen van die soldaten voelbaar. Op het toneel staat een miniatuurfilmset, waarop de landschappen van het westelijk front zijn nagebouwd met zaagsel, potgrond, roestige spijkers en peterselie als bomen. Het resultaat wordt gefilmd en levensgroot geprojecteerd. Gerauschmacher Arthur Sauer levert het geluid. Gesproken getuigenissen en authentieke brieven van soldaten begeleiden de beelden. ‘De Grote Oorlog’, een van de indrukwekkendste producties uit het prachtige oeuvre van het Rotterdamse collectief, ontving meerdere theaterprijzen en was over de hele wereld te zien. “Het is de enig juiste stijl om het onvoorstelbare draaglijk te maken. (…) Deze voorstelling, die stil maakt, doet een ongekend beroep op de verbeelding.” (NRC Handelsblad).
Toegang: € 19,50