ALKMAAR - Tot het interieur van de Alkmaarse Grote Kerk behoorde eeuwenlang het schilderij ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’, gemaakt door de Meester van Alkmaar (1504). Het zevenluik verbeeldt binnen de christelijke traditie de zeven manieren waarop de mens zijn barmhartigheid dient te tonen: de dorstigen laven, de zieken verzorgen, de hongerigen spijzen, de gevangenen bezoeken, de vreemdelingen herbergen, de naakten kleden en de doden begraven. Om restauratie van de kerk te kunnen bekostigen is het werk in 1918 verkocht aan het Rijksmuseum waar het tot de topstukken behoort. Een eeuw later keert dit thema terug in de Grote Kerk, opnieuw verbeeld door een Alkmaarse meester. Met zeven scènes geeft Hellen van Meene haar visie op de barmhartigheden. Hellen plaatst de mensen met hun zeven barmhartige daden in de sfeer van het middeleeuwse Gent. Daar toont ze een sinister, hedendaags perspectief. Deze tentoonstelling is een initiatief van Cor van Kessel (Alkmaar Rondom) in samenwerking met Grote Kerk Alkmaar.
Gratis toegang.

Check www.grotekerkalkmaar.nl voor de actuele openingstijden


Woensdag 1 mei

20.15 uur
Bill van Dijk, Mariska van Kolck e.a. – Op Hoop van Zegen
De oer-Hollandse musical ‘Op Hoop van Zegen’ is gebaseerd op het onverwoestbare stuk van Herman Heijermans. Sinds de première in 1900 is deze klassieker het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld. Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren, laat dan ook niemand onberoerd. Zeker wanneer Knier voor het gruwelijke dilemma komt te staan of ze haar jongste zoon Barendje ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven, gebukt onder sociale misstanden, leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald. Deze musicalversie uit 2008 laat zien dat het vissersdrama nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. In een zorgvuldige en nieuwe bewerking ontstaat indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk theater. Precies zoals Heijermans het bedoelde.
Toegang: € 39,50

Vrijdag 3 mei

12.00 en 13.00 uur
Kaasmarktconcert m.m.v. Nicholas Papadimitriou (Grote Kerk Alkmaar)
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Nicholas Papadimitriou.
Gratis toegang


14.30 uur
Theater Artemis – De man die alles weet (4 - 8 jaar) ‘De man die alles weet’ maakt alweer zijn derde tournee. Het stuk won de Zilveren Krekel 2014 en de jury schreef: “Een zeldzaam originele kleutervoorstelling! Regisseur Jetse Batelaan slaagt erin zowel een piepjong als volwassenen publiek te ontroeren en te laten bulderen van het lachen.” Deskundoloog René van ‘t Hof doet met zijn assistenten Tjebbe Roelofs en Keimpe de Jong een poging om de kinderen te vertellen over het ‘alles’. Kun je alles weten? De man beweert van wel. Beleef samen hoe kennis van volwassenen vrolijk en zonder pardon wordt omvergelopen door de nieuwsgierigheid van de kleuters in het publiek. “Geniaal!” oordeelde NRC Handelsblad.
Toegang: € 9,50 (incl. limonade en garderobe)

20.15 uur
Daniël Arends - Meer van hetzelfde (deel 1)
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zaterdag 4 mei

20.30 uur (met voorspel om 19.30 uur)
Toneelgroep Maastricht – Noem het maar liefde - Ilja Leonard Pfeiffer
Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in ‘Noem het maar liefde’, een gloednieuwe komedie van Ilja Leonard Pfeijffer. Het stuk is een estafette van ontmoetingen die zich afspelen in het fameuze Majestic Imperial Hotel, waar in honderden kamers ruimte is voor eenzaamheid. De oude rockster en zijn willige groupie, de corpulente directeur en zijn ambitieuze secretaresse, de homoseksuele barman en de alleenstaande vrouw, het bejaarde stel, de succesvollen en de mislukten, er is één ding wat hen bindt: allemaal snakken ze naar ware liefde. Pfeijffer laat op ironische, vileine en ontroerende wijze zijn licht schijnen op de liefde in de 21e eeuw, waarin seks en liefde niet zelden met elkaar worden verward, met alle gevolgen van dien. De scènes worden aaneengesmeed door een live-band, gevormd door de acteurs zelf, o.l.v. Viktor Griffioen. In een regie van artistiek leider Michel Sluysmans wordt ‘Noem het maar liefde’ een hilarische en ontroerende reis langs bedrog, eenzaamheid, verleiding, verlangen en intimiteit. Sluysmans en Pfeijffer werkten bij Toneelgroep Maastricht eerder succesvol samen.
Toegang: € 25

Zondag 5 mei

19.00 uur
TangoArt Alkmaar – Tango Salon Las Campanas
Iedere eerste zondag van de maand wordt in de Plein Zaal de Tango Salon Las Campanas georganiseerd door Stichting TangoArt Alkmaar. Er wordt gedanst op traditionele tangomuziek, op de fijne vloer van de sfeervolle Plein Zaal. Een ieder die van tangodansen houdt is welkom. De tijd is van 19.00 uur - 22.30 uur. Toegang € 10,00 aan de deur. Ingang via Grand Café Klunder. Voor meer informatie over de tangosalon: www.tangoart.nl en bezoek de Facebookpagina’s van Las Campanas of TangoArt Alkmaar.

Woensdag 8 mei

20.15 uur
Ricky Koole, Leo Blokhuis en Ivan Peroti – New Orleans (ged. reprise)
Leo Blokhuis, zangeres Ricky Koole en zanger Ivan Peroti nemen je mee naar New Orleans, de bakermat van muziekstijlen als jazz, rhythm & blues, soul, rock en cajun. Denk bijvoorbeeld aan Louis Armstrong, Dr. John, Allen Toussaint, Labelle, Fats Domino en The Meters. De stad is altijd een bruisende smeltkroes geweest van onder andere Franse, Spaanse, Afrikaanse en Haïtiaanse invloeden. En dat hoor je. Na de succesvolle tournee in 2016 is de voorstelling in iets aangepaste versie opnieuw te zien. Nieuw is Ivan Peroti, bekend van The Voice en als zanger van Sven Hammond Soul. Gebleven zijn de blazers van K.O. Brass, trio Ocobar en toetsenist Roel Spanjers. Dankzij wandelende muziekencyclopedie Blokhuis steek je ook nog wat op.
Toegang: € 29

20.30 uur
Toneelgroep Het Volk – Het Vermoeden van Poincaré
In ‘Het Vermoeden van Poincaré’ zijn twee heren ingesneeuwd in een Alpenchalet en daardoor gedwongen elkaar beter te leren kennen. De taal blijkt hierin een enorm obstakel. Met onder meer een spontane pas de deux, poëtische teksterupties en zang trachten zij het samenzijn draaglijk te houden. De kamer verlaten ze nooit en de bijna lege ruimte heeft slechts één raam. Dat biedt uitzicht op de buitenwereld, maar geeft ook inzicht in de gedachtespinsels van beide heren, wier gespreksstof bestaat uit zowel enorme trivialiteiten als intellectuele bespiegelingen. Met humor, mededogen en rijke, geestige dialogen weet Het Volk keer op keer ‘mannelijk onvermogen’ uit te beelden. Deze voorstelling is genoemd naar de beroemde Franse wiskundige en wetenschapsfilosoof Poincaré (1854 -1912), wiens vermoeden tot op de dag van vandaag niet is bewezen. Het onvermogen om een vermoeden met behulp van taal te doorgronden, is de inspiratiebron van Het Volk voor dit toneelstuk.
Toegang: € 20

Donderdag 9 mei

20.15 uur
Micha Wertheim – Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid
Na een korte afwezigheid is cabaretier, publicist en radiomaker Micha Wertheim weer terug op het theaterpodium. Zoveel is meteen al duidelijk. Wat ook duidelijk is, is dat we in duidelijke tijden leven. Het is steeds duidelijker wie de vijand is, en waar die zit. Het is ook duidelijk dat er fouten zijn gemaakt en wie die fouten heeft gemaakt, is ook wel duidelijk. Nu de feiten duidelijk zijn, wordt de oplossing ook steeds duidelijker. Maar om alles echt helemaal duidelijk te maken, is er eerst nog: ‘Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid’. Toegang: € 21

Vrijdag 10 mei

12.00 en 13.00 uur
Kaasmarktconcert m.m.v. Jorge Silva (Grote Kerk Alkmaar)
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Jorge Silva
Gratis toegang

20.15 uur
Matzer Theaterproducties – Casablanca / Jibbe Willems
Zes acteurs bereiden zich voor op het spelen van ‘Casablanca’, geïnspireerd op de Hollywood-klassieker. Spelen zij dit stormachtige liefdesverhaal zoals het ooit is geschreven? Of neemt hun verhaal een andere wending? Hoe dan ook, Stefan Rokebrand (Chez Brood, Celblok H) en Jamie Grant (KLEM, LEEF!) spelen de gedoemde geliefden waartussen de passie onvermijdelijk oplaait. Is de verwachting.
Een fonkelnieuwe muziektheatervoorstelling, die het klassieke verhaal verbindt met de prangende actualiteit en hierop reflecteert. Over een tijd waarin mensen met bootjes uit Europa vluchtten, in een tijd waarin Europa juist toevluchtsoord is. ‘Casablanca’ als echo naar de toekomst, vol allesomvattende vragen en actuele dilemma’s.
‘Casablanca’ is geschreven door de veelgeprezen theaterauteur Jibbe Willems. De regie is in handen van Madeleine Matzer. Met bijzondere nieuw-gecomponeerde muziek van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker.
Toegang: € 27,50

Zaterdag 11 mei

16.30 uur
Rondom Bach – Capellarte m.m.v. Pieter van Dijk (Grote Kerk Alkmaar)
Stadsorganist Pieter van Dijk heeft dit seizoen wederom enkele prachtige Bach Cantates geprogrammeerd in de serie ‘Rondom Bach’. Vijf gratis toegankelijke concerten op zaterdagmiddag om 16:30 uur in de Grote Kerk Alkmaar.
Uitvoerenden zijn Capellarte, leden van het Sweelinck Barokorkest, met medewerking van Pieter van Dijk - orgel. Kijk op www.grotekerkalkmaar.nl voor het volledige programma.
Gratis toegang, donatie na afloop is welkom.

20.15 uur
Maaike Widdershove, Dieter Troubleyn e.a. – De dag dat ik Robert Long ontmoette Robert Long 75 jaar’ in theaterseizoen 2018-2019: een mooi moment om zijn liedjes weer te laten horen. Robert Long zou nu de titel van singer songwriter hebben gekregen en hij verdient die titel als geen ander! Het publiek wil meestal dat de originele songs door de ‘meester’ zelf worden gezongen, maar als die niet meer kunnen worden uitgevoerd door hem, dan zoeken we graag naar goede solisten die in staat zijn om zijn liedjes weer tot leven te brengen in een theaterconcert waarbij ongeveer 24 mooie liedjes op een eerlijke en verrassende manier zullen worden uitgevoerd door Maaike Widdershoven, Wil van der Meer, Julia Herfst en Roberto de Groot. De bekende en ook nog onbekende liedjes zijn prachtig gearrangeerd en zullen worden gezongen en verbonden door soms grappige, persoonlijke en ontroerende verhalen.
Wat een verrassing: kenden zij Robert Long? Hebben ze hem ooit ontmoet? Ja zij hebben ooit Robert ontmoet op een dag in hun leven en dat heeft een blijvende indruk op hen gemaakt. Hoe? Dat vertellen ze in de voorstelling en ze zullen hem eren met de uitvoering van zijn vele mooie liedjes. Ze worden daarbij muzikaal bijgestaan door een combo o.l.v. Peter van der Zwaag, die vele jaren met Robert Long heeft samengewerkt.
Toegang: € 29,50

20.30 uur
Thijs van de Meeberg - Kom nou maar gewoon
De Volkskrant noemde Thijs van de Meeberg “een fijne Freek de Jonge-light”, terwijl Het Parool zich juist afvroeg of er “een verborgen steekje los aan hem is”. In zijn tweede programma gaat de winnaar van de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival 2015 proberen anderen te begrijpen. Thijs doet wel vaker zulke pogingen, maar zijn hoofd werkt niet mee. Want hoe snap je de ander als je niet precies weet wat je zelf denkt? Welke gedachte is waar? Hoe betrouwbaar is het geweten van Thijs? En waar eindigt deze stroom aan bizarre verhalen over rake ontmoetingen en ontwrichtende gebeurtenissen? Afijn, ‘Kom nou maar gewoon’.
Toegang: € 18,50

Dinsdag 14 mei

20.15 uur
De Formule 1 Show - met Olav Mol & Jack Plooij
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Woensdag 15 mei

20.15 uur
Claudia de Breij – Nu (reprise)
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Donderdag 16 mei

20.15 uur
Claudia de Breij – Nu (reprise) Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Vrijdag 17 mei

12.00 en 13.00 uur
Kaasmarktconcert m.m.v. Daniël Nunes (Grote Kerk Alkmaar)
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Daniël Nunes
Gratis toegang

20.15 uur
Claudia de Breij – Nu (reprise)
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zaterdag 18 mei

19.30 uur
Dansklooster – Ecstatic Dance
Ecstatic Dance is dé Freedom Dance die na Amerika ook Nederland heeft veroverd. Het concept is heel eenvoudig en daardoor zo krachtig en geliefd! No talking, No shoes, No phones, No pictures, No alcohol… just dance. Hier kom je, omdat je jouw dans mag dansen zoals hij is... 3 uur lang met lekker veel mensen die dat ook willen. Meer info kan je lezen op http://ecstaticdancealkmaar.nl Kaartjes worden alleen verkocht aan de deur. Een enkel kaartje kost € 15. Dansen met een duo kaartje is € 25 (bon via website uitprinten). De Strippenkaart schaf je aan voor € 85, deze kaart is het hele jaar geldig en is goed voor 6x dansen. De strippen mag je delen met anderen!18.00 – 23.00 uur – Grote Kerk Alkmaar
Barmhartigheidsdiner - Met Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma
Een deel van uw kaartje komt ten goede aan de Stichting Alzheimer Nederland.
Van 29 maart t/m 7 juli is in de Grote Kerk Alkmaar de fototentoonstelling ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ van Hellen van Meene te bezoeken. In het kader van deze tentoonstelling wordt op zaterdagavond 18 mei een Barmhartigheidsdiner georganiseerd. Inspiratiebron voor de maaltijd is het tijdperk waarin het oorspronkelijke werk door de onbekende Meester van Alkmaar werd geschilderd: de Middeleeuwen. Tijdens het avondvullende programma zal presentatrice en fotografe Sacha de Boer als gastvrouw optreden en interviewt ze Hellen van Meene. Psycholoog Douwe Draaisma is gastspreker en verzorgt een tafelrede over wat de tijd doet met je geheugen. Hij bespreekt kwesties als het verschil tussen normale ouderdomsvergeetachtigheid en beginnende dementie, wat er gebeurt in de hersenen van een alzheimerpatiënt en hoe het kan dat het leven sneller lijkt te gaan naarmate je ouder wordt. Het belooft een voedzame en inspirerende avond te worden in de historische ambiance van de Grote Kerk. Initiatiefneemster Hellen van Meene over het goede doel van deze avond: “Barmhartigheid is een thema van alle dag en niet alleen exclusief iets van vroeger. Zorgen voor anderen is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. In de drukte van alle dag kan het voorkomen dat we de basisbarmhartigheden wel eens vergeten. Als familie werden wij in 2017 geconfronteerd met de ziekte Alzheimer. Mijn moeder had een agressieve, snelle variant van deze ziekte en in 2017 is ze overleden. Zelf heb ik ervaren hoe het is om intensief voor iemand te zorgen en dat hebben wij als familie met liefde gedaan. Nu zou ik graag de Stichting Alzheimer willen steunen, om de mensen die nu met deze ziekte te maken hebben te helpen door middel van een financiële gift die mogelijk wordt gemaakt door de kaartverkoop van dit speciale diner.” Voor dit diner is er keuze uit een vlees- of vegetarisch menu. Kies bij het bestellen van uw ticket(s) de optie die uw voorkeur heeft. Het menu bestaat uit drie gangen en is inclusief vier drankjes.
Toegangskaarten kosten € 59,50 en kunnen worden gereserveerd www.grotekerkalkmaar.nl


20.15 uur
Scapino Ballet Rotterdam & Wëreldbänd / All hands on deck Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Woensdag 22 mei

20.15 uur
Theatergroep Horizon – Dikke de Kid ‘Dikkie de Kid is een komische musical over de ondergang van Dirk Scheringa en zijn DSB-bank. In deze hilarische polderwestern maakt u onder andere kennis met de gebroeders Benk, minister The Boss en de premiejager Lakeman. En wie is toch Grote Adelaar, de indiaan die hem zo nauwlettend in de gaten houdt? U ontmoet ze in TAQA Theater De Vest van 22 t/m 25 mei. Met prachtige muziek van Dolly Parton, Bruce Springsteen, Neil Young en vele anderen...
Toegang: € 22

Donderdag 23 mei

20.15 uur
Theatergroep Horizon – Dikke de Kid
Zie woensdag 22 mei.

Vrijdag 24 mei

12.00 en 13.00 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Kaasmarktconcert m.m.v. Jonathan Moyer
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Jonathan Moyer.
Gratis toegang

20.15 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Toonkunstkoor Alkmaar – Magnificat van J. Rutter & Messa di Gloria van G. Puccini
Toonkunstkoo Alkmaar brengt deze avond de ‘Magnificat’ van J. Rutter en ‘Messa di Gloria’ van G. Puccini. Onder leiding van dirigent Marcel Joosen in samenwerking met Philharmonia Amsterdam. Solisten: Nienke Oostenrijk (sopraan), Leon van Liere (tenor) en Frans Fiselier (bas). Lees meer op: www.toonkunst-alkmaar.nl
Toegang: € 27,50; CJP/ Vrienden van de GK € 25; Kind € 14

20.15 uur
Theatergroep Horizon – Dikke de Kid
Zie woensdag 22 mei.

20.30 uur
De Partizanen / Het leven an sich
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.

Zaterdag 25 mei

14.30 uur en 20.15 uur
Theatergroep Horizon – Dikke de Kid
Zie woensdag 22 mei.

Maandag 27 mei

20.15 uur
Arjen Lubach – Arjen Lubach LIVE
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Dinsdag 28 mei

20.15 uur
Arjen Lubach – Arjen Lubach LIVE Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen

Woensdag 29 mei

20.15 uur
Frank Lammers, Strange Brew & gasten – Woodstock; One Night of Peace and Music
In de zomer van 1969 bezochten bijna een half miljoen mensen Woodstock. Het meest invloedrijke popfestival uit de muziekgeschiedenis met legendarische optredens en een uitzinnig publiek. Woodstock werd het hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren ‘60 en kreeg een belangrijke plaats in de wereldgeschiedenis. Precies vijftig jaar later neemt Frank Lammers ons mee naar de heilige grond in Bethel, New York, voor een uniek eerbetoon. Hij wordt bijgestaan door all-star band Strange Brew en een aantal bijzondere muzikale gasten. Samen spelen ze muziek van Jimi Hendrix, Joe Cocker, The Who, Santana, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nash & Young en al die anderen. De muzikale gasten tijdens deze bijzondere avond zijn Stephanie Struijk, Sandra van Nieuwland, Paul de Munnik, Pablo van der Poel, Yorick van Norden, Anne Soldaat, Dandelion en Strange Brew.
De presentatie is in handen van Frank Lammers.
Toegang: € 26,50

Donderdag 29 mei

20.30 uur
Henry van Loon – Onze Henry
Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen


Vrijdag 31 mei

12.00 en 13.00 uur (Grote Kerk Alkmaar)
Kaasmarktconcert m.m.v. Kasumi Hamano.
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld. De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Kasumi Hamano.
Gratis toegang