ALKMAAR – Dit gehele weekend stond bij Tennis en Padelcentrum Daalmeer in het teken van het WebXperience FIP250/NPB100 Padel Tournament. Padel is een steeds populairder wordende sport en daar hebben ze in Alkmaar-Noord goed op ingehaakt. Er liggen inmiddels drie mooie banen waar de afgelopen dagen een sterk internationaal toernooi werd afgewerkt.

Voorzitter Eric de Lange, is zelfs een fervent padelspeler en speelt zelfs al enige tijd in het Nederlands team 45+. Hij is tevens een van de initiators van de groei die padel bij TPC Daalmeer doormaakt en organisator van het toernooi. ‘Maar ik doe het natuurlijk niet alleen. Er staat een goede groep vrijwilligers die dit toernooi hebben gemaakt tot wat het is.’ En dat is niet gering want organiseerde de vereniging een jaar geleden een Open Alkmaar-toernooi waar vooral de Nederlandse top en een paar Belgen en Duitsers aanwezig waren daar is het nu een stuk internationaler geworden. De spelers kwamen dit jaar bijvoorbeeld ook uit Spanje, Argentinië, Venezuela en Polen. Met name in Spanje is de racketsport groot met liefst vier miljoen actieve spelers.

Cachet
De buitenlandse inbreng deed mee aan het FIP250 toernooi dat wordt gespeeld onder de vlag van de Internationale Padel Federatie. Tevens was er een NPB 100 toernooi van de Nederlandse Padel Bond. Gedurende het internationale toernooi gaven met name de Zuid-Amerikanen het evenement extra cachet. De Argentijn Fermin Ferreyra en Roberto Rodriguez uit Venezuela wonnen het toernooi dan ook verdiend. In de halve finale wisten zij te winnen van het beste Nederlandse duo Peter Bruijsten en Berend Boers (6-1,6-1). Wellicht dat de Nederlandse mannen de wedstrijd van de avond ervoor nog in de benen hadden toen zij ruim twee uur nodig hadden om van Wouter van de Ridder en Marcel Bogaart te winnen (4-6, 6-1, 10-8). In de finale troffen Ferreyra en Rodriguez het Belgisch/Spaanse duo Nick Braet en Lucas Bracchi, en hoewel de tegenstand zwaarder was dan in de wedstrijden daarvoor ging de winst naar de Zuid-Amerikanen (6-3, 7-6). De winst in het NPB100 toernooi ging overigens naar het Nederlandse duo Peter Amerika en Scott Goossens.

Goede sfeer
Na afloop van het toernooi verklaarden de winnaars genoten te hebben van een week in Noord-Holland. ‘We hebben het naar ons zin gehad hier’, aldus de meest spraakzame Ferreyra. ‘Vooral vandaag met dit mooie weer en we zijn zeer blij met de toernooiwinst, maar de hele week was fantastisch. We hebben clinics mogen geven, wedstrijden gespeeld en de complimenten aan de organisatie van dit toernooi want het was echt geweldig en in een goede sfeer. Het is duidelijk dat men in Nederland steeds serieuzer met padel bezig is en het niveau is goed’, aldus de Argentijn.

Tevreden
Ook voorzitter en toernooidirecteur Eric de Lange was blij met de internationale winst. ‘Deze jongens zijn fantastisch. Toen ik ze benaderde voor het toernooi vroegen ze gelijk of ze clinics mochten geven. Dat hebben ze deze week hier in Daalmeer gedaan maar bijvoorbeeld ook in Hoogkarspel en Hoorn. Maar waar ik ook van genoten heb zijn twee Poolse jongens die in eigen land, waar het een kleine sport is, bovenaan staan. Die jongens verloren in de 1e ronde van Ferreyra en Rodriguez, maar hebben het hele weekend oefenpotjes gespeeld tegen andere teams. Gewoon omdat ze gretig zijn en willen leren.’

Over het hele weekend gezien was De Lange ook meer dan tevreden. ‘Ja, het was mooi, en zeker vandaag met het knappe weer en al dat publiek rond het veld bij een schitterende finale. Natuurlijk hebben wij wat knelpuntjes gezien die we straks bij de evaluatie gaan bespreken, maar dat geeft ons alleen maar moed om volgend jaar een nog beter toernooi neer te zetten. En dat gaan we doen ook want padel zit in de lift omhoog.’

Zie DP Sportfotografie voor foto's van WebXperience Padel Tournament