ALKMAAR - De Oranje-vrouwen hebben in een oefenduel in het AFAS-Stadion te Alkmaar zeer ruim gewonnen van Chili. Bij de rust gingen de Oranje Leeuwinnen al met 6-0 aan de leiding door een paar prachtig uitgespeelde goals. Danielle van de Donk bepaalde in de tweede helft met haar vierde treffer van de avond de eindstand op 7-0.

Na twee minuten was het al raak. Een steekpass op maat van Vivianne Miedema werd door Van de Donk goed aangenomen, ze omspeelde de doelvrouw van Chili en tikte de bal binnen. Nog voor er tien minuten gespeeld waren zorgde Lieke Martens voor de 2-0. De 3-0 was de mooiste van de avond. Miedema gaf van rechts een prachtige pass op Martens, die de bal goed klaar legde op Van de Donk. Er was nog geen half uur gespeeld of diezelfde Van de Donk had een hattrick voltooid door een rebound na een bal op de lat van Jackie Groenen.

Vivianne Miedema maakte vijf minuten voor rust haar 57e doelpunt in het oranje, en staat nog slechts twee goals achter recordhouder Manon Melis. In de blessuretijd van de eerste helft pakte Shanice van de Sanden ook nog haar doelpuntje mee. In de tweede helft nam Nederland gas terug, maar zes minuten voor tijd werd het dan toch nog 7-0. Het was de vierde van de avond voor Van de Donk die een voorzet van Kika van Es prima binnen kopte.

Op 1 juni is de uitzwaai-wedstrijd van Oranje voor het WK in Frankrijk. In het Philips-stadion in Eindhoven is dan Australië, de nummer zes van de wereld, de tegenstander.

Opstelling Oranje: Geurts; v. Lunteren, Bloodworth (69. Kerkdijk), v. Dongen, v. Es; Groenen, van de Donk (88. E. Jansen), Spitse (57. Roord); van der Sanden, Miedema (77.Beerensteyn), Martens (69. R. Jansen)