ALKMAAR - Op ‘Deadline-Day’ in het amateurvoetbal heeft de zondagselectie van Alcmaria Victrix nog een daverende verassing in petto. Vanaf seizoen 2024-2025 heeft het de beschikking over profvoetballer Bart van Hintum. De 37-jarige verdediger staat nu nog onder contract bij ADO Den Haag en sluit daar ook zijn actieve profcarrière af. Na de zomerstop zal de in Alkmaar woonachtige linkspoot zich melden op Sportpark Egmonderhout.


Bart begon met voetballen bij FC Schadewijk uit zijn geboorteplaats Oss. Zijn talent viel op en hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van PSV. Na twee seizoenen stapte hij over naar de jeugdopleiding van TOP Oss. Met deze club maakte hij als 18-jarig talent op 13 januari 2006 zijn debuut in het betaalde voetbal. Na zijn debuut was hij met TOP Oss, FC Dordrecht en PEC Zwolle zes seizoenen actief in de Eerste Divisie. Vanaf 2012/2013 speelde hij met PEC Zwolle vier seizoenen op het hoogste niveau in de Eredivisie. Hierna volgende een buitenlands avontuur bij Gaziantepspor, in de Turkse Süper Lig. Na één seizoen via Heracles Almelo weer terug in de Eredivisie en in seizoen 2019/2020 stapte hij over naar FC Groningen. Hier voetbalde hij drie seizoenen en in seizoen 2022/2023 maakte hij de cirkel rond en keerde hij terug bij PEC Zwolle. In dat seizoen promoveerde hij met zijn ploeg weer naar de Eredivisie. In het afgelopen jaar was hij dus actief bij ADO den Haag en schopte hij het met zijn ploeg tot de nacompetitie voor promotie naar de Eredivisie. Zijn grootste succes boekte Bart op 20 april 2014. Op die dag won hij met PEC Zwolle de bekerfinale tegen Ajax met maar liefst 5-1.

TC-lid Pieter Kraakman over de stunt: “Dit is natuurlijk uniek voor een vereniging op ons niveau. Een oud-profvoetballer, met meer dan 500 wedstrijden ervaring en pas onlangs gestopt op dit hoge niveau. Daar gaan wij veel plezier aan beleven. Het zal voor Bart wel wennen zijn. Van het hoogste niveau in Nederland, naar het negende niveau van onze vaderlandse voetbalpiramide. En van geld verdienen met voetbal, naar hobbymatig voetballen en gewoon contributie betalen. Maar hij weet waar hij aan begint en we gaan ook niet alles aan hem ophangen komend seizoen. We hebben meerdere spelers die de kar kunnen gaan trekken en daar is Bart er natuurlijk ook eentje van.”

Bart over zijn in het oog springende stap naar Alcmaria Victrix: “Alcmaria is geen onbekende club voor mij. Mijn twee oudste dochters hebben een periode bij de kabouters gevoetbald en enkele vrienden van mij voetballen bij deze mooie vereniging. Zij hebben me uiteindelijk ook overgehaald om hier te komen voetballen. Dylan Bijl is een goede vriend van me en we zien elkaar bijna dagelijks in zijn sportschool Dynamic Fit. We hadden altijd nog het plan om samen in een team te voetballen. De presentatie van de Technische Commissie maakte ook indruk en de ambitie en toekomstplannen spreken mij dan ook erg aan. Op dezelfde donderdagavond van deze presentatie mocht ik ook een ‘selectie-avondje’ meemaken en het werd een latertje die nacht. Met de gezelligheid en sfeer zit het dus ook wel goed. Het belangrijkste, op elk niveau, is plezier en de bereidheid om voor elkaar te werken. Ik heb aan alles gemerkt dat dat wel goed gaat komen! En hoe het Alcmaria media-team de presentatie van mij heeft aangepakt, is ook echt heel gaaf. Tot slot heeft mijn oud-teamgenoot en Zwolse Legend, Bram van Polen, bij zijn contractverlenging het hele stadion een gratis biertje gegeven. Via Rob Bijl en de Business Club van Alcmaria hebben wij alvast het eerste vaatje voor de hele selectie kunnen regelen.”