UDEN - STZ Zundert is er dit weekeinde net niet in geslaagd om SIS Schoonmaak van titelprolongatie in de eredivisie driebanden te houden. Zundert, met Schermerhorner Sam van Etten, verloor de beslissende derde wedstrijd met 6-2, waardoor SIS opnieuw Nederlands kampioen driebanden werd.


Zundert, dat zich verrassend had geplaatst voor de finale, had na twee wedstrijden op vrijdag en zaterdagmiddag, de beste papieren om de titel te veroveren. Het team van Van Etten, met Roland Forthomme, Thorsten Frings en Rick van Beers, had de eerste wedstrijd weliswaar met 5-3 verloren, maar won het tweede duel met 6-2. Daardoor was een gelijkspel in de derde wedstrijd voldoende voor het behalen van de titel.

Nadat Frings remise had gespeeld tegen Jean van Erp en Van Beers de punten deelde met Martien van der Spoel, was het aan kopman Roland Forthomme en Sam van Etten om de titel binnen te slepen. Eenmaal winst was daarvoor voldoende.

Eddy Merckx

Met name werd er veel verwacht van Forthomme, die in de eerste wedstrijden oud-wereldkampioen Eddy Merckx, kopman van SIS, tot tweemaal toe had verslagen. In de finaleronde kwam Forthomme er echter niet aan te pas. Merckx haalde alles uit de kast, maakte zelfs een serie van 16, en won de partij in 14 beurten met 40-15.

Daarom lag de loden last op de schouders van Noordhollander Sam van Etten. Hij trad zaterdagavond voor de derde maal in het strijdperk tegen Raimond Burgman, door wie hij al enkele jaren wordt getraind.

Bliksemstart

Vrijdag maakte Van Etten een bliksemstart met 21 punten in vier beurten. 'Ik startte super. Dit had ik nog nooit meegemaakt. Maar Burgman verdedigde sterk, ik wist kleine kansjes niet te verzilveren en verlies uiteindelijk toch nog met ruim verschil,' aldus Van Etten.

Een dag later maakte Van Etten in de tweede wedstrijd geen schijn van kans tegen de Heemstedenaar. Halverwege de partij keek hij al tegen een 8-23 achterstand aan en dat leidde uiteindelijk tot een 11-40 eindstand. 'Het was eigenlijk een kopie van het tweede deel van de eerste wedstrijd. Ik werd door Burgman gesloopt,' erkent Van Etten.

De laatste van de drie duels, zaterdagavond in de beslissende ronde, leek Van Etten bekomen van de schrik. Bij de break leidde hij zelfs met 20-18, maar na de pauze sprokkelde de sluwe Burgman de puntjes bij elkaar. De partij eindigde tenslotte in een 25-40 zege voor zijn leermeester.

'Burgman speelde goed en ik kreeg ze er weer niet op. Heel frustrerend. Ik ben heel teleurgesteld, maar tegelijkertijd heel blij met mijn teamgenoten. We hebben het SIS onwijs moeilijk gemaakt en toch een mooie tweede plaats behaald waarop we trots kunnen zijn,' aldus Van Etten.


Foto: ©Osnabrug