ALKMAAR - Het eerste FIP Gold Padeltoernooi van Alkmaar, met afgelopen weekend de finaleronde in de Alkmaarse sporthal De Meent, is sportief een groot succes gebleken. Het vanuit Tennis en Padelcentrum Daalmeer georganiseerde evenement lokte vele internationale spelers van de enorm hard groeiende sport in Nederland.


Het enige minpunt van vier dagen internationaal padel, welke op woensdag begon op de buitenbanen van TPC Daalmeer en TPV Oudorp, was de publieke belangstelling. Eric de Lange, voorzitter van de Alkmaarse vereniging beaamt dat. De Lange staat bekend als één van de pioniers van het padel in de regio en organiseert samen met toernooidirecteur Conrad Bel al enkele jaren groote toernooien waarvan de laatste vier jaar op internationaal niveau. "Het was een gok de we wilden wagen toen we de mogelijkheid kregen om voor het eerst een FIP Gold toernooi te organiseren. Groot denken is niets mis mee en organisatorisch stond het als een huis. Qua publieke belangstelling viel het in De Meent wat tegen, maar dat is vooral een leermoment vor de komende jaren."

Hiermee geeft De Lange aan dat het wat hem betreft zeker niet de laatste keer is dat een dergelijk toernooi ook volgend jaar in Alkmaar te bewonderen is, zo beaamt ook toernooidirecteur Conrad Bel. "Wij gaan hier zeker mee door volgend jaar. Het niveau was meer dan goed en het was genieten om te zien hoe er interactie ontstond tussen spelers en publiek. We hebben een prachtige herenfinale gezien waarin het publiek soms de handen stuk klapte om alle mooie acties. Er kwamen veel positieve reacties binnen over de opzet, maar ook de nodige feedback over zaken die wellicht beter kunnen. Dat nemen we allemaal mee om volgend jaar nog meer stappen te kunnen maken."

De paar honderd mensen die zaterdag wel in De Meent waren zagen inderdaad het nodige vuurwerk, met name in de herenfinale. Bij het damestoernooi bleek de overmacht van het Spaans/Argentijnse duo Claudia Fernandez/Julieta Bidahorria te groot. Zij gaven tijdens het hele toernooi slechts vier games weg en in de finale troffen zij het Nederlandse koppel Steffie Weterings en Michaëlla Krajicek. Beiden afkomstig uit het tennis waar Krajicek ooit de 34e plaats op de wereldranglijst haalde, hebben inmiddels het padel omarmd. In de finale bleken zij echter kansloos tegen Fernandez en Bidahorria die met 6-0, 6-0 te sterk waren. "Toch was het mooi om mee te maken", zo verklaarde Krajicek na afloop. "Uiteindelijk is het voor ons, maar ook voor de andere Nederlandse koppels, alleen maar goed om vaker dit soort wedstrijden tegen internationale tegenstanders te spelen. Daarbij was alles rondom het toernooi goed geregeld dus wij komen hier graag nog eens terug."

Bij de heren bleek het toernooi zeer sterk bezet en kwamen de Nederlanders er niet aan te pas. Bram Meijer, Nederlandse beste speler op de FIP-ranking, stond samen met Uriël Maarsen een jaar geleden nog in de finale van het internationale toernooi van TPC Daalmeer, maar werd nu al in de tweede ronde uitgeschakeld. Tijdens de halve finales en finale was de Zuid-Europese overmacht dan ook groot. De Portugees Miguel Oliveira blijkt samen met de Argentijnse Italiaan Juan Manuel Restivo het meest solide. In de finale tegen Adria Mercadal (Spanje) en de Franse publiekslieveling Jeremy Scatena maakt het duo de minste fouten en wint met 6-4, 6-3.