ALKMAAR - Zie hier het gehele maandoverzicht van dag tot dag van december bij TAQA Theater de Vest.

Zaterdag 1 december
16.30 uur Rondom Bach - Ensembles uit de Oude Muziek afdeling Conservatorium van Amsterdam (Grote Kerk Alkmaar)
Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Vijf gratis toegankelijke concerten op zaterdagmiddag om 16:30 die wij u van harte aanbevelen. De concerten vinden plaats op 1 december, 26 januari, 23 februari, 30 maart en 11 mei.

Vandaag spelen ensembles uit de Oude Muziek afdeling van het Conservatorium van Amsterdam, met medewerking van Pieter van Dijk - orgel.
Gratis toegang- donatie na afloop welkom

20.15 uur
Renée Fokker, Eva van de Wijdeven e.a. – Judas
Bijna niemand wist dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde. Vrouwen, kinderen, aangetrouwde familie, zelfs zijn moeder Stien ontkwamen niet aan zijn despotische gedrag. In 2013 leggen zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder met gevaar voor eigen leven belastende verklaringen af tegen de gevaarlijkste crimineel van ons land. Door het vertrouwen van haar broer te winnen, kon Astrid twee jaar lang hun gesprekken in het geheim opnemen. Met maar één doel: hem levenslang geven. In 2016 verscheen het boek ‘Judas’, een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid een onthutsend portret schetst van het gezin waarin ze opgroeide en de dagelijkse angst waarmee ze moest leven. Het is een fascinerend relaas van een vrouw die uiteindelijk haar angst trotseert en haar broer verraadt. In deze gelijknamige psychologische theaterthriller wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van vier vrouwen: Willems moeder, zijn twee zussen, en een nichtje. Op indringende wijze wordt duidelijk hoe zij gebukt gaan onder zijn agressie en wordt Astrids beklemmende angst voelbaar. Toegang: € 35

20.30 uur
Jeroen van Merwijk - Lucky
Sinds Jeroen van Merwijk ruim 25 jaar geleden voor het eerst optrad, was hij goed voor dertien opmerkelijke soloprogramma’s, zo’n duizend liederen, columns, hoorspelen en sketches. Verder bedacht en presenteerde hij tv- en radioprogramma’s en schreef hij zeven boeken. Eind 2014 zette hij definitief een punt achter zijn solocarrière. Toch is hij nu terug. Tenminste, zijn alter ego Lucky. Lucky vindt Van Merwijk maar een slappe zak, die zijn kans heeft gehad. Hij brengt zelf de fijnzinnige en ironische liedjes naar het theater. ‘Lucky’ is een solovoorstelling voor twee persoonlijkheden.

Toegang: € 19,50

Dinsdag 4 december
20.15 uur
Richard Groenendijk – Om alles! (reprise)
“Richard Groenendijk bewijst met zijn authentieke stijl tot de grote komieken van ons land te behoren”, schreef Algemeen Dagblad in een vijfsterrenrecensie over ‘Om alles!’. Zijn meest succesvolle cabaretprogramma tot nu toe oogstte uitsluitend lovende recensies, uitverkochte theaters en laaiend enthousiast publiek. Logisch, want we zien Richard van z’n scherpste, grappigste, persoonlijkste en meest ad remme kant. Bijna twee uur hilarische verhalen, opzienbarende ontboezemingen en niet te versmaden typeringen. Hij heeft een grote mond, maar een klein hartje. “Een antiheld met allure!”, schreef Het Parool. Dit seizoen voor het allerlaatst. Mis dit dus niet. Om Richard Groenendijk. Om z’n verhaal. Om alles! 'Om alles!' van Richard Groenendijk genomineerd voor de VSCD-cabaretprijs Poelifinario 2018

Toegang: € 23

Donderdag 6 december
20.15 uur
Ali B – Koorts
Afgelast – kijk op de website voor meer informatie.

Vrijdag 7 december
20.00 uur
Toonkunstkoor Alkmaar - Messiah van G.F. Händel (Grote Kerk Alkmaar
O.l.v. dirigent Marcel Joosen in samenwerking met orkest Philharmonia Amsterdam en professionele solisten. De entree is inclusief het programmaboekje en een consumptie in de pauze. Kaarten kosten € 27,50 euro en zijn verkrijgbaar via 072 - 5150058 of 5151673 en bij de voorverkoopadressen. Vrienden van de Grote Kerk krijgen korting op vertoon van hun vriendenpas.

Dit is een project in het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar.

20.15 uur
Ali B – Koorts
Afgelast – kijk op de website voor meer informatie.

20.30 uur
Toneelschuur Producties / Paul Knieriem – Kras/Judith Herzberg
Paul Knieriem neemt op spectaculaire wijze afscheid bij Toneelschuur Producties met een groot ensemblestuk, gespeeld door een achtkoppige topcast met onder anderen Marlies Heuer en Malou Gorter. Na ‘Troje Trilogie’ kiest Knieriem opnieuw voor een Nederlandse toneelklassieker: ‘Kras’ (1988) van Judith Herzberg. Elke nacht haalt een insluiper het hele grachtenpand van Ina, een gescheiden vrouw van tegen de zeventig, overhoop. Wonderlijk genoeg wordt er nooit iets vermist. Is er wel sprake van inbraak? In ieder geval krijgt Ina nu elke dag haar kinderen te zien: de ongetrouwde dochter Do die altijd voor iedereen klaar staat en dat wil weten ook; de zoons William en Theo die huwelijksproblemen hebben en de jongste zoon Manfred die zich druk maakt over het milieu en wat alles kost. Over hun moeder maken zij zich geen echte zorgen, daarvoor zijn ze te zeer vervuld van hun eigen problemen.

Toegang: € 22,50

Zaterdag 8 december
20.15 uur
Moya Brennan – The Voice of Clannad – An Irish Christmas (Grote Kerk Alkmaar)
Moya Brennan bepaalde met haar mystieke stemgeluid het karakter van de band Clannad, die in de jaren tachtig de wereld veroverde met een mix van traditionele Ierse folkmuziek, new age en pop. Songs als ‘Theme From Harry’s Game’ en ‘In A Lifetime’ – een duet met Bono – staan bij velen in het muzikale geheugen gegrift. Sinds 1992 bewandelt Brennan ook het solopad en bracht The First Lady of Celtic Music elf albums uit met prachtige songs in Gaelic. Tijdens het betoverende ‘An Irish Christmas’ staan haar kerstalbums uit 2005 en 2013 centraal met een keur aan Ierse en Europese kerstliederen. Maar natuurlijk hoort u ook pareltjes uit haar eigen repertoire en dat van Clannad. Wij wensen u alvast een ‘Moya Christmas’!

Toegang: € 27,50

20.15 uur
Ellen ten Damme – PARIS- BERLIN (reprise)
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

20.30 uur
Jochen Otten – Troosten
Jochen Otten kennen we van het vlijmscherpe en razend populaire sketchprogramma ‘Sluipschutters’. Ook bij Comedytrain, hét keurmerk van de stand-upcomedy in ons land, schiet hij regelmatig met scherp. Hoe zou het zijn om iemand te troosten, vraagt hij zich af in zijn nieuwe programma. Hij heeft werkelijk geen idee. Toch gaat hij je, ondanks het grote gat in zijn empathisch vermogen, proberen te troosten. Met een spervuur aan rake grappen en een prachtig, persoonlijk verhaal. “Jochen Otten hanteert een ijzersterke stand-upstijl. (…) Met de ene verrassende parallel na de andere maakt hij zijn gevoelens op beeldende wijze inzichtelijk.” (Theaterkrant ****)

Toegang: € 18,50

Zondag 9 december
14.30 uur
Maas theater en dans / Wat We Doen – De jokkebrokker (6+)
Monsieur Fantastique Liegenie is een goochelaar. Maar de laatste tijd begint hij langzaam te geloven dat hij écht kan toveren. De baas vindt het fantastisch. Met zo’n artiest kan zij heel rijk worden. Maar de dochter van Liegenie wil dat haar vader haar de waarheid vertelt over hoe dat goochelen van hem werkt. Kan hij dat wel? ‘De jokkebrokker’ is een voorstelling over hoe de waarheid werkt. Kinderen én volwassenen worden getest op hoe goed zij een leugen herkennen. En wie liegt zo goed, dat hij de waarheid spreekt?

Voorafgaand aan de voorstelling kun je meedoen aan een theatrale goochelworkshop.
Toegang: € 9,50

20.15 uur
Rhythm of the Dance – The Christmas Show
Als je de kerstdagen dit jaar eens op z’n Iers wilt vieren, dan is het handig om te weten dat Rhythm of the Dance langskomt met ‘The Christmas Show’. Al zeventien jaar klappen, stampen en dansen de Ieren de sterren van de hemel en verzorgen ze wervelende shows vol muziek, fantastische kostuums en opzwepende dans. En het publiek klapt en stampt stevig mee. Op het podium staat een groep jonge dansers en danseressen, voor een deel afkomstig uit de befaamde Riverdance-show, livemusici en vocalisten die het Ierse culturele erfgoed op meeslepende wijze over het voetlicht brengen. Geen betere manier om tijdens de donkere dagen een beetje warm te worden dan Rhythm of the Dance in kerstsfeer. Vrolijk kerstfeest, of zoals de Ieren zeggen: Nollaig Shona Duit

Toegang: € 36,00

Maandag 10 december
20.15 uur
Marc-Marie Huijbregts – Oudejaars 2018 – Onderweg naar morgen
Hoe was 2018? Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe? Wat was het hoogtepunt, het dieptepunt, het meest onverwachte of de grootste tegenvaller van het jaar? Misschien moet je er zelf ook maar eens over nadenken, want het zou zomaar kunnen dat het je door Marc-Marie wordt gevraagd tijdens de voorstelling. Na jaren van persoonlijke soloprogramma’s gaat hij in 2018 voor het eerst deze bijzondere uitdaging aan. Graag zelfs! Marc-Marie verheugt zich erop het jaar samen met het publiek nog eens op een rij te zetten in zijn ‘Oudejaars 2018 - Onderweg naar morgen’. En hem kennende, wordt het een route vol zijpaadjes en verrassende wendingen.

Toegang: € 25

Dinsdag 11 december
20.15 uur
Marc-Marie Huijbregts – Oudejaars 2018 – Onderweg naar morgen
Zie maandag 10 december

Woensdag 12 december
20.15 uur
A’dams Kleinkunst Festival & St. Zonnehuis Muziektheater – Kerstfeest in de Jordaan (Mieke Stemerdink e.a.)
In de muziektheatershow ‘Kerstfeest in de Jordaan’ blikken Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti vanuit de hemel terug op hun aardse bestaan en op al die mooie en gezellige kerstdagen in de Jordaan. Het wordt een feest van herkenning waarbij de grootste hits van de drie Amsterdamse volkszangers en de mooiste kerstliederen voorbijkomen. Mieke Stemerdink kruipt in de huid van Tante Leen, de nachtegaal van de Willemstraat, Rob van de Meeberg is de perfecte Johnny Jordaan en Harry Slinger speelt Willy Alberti. Een onvervalste, ouderwetse kerstshow waarin het sentiment niet geschuwd en de knipoog niet vergeten wordt.

Toegang: € 25

Donderdag 13 december
20.30 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical
‘Scrooge, de kerstmusical’ is een gloednieuwe muzikale theaterversie van het wereldberoemde kerstverhaal "A Christmas Carol" van Charles Dickens door de makers van Jesus Christ Superstar (Grote Kerk 2015). Ebenezer Scrooge heeft een grote hekel aan mensen, Kerstmis en liefdadigheid. Vlak voor Kerst krijgt hij bezoek van zijn overleden compagnon Jacob Marley en drie geesten. Zij nemen Scrooge mee op een onvergetelijke reis, waarin hij het inzicht verwerft dat zijn leven radicaal verandert. Met prachtige muziek, veel humor en zo’n 200 man op de bühne wordt deze heerlijke en vlotte familiemusical een belevenis die u niet mag missen! Dit is een project in het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar.

Toegangskaarten kunnen worden gereserveerd via www.superstar.theater/tickets.

20.15 uur (19.30 uur muziekcafé)
Nederlands Kamerorkest – Kerst met Vivaldi
Viva Vivaldi! Meer dan 500 soloconcerten schreef Vivaldi voor de leerlingen van het meisjesweeshuis waar hij muziekleraar was. En voor de menselijke stem componeerde hij tientallen opera’s, cantates en schitterende kerkmuziek. Het Nederlands Kamerorkest neemt u mee tijdens dit afwisselende concert in Italiaans barokke sfeer.

Natuurlijk brengt meesterviolist Gordan Nikolić u in kerststemming met een heerlijk vioolconcert dat de stilte van de Kerstnacht verbeeldt. Sopraan Silvia Frigato laat Vivaldi’s vocale compositietalent horen in onder meer het Salve Regina en het schitterende, virtuoze Laudate pueri Dominum. Maar ook diverse orkestleden treden op in enkele van de mooiste soloconcerten die Vivaldi geschreven heeft.

Toegang: € 32,50; CJP € 15; jongeren tot 30 jaar € 15

20.30 uur
Vrijdag & Sandifort – Voorlopig voor Altijd
We zijn nog lang niet van ze af, want met ‘Voorlopig voor Altijd’ spelen Remko Vrijdag en Martine Sandifort alweer hun vierde voorstelling op rij. En dat is goed nieuws voor iedereen die van rauw, razendsnel, scherp, over de top, supermuzikaal en ongenadig grappig cabaret houdt, waarin een karavaan aan typetjes voorbijtrekt.

De vorige show ‘Vrijdag vs Sandifort’ werd uitgeroepen tot een van de meest indrukwekkende cabaretvoorstellingen van het seizoen: “Er zijn maar weinig Nederlandse cabaretiers die met zoveel acteer- en zangtalent, energie en overtuigingskracht op het toneel staan als Remko Vrijdag en Martine Sandifort”, concludeerde de Poelifinario-jury.

Toegang: € 22,50

Vrijdag 14 december
20.15 uur
Martijn Koning – Koning van de dieren
Martijn is de ‘Koning van de dieren’ in zijn nieuwe theaterprogramma. Dieren speelden altijd al een grote rol in zijn voorstellingen, maar nu is het echt tijd om een volledige show te wijden aan onze beste vrienden. Honden, katten, olifanten, haaien, parkieten, naakte molratten: zo’n beetje alle dieren komen langs. En mensen natuurlijk. Verwacht veel snelheid, veel grappen, veel absurdisme, veel Martijn Koning en vooral veel dieren. “Hij is scherp, heeft originele invallen, wisselt persoonlijke en algemene observaties lekker af en reageert gevat op vrijwel alles wat er in de zaal gebeurt.” (Theaterkrant over zijn vorige show ‘Koning te rijk’)

Toegang: € 19,50

20.30 uur
Zijlstra – Liedjes voor Tegen de Kerst
In ‘Liedjes voor Tegen de Kerst’ sleept Jeroen Zijlstra je moeiteloos door de donkere dagen rond kerst. Lig je in een echtscheiding, heb je beslagen ruiten of een probleem met drank? Zijlstra luistert ieders besneeuwd gemoed op met kers(t)verse liedjes vol rake bespiegelingen, juiste akkoorden en trompetgeschal. Sinds 1998 toeren de zanger, tekstschrijver en trompettist en zijn band onafgebroken en met veel succes langs de Nederlandse podia. Als improviserend musicus, met een verleden als Noordzeevisser, blijft Zijlstra scherp aan de wind varen, koersend op zijn innerlijk kompas. Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes die in stilte ontstonden.

Toegang: € 22,50

20.30 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical

Zie donderdag 13 december

Zaterdag 15 december
17.00 uur en 20.30 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical

Zie donderdag 13 december

19.30 uur
Ecstatic Dance – Dansklooster
Ecstatic Dance is dé Freedom Dance die na Amerika ook Nederland heeft veroverd. Het concept is heel eenvoudig en daardoor zo krachtig en geliefd! No talking, No shoes, No phones, No pictures, No alcohol… just dance. Hier kom je, omdat je jouw dans mag dansen zoals hij is... 3 uur lang met lekker veel mensen die dat ook willen. Meer info kan je lezen op http://ecstaticdancealkmaar.nl.

Toegang: € 15

20.15 uur
Rian Gerritsen, Anouk van Nes e.a. – Opvliegers 4: Trossen Los!
Na avonturen op het zonnige Bali, in het besneeuwde Oostenrijk en in het hippe New York, kiezen de vriendinnen deze keer het ruime sop. Joke is ervan overtuigd dat haar man vreemdgaat, maar heeft geen idee hoe ze hier mee om moet gaan. Shirley begeeft zich na jaren getrouwd te zijn geweest, nu als ‘dame op leeftijd’, weer op de datingmarkt. Maar de datingmarkt van vandaag de dag: kan ze daar wel wat mee? Moniek wil na jaren van kinderboeken een boek schrijven voor volwassenen, maar vindt maar niet het juiste onderwerp. Daarbij worstelt ze met een moeder die Alzheimer heeft. En Loes is door haar zus, een bekende zangeres, gestrikt om een goed betaalde schnabbel op het cruiseschip over te nemen. Maar na jaren van twee pakjes sigaretten per dag is haar zangstem ook niet meer wat die geweest is... En uiteraard hebben alle dames nog altijd last van de fysieke en psychische ongemakken die de overgang met zich meebrengt. Kortom: een échte vriendinnencomedy over de fase waar vrouwen het meestal liever niet over willen hebben, maar waar toch onbedaarlijk om gelachen kan worden! Laat u onderdompelen in een wereld van zwembandjes, reddingsboten en knappe kapiteins en beleef de nieuwe avonturen van Loes, Moniek, Joke en Shirley op hun zonnige cruise in ‘Opvliegers 4: Trossen Los!’

Toegang: € 26,50

20.30 uur
Sven Ratzke & Band – It’s Wunderbar!
Sven Ratzke reist al bijna twintig jaar de wereld over met wervelende muziekshows en speelde van New York tot Berlijn voor uitverkochte zalen. Zijn muziek varieert van chanson, tot rock en pop. Met zijn bizarre verhalen en gevatte improvisaties met het publiek raast hij over de bühne, altijd gehuld in prachtige couture. Begeleid door een geweldige band brengt Ratzke in ‘It’s Wunderbar!’ parels uit zijn repertoire en verrast hij met nieuwe ontdekkingen. Van Bowie tot Brecht en van Shaffy tot Lou Reed. Een avond vol vuur, drama en prachtige muziek: “Allemachtig, wat een entertainer!” (de Volkskrant ****)

Toegang: € 21,50

Zondag 16 december
11.00 uur
Accordeonvereniging Vita-Nova - Koffieconcert
Het seniorenorkest van de Alkmaarse accordeonvereniging Vita-Nova is met haar koffieconcert een vaste gast in de Kleine Zaal van TAQA Theater De Vest. Ook op 16-12-2018 zullen zij een mooi gevarieerd concert verzorgen m.m.v. Bodhi en Titus die sinds 2017 een duo vormen, maar individueel al vele jaren in de muziek actief zijn. Zij verzorgen een programma met veelzijdige muziek en mooie samenzang, zo kan de muziek van bodhi & titus misschien wel het beste getypeerd worden. Van Keltische muziek tot de Portugese Fado. Van prachtige Ierse ballads als ‘Donegal Danny’, 'Katie' en het bekende nummer 'Caledonia' van de Schotse singer-songwriter Dougie MacLean tot emotionele Fado in ‘Besame Mucho’. Vita-Nova heeft 3 orkesten, het A- en B o.l.v. André Elders en het seniorenorkest o.l.v. Jan Rol. Het seniorenorkest bestaat uit 24 leden waarvan de gemiddelde leeftijd boven de 75 jaar is. Het oudste lid is 89 jaar. Meer informatie is te vinden op www.vitanova.co.nr.

Aanvang van het concert is 11.00 uur, entree is €10 incl. een kopje koffie of thee.

Kaarten zijn verkrijgbaar op 072-5125627.

17.00 uur en 20.30 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical
Zie donderdag 13 december

20.15 uur (voorspel in 300 seconden om 19.30 uur)
Seven Drunken Nights – The Story Of The Dubliners
Seven Drunken Nights trekt langs de theaters met de muziek van Ierlands favoriete zonen: The Dubliners. De virtuoze muzikanten brengen op authentieke wijze het muzikale verhaal van de legendarische band, die er na een halve eeuw spelen in 2012 mee ophield. Maar dat wil niet zeggen dat er niet meer meegezongen kan worden met al die mooie liedjes. ‘The Wild Rover’, ‘Dirty Old Town’, ‘Whiskey In The Jar’ en uiteraard ‘Seven Drunken Nights’ klinken fris als immer. En zo brengt dit theaterconcert niet alleen een eerbetoon aan de beroemde voorgangers, maar tevens aan de rijke, Ierse muzikale traditie en historie.

Toegang: € 32,50

Dinsdag 18 december
20.15 uur
Pierre Bokma, Kees Prins en Randy Fokke – EEN MAN EEN MAN
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Woensdag 19 december
19.30 uur
Commissie Volkskerstzang
Samen Kerstliederen zingen in de huiskamer van Alkmaar en tussendoor luisteren naar mooie vocale en instrumentale Kerstmuziek. U bent van harte welkom in de sfeervolle Grote Kerk van Alkmaar. Na afloop is er koffie en thee met een Kersttraktatie. De kerk is open vanaf 19.00 uur.

Toegang gratis. Meer informatie http://www.volkskerstzang-alkmaar.nl

20.15 uur
Scapino Ballet Rotterdam – TWOOLS
‘TWOOLS’ is een choreografische achtbaan die je in hoog tempo langs verschillende werelden voert. Een opwindende voorstelling vol vaart waarin korte dansstukken, van topchoreografen en nieuw talent, elkaar non-stop opvolgen. Gedanst door dansers van wereldklasse die moeiteloos omschakelen van de ene stijl in de andere. Bij ‘TWOOLS’ gaat het om originaliteit, veelzijdigheid en virtuositeit. Een must see voor dansfans en een speeddate voor beginnende dansliefhebbers. De wereld slaat op hol in 'It’s gonna rain' van Maciej Kuzminski. Op opzwepende muziek van Steve Reich ontstaat een ware uitputtingsslag. 'Shin a Lam' van Marcos Morau vertelt in pijlsnelle bewegingen het verhaal van een waargebeurd drama in de sportwereld. In het mooi gestileerde 'While the leaves are blowing' van Ryan Djojokarso heeft men tot zonsondergang de tijd om een partner te vinden. Wie blijft er over? In 'Norai' van Miquel G. Font wordt de spanning tussen twee mensen letterlijk zichtbaar dankzij een fraai kostuum- en toneelontwerp. Het universum van

'The Swimmer' van Ed Wubbe is een en al liefde. Als in een sciencefictionfilm creëert

Joeri Alexander Dubbe in 'Ladder 84' een fantasiewereld.

Toegang: € 25

20.30 uur
Antoinette Jelgersma, Renée van ’t Hof e.a. – Liefdesverklaring (voor altijd)
Antoinette Jelgersma, Cas Enklaar, Marien Jongewaard en René van ’t Hof, vier doorgewinterde acteurs en mimespelers, vertegenwoordigen vele decennia aan ervaring in de Nederlandse theaters. Na een lange relatie met het publiek maken zij de balans op. Jarenlang keken wij naar hen, nu kijken zij terug. Het begon allemaal met de beroemde ‘Publikumsbeschimpfung’ uit 1968, waarmee toneelschrijver Peter Handke het in zijn ogen intellectuele publiek de huid vol schold. In 2014 adopteerden toneelschrijver Magne van den Berg en theatermaker/choreograaf Nicole Beutler het stuk en draaiden het 180 graden. Met zes jongeren brachten ze ‘Liefdesverklaring’, een hartverwarmende dankbetuiging aan het publiek. De voorstelling kreeg laaiend enthousiaste reacties. ‘Liefdesverklaring (voor altijd)’ is het vervolg. Het is doorleefder, rauwer en eerlijker. Want zoals in elke lange relatie komt liefde niet zonder strijd. De voorstelling is een onverbloemde ode aan de toeschouwer, aan wederzijds vertrouwen, aan wat ons maakt en wat ons breekt. Een fco-productie van Nicole Beutler Projects, Het Zuidelijk Toneel, Rudolphi Producties / Nicole Beutler & Magne van den Berg.

Toegang: € 20

Donderdag 20 december
20.30 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical

Zie donderdag 13 december

Vrijdag 21 december
20.15 uur
Tania Kross – Kross’ 2000 – Van Bach tot Beyoncé
Uitverkocht – informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

20.30 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical
Zie donderdag 13 december

20.30 uur (na afloop napraten in foyer)
Iona&Rineke en Orkater – Kill All Kids
In ‘Kill All Kids’ nemen iona&rineke het publiek mee de toekomst in en onderzoeken de rol die onze soort, de mens, daarin speelt. Geïnspireerd op gesprekken met preppers, fanatiekelingen die noodvoorraden inslaan en koste wat kost willen overleven, kiezen iona&rineke ervoor om juist een ode te brengen aan het niet-bestaan. ‘Kill All Kids’ is sciencefiction in zijn puurste vorm: fictie gebaseerd op onderzoek en wetenschap. iona&rineke nemen je mee in hun gedachte-experiment. Wat als een klein groepje mensen de toekomst kan bepalen? En als zij de mensheid als virus voor de aarde zien? Wat als je weet dat je de laatste bent? Met hun fantasierijke teksten schetsen iona&rineke samen met regisseur Alexandra Broeder een verontrustend en griezelig toekomstscenario. Componist Frank Wienk (Binkbeats) creëert beklemmende soundscapes en slagwerk-composities, omringd door een grote hoeveelheid instrumenten, apparatuur, speelgoed en gebruiksvoorwerpen.

Toegang: € 17

Zaterdag 22 december
17.00 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical
Zie donderdag 13 december

20.15 uur
Van de koele meren des doods / Frederik van Eeden
Regisseur Ger Thijs werd onlangs geridderd voor zijn lange reeks indrukwekkende toneelbewerkingen en -regies. Na het prachtige ‘Eline Vere’ zet hij wederom zijn tanden in een Nederlandse literaire klassieker: ‘Van de koele meren des doods’ van Frederik van Eeden uit 1900. Hedwig Marga de Fontayne, een jonge, gevoelige, intelligente vrouw uit een aristocratisch milieu, is op zoek naar de ware liefde. Maar wat is dat? De kunstenaar die zij meer als vriend ziet? Haar echtgenoot, die slechts een platonische relatie met haar wil? In de hoop innerlijke rust te vinden, blijft zij zoeken naar de man die haar de zin in het leven terug kan geven en moeder kan maken. Als ze die vindt, maar ze haar baby verliest, komt haar leven helemaal op de rol te staan.

Dit meeslepende en tijdloze verhaal wordt gespeeld door een geweldige cast met onder anderen Hanne Arendzen, die zich eerder bewees in de titelrol van ‘Eline Vere’ en Willem Voogd, bekend van zijn rol als Mees Kees.
Toegang: € 31,50

Zondag 23 december
16.00 uur (15.15 uur: kindercollege: hoe word ik miljonair?) Het Nationale Theater – De Vrekkin (8+)
Regisseur Noël Fischer regisseert na het succesvolle ‘Polleke’ opnieuw een grote familievoorstelling. ‘De Vrekkin’ is een hilarische komedie over een schaamteloze familie met te veel geld en te weinig realiteitsbesef. Het visuele spektakel, met Betty Schuurman in de hoofdrol, is gebaseerd op ‘De Vrek’ van Molière. Onder strakke regie van moeder en haar personal assistant leidt deze modern family met zoon, dochter en life coach een uitzinnig leven. Moeders mode-imperium lijkt een onuitputtelijke bron van geld voor haar kinderen, die zich tot brutale en inhalige mormels hebben ontwikkeld. Als ze zich realiseert dat iedereen van haar profiteert, gooit ze de kluis dicht. Niemand wil tenslotte een levende creditcard zijn.

Toegang: € 17,50; Kind € 13,50

17.00 uur en 20.30 uur (Grote Kerk)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical
Zie donderdag 13 december

Maandag 24 december
19.00 uur
Open Podium – TAQA Theater De Vest
Traditiegetrouw is het op de avond voor de Kerstdagen tijd voor ontmoeting, muziek en voordracht in Kerstsfeer tijdens het Open Podium. Er worden diverse optredens verzorgd voor jong en oud.

Toegang: gratis; tijdens dit evenement zijn de consumpties voor eigen rekening.

21.30 uur
Kerstnachtdienst – Grote Kerk Alkmaar
Traditiegetrouw op de avond voorafgaande aan de Kerstdagen is de prachtig verlichte en verwarmde kerk een ontmoetingsplaats met muziek en voordracht in Kerstsfeer. Tijdens de Kerstnachtdienst vieren we samen de doorbraak van het licht voor deze wereld. Het programma zal later worden bekendgemaakt.

Gratis toegang; tijdens dit evenement zal de bar gesloten zijn en kunnen er geen consumpties worden besteld.

Woensdag 26 december
10.30 uur
Lejo – Lejo Kerstshow (3+)
Leo Petersen is de bedenker van Lejo. Inderdaad, dat vingerpoppetje met die oogjes. Lejo is door zijn liveoptredens in theaters en op internationale festivals en door zijn filmpjes in Sesamstraat al jaren wereldberoemd. Die Lejo komt deze winter met een heuse kerstshow en neemt al zijn vrienden mee. Ze versieren een boom, zingen kerstliedjes, luiden de jingle bells en Rudolf het Rendier komt langs. Dit alles wordt gespeeld door de twee handen van Lejo, met hulp van een koffer vol houten ogen. Een vrolijke kerstvoorstelling voor het hele gezin. Na afloop kan iedereen zijn eigen Lejo-kerstpoppetje knutselen en bespelen.

Toegang: € 9,50

14.30 uur
Soweto Gospel Choir – Freedom – Tip voor Tweede Kerstdag
Hartverwarmende gospels, opzwepende harmonieën, vrijheidsliederen, bekende internationale songs: Soweto Gospel Choir beroert er wereldwijd uitverkochte zalen mee. De nieuwe voorstelling ‘Freedom’ is een eerbetoon aan Nelson Mandela, ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar. De ‘Vader van de Regenboognatie’ was groot fan en bezocht zijn lievelingskoor regelmatig. Niet voor niets werd de groep uitgenodigd om zijn herdenkingsdiensten luister bij te zetten. Mandela vormt dan ook de grote inspiratie voor dit concert vol authentieke Zuid-Afrikaanse dans, kleurrijke Afrikaanse kostuums, vrolijkheid en ontroering, maar vooral prachtige songs. Een echte feel good-belevenis en zeker niet alleen voor liefhebbers van gospel. Amandla Mandela!

Toegang: € 32,50

17.00 uur en 20.30 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Stichting Superstar Producties – Scrooge, de kerstmusical
Zie donderdag 13 december

Vrijdag 28 december
13.30 uur + 16.00 uur
Ernst, Bobbie en de rest – Geklungel in de jungle (4+) – Tip voor de kerstvakantie
Ernst en Bobbie zijn al twintig jaar onafgebroken op televisie en internet en dit wordt dan ook een feestelijke jubileumvoorstelling, met alle hits van het tweetal. Zoals gewoonlijk staan grappen, avontuur, spanning, meezingen en meedoen centraal. Ernst en Bobbie moeten dit keer een zeldzaam dier terugbrengen naar de jungle. Het had een makkelijke klus moeten worden, maar er gaat natuurlijk weer heel veel mis. Samen met de hulp van de kinderen uit de zaal loopt ook dit avontuur toch goed af. ‘Geklungel in de jungle’ wordt weer een doldwaze voorstelling waarin heel veel te lachen valt voor kinderen en hun ouders.

Toegang: € 18

Zaterdag 29 december
19.30 uur
Timon Krause – MINDGAMES (12+)
‘MINDGAMES’ is een nieuwe sensatie op het gebied van gedachtelezen. Timon Krause weet namelijk wat je denkt. Hij is de jongste mentalist die ooit Nederlands en Europees kampioen werd en treedt inmiddels over de hele wereld op met zijn hersenspelletjes. Voor deze show neemt hij medebedenker Henning Neidhardt mee. Hij is van huis uit jazz- en reggaepianist en verzorgt, samen met drummer Kevin Wolf, de soundtrack van ‘MINDGAMES’. Met een verrassende, magische en vermakelijke mix van muziek, magie en mysterie gaat het trio in deze show het onmogelijke mogelijk maken.

Toegang: € 20

19.30 uur (inleiding 18.30 uur
Ballet en Orkest van de Staatsopera van Tatarstan – De Notenkraker
Geen ballet dat het kerstgevoel zo in zich draagt als ‘De Notenkraker’. Het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan brengt voor deze klassieker fabuleuze dansers, sprookjesachtige belichting, honderden kostuums en fraaie decors mee, om de legendarische choreografie van Petipa en Ivanov recht te doen. Op de prachtige muziek van Tsjaikovski creëerde het superduo een werk vol spectaculaire pas de deux, een vervaarlijke strijddans, een exotische Spaanse dans en natuurlijk de ‘Bloemenwals’. Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum en Clara krijgt als cadeau een pop, een zogenoemde notenkraker, die ’s nachts in haar droom verandert in een knappe prins. Hij neemt Clara mee naar een wonderbaarlijke sprookjeswereld en trekt met zijn leger van tinnen soldaatjes ten strijde tegen een valse muizenkoning. Na de overwinning trekken Clara en de prins naar hun gedroomde snoepgoedrijk. Hun avontuurlijke reis zorgt als altijd voor een magische avond voor jong en oud.

Toegang: € 38,50; Kind € 34,50